Afbeelding
Foto: onbekend

WAT ER GEBEURDE OP DE BOXTELSE MARKT

'Vechtpartij is groter gemaakt dan het was'

PÅL JANSEN & HENK VAN WEERT

Op basis van video's en gesprekken met diverse ooggetuigen die anoniem willen blijven maar bekend zijn bij de redactie, blijken zo'n 25 mensen betrokken te zijn bij de vechtpartij op de Markt. Het gros daarvan had 'een beetje meegedaan', een handvol jongeren raakte slaags met de politie. Zo werd er een agent door een van de Marktbezoekers van achteren aangevallen en ontving een wetsdienaar een klap op zijn gezicht. Eerdere berichtgevingen over de situatie vinden diverse omstanders echter 'overdreven'.

Het was druk zaterdag op de Boxtelse Markt: veel jongeren besloten om afgelopen weekend op stap te gaan, vertelt ooggetuige 'Frank' (een gefingeerde naam), een middelbare scholier. Het waren drukke weken op school, waardoor er een aantal weken minder gestapt werd, legt hij uit.

In de cafés klonken tegen twee uur de laatste nummers en langzaamaan begonnen de bezoekers de Markt op te zoeken. ,,Dan ontstaan er vaak 'nieuwe liefdes', dat soort dingen. Of toestanden, inderdaad", aldus Frank. Volgens hem en alle andere ooggetuigen die deze krant sprak, gaat het om 25 mensen van wie enkelen slaags raakten met de politie.

Er werd vooral veel geschreeuwd, maar qua dreiging viel het mee, zegt ook William van Dinther, uitbater van 't Hart van Boxtel. Tijdens de vechtpartij was hij zelf aanwezig op het plein. Ondanks zijn nuance toont hij begrip voor de werkwijze van de politie. ,,Er is vandaag de dag totaal geen respect van de jeugd voor de agenten. Als politiemensen een paar honderd jongeren tegenover zich treffen en enkele van hen springen op je nek, dan is het logisch dat wordt ingegrepen."

VUISTSLAG

Ook Frank begrijpt de opstelling van de agenten: een klein groepje trok fel van leer en dat gebeurde midden tussen alle mensen op de Markt. Voor de politie was de sfeer wel degelijk dreigend. ,,Eén agent werd van achteren vastgegrepen en een ander kreeg een vuistslag in zijn gezicht. Er werd gescholden, geduwd en met vuurwerk, blikjes en etenswaren gegooid", meldde een politiewoordvoerder daags na het incident. Wat betreft het vuurwerk: er werd een rookbom afgestoken. ,,We hoorden een harde knal", zegt Frank daarover.

Zoey (eveneens een gefingeerde naam): ,,De politie riep om dat iedereen de Markt moest verlaten en dat anders geweld zou worden gebruikt." Zij vond het onterecht dat een paar Marktbezoekers ook een klap kregen van de politie, zo zag ze dat bij een groepje voor haar gebeuren. ,,Iemand wilde alleen nog haar fiets pakken." Dit gebeurde overigens nadat de politie al gesommeerd had aan iedereen om het plein te verlaten. De agenten hebben uiteindelijk tot tweemaal toe op linie, met behulp van wapenstokken en de inzet van een politiehond, de Markt moeten 'schoonvegen'. Uiteindelijk is één man aangehouden; hij trapte tegen de spiegel van een politieauto. De 19-jarige Boxtelaar is verhoord op het politiebureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

STOER DOEN

Op een van de filmpjes die Brabants Centrum in bezit heeft, is te zien dat een van de jongeren een agent uitdaagde. Een groepje jongeren én agenten renden daarna op het tweetal af en trokken de Rozemarijnstraat in. ,,Wat veel mensen daarna niet hebben gezien, is dat er tussen de Blokker en de Primera ook een klein opstootje ontstond", zegt Frank. Die zag daar nog een groepje van vier tot zes agenten staan.

In hetzelfde filmpje is te zien dat er nogal 'lacherig' wordt gedaan over de situatie. Wat dat betreft typeert dat ook hoe het onderlinge gesprek tussen jongeren over deze incidenten plaatsvindt. Op school was de sfeer tussen de jongeren na het weekend ook zo tussen: een beetje stoerdoenerij, grapjes maken, ook om niet buiten de boot te vallen, leggen middelbare scholieren Kees en Coen (ook gefingeerde namen) uit. Meer over dat gesprek elders in deze krant.

Dat de rel zelfs media-aandacht van Dumpert, de Telegraaf en SBS 6 trok, vindt de uitbater van 't Hart van Boxtel jammer: ,,Het wordt daarmee groter gemaakt, dan het in werkelijkheid was." Over dat laatste zijn ook ooggetuigen het eens; veel berichtgeving is overdreven. ,,Zij kennen 'ons' (Boxtelse jongeren in zijn algemeenheid - red.) niet eens, dan heb ik liever dat ze op de mensen afstappen om te praten", zei Kees.

FOTO LINKS: Een still uit een van de filmpjes die Brabants Centrum onder ogen kreeg. Hierin is te zien hoe een jongen een agent uitdaagde.

DISCLAIMER: Vanwege de gevoeligheid die het item met zich meebrengt, heeft Brabants Centrum gekozen om de jongeren die ooggetuige waren of meer wisten over de achtergronden met betrekking tot de vechtpartij van zaterdag te anonimiseren. Hun namen zijn echter bij deze redactie bekend.


'SLUITINGSTIJD TERUG NAAR DRIE UUR'

Vechtpartij roept nieuwe vragen op voor convenant met horeca

HENK VAN WEERT

Horeca-ondernemers, politie en burgemeester Fons Naterop zijn momenteel in gesprek over het vernieuwen van een convenant, waarin onder meer afspraken worden gemaakt over veiligheid. Sowieso was deze set afspraken toe aan vernieuwing (het laatste convenant is inmiddels tien jaar oud), maar de ongeregeldheden bezorgen gemeente en politie al een tijdje hoofdpijn.

Op last van burgemeester Mark Buijs werd de sluitingstijd afgelopen zomer al teruggeschroefd naar 02.00 uur naar aanleiding van een vechtpartij op de Markt en de incidenten die daarop volgden. Een reflectieperiode later kondigde de nieuwe burgemeester Fons Naterop begin januari de nieuwe sluitingstijd in stand. Er waren nog onvoldoende stappen gezet om weer terug te gaan naar 03.00 uur. Van Dinther verwacht ook dat de knokpartij van zaterdag geen positieve bijdrage zal leveren aan de totstandkoming van een nieuw convenant. Daarmee moet de overlast van uitgaanspubliek worden ingedamd. ,,De onlusten hadden helemaal niets met de horeca zelf van doen", benadrukt hij echter. De politie gaf ook aan dat de horeca-ondernemers en hun portiers zaterdag hebben geholpen de rust te herstellen.

SLUITINGSTIJD

In hoeverre de rellen van invloed zijn op het nieuwe convenant, blijft echter onduidelijk. Claire Wijnstok, uitbaatster van eetcafé Le Temps Perdu en gespreksvoerder op dit gebied namens de Markthoreca, was afgelopen dagen onbereikbaar voor een reactie. Van Dinther denkt dat als het sluitingsuur van de horeca weer naar drie uur 's nachts wordt opgeschoven er minder kans is op ongeregeldheden: ,,Omdat het uitgaanspubliek dan meer gespreid over de avond vertrekt en er niet ineens heel grote groepen jongeren op de Markt aanwezig zijn."


Drieklank in MuBo

In de lezing Drieklank komen literatuur, beeldende kunst en muziek samen. De presentatie van Marja Reitsma-Vrijling (beeldende kunst), Bram Noot (literatuur) en Joop de Weger (muziek) is zondag 10 februari om 11.15 uur in museum MuBo aan de Baroniestraat in Boxtel. De entree voor de lezing bedraagt vijf euro. Aanmelden via e-mail: info@muboboxtel.nl.