Afbeelding
Foto:

'MOEDER KAN NU OP HAAR EIGEN STEKKIE BLIJVEN'

Drie generaties harmonieus op één erf

Hoe is het om met drie generaties in één huis te wonen? Truus van Rooij, haar dochter Miranda en schoonzoon Jean-Sébert weten het. Net als de drie kleinkinderen die geregeld in- en uitvliegen. Zij delen sinds september 2017 een woning in Gemonde.

JAN HERMENS

Miranda vertelt: ,,Het bevalt ons goed. Al moet ik er wel bij zeggen dat we in het begin aan de situatie moesten wennen. De eerste maand was aftasten, sindsdien loopt het soepel. Het vergt wat aanpassing, van beide zijden. De kinderen zijn er soms allemaal, maar vaak ook niet. Het ene moment zijn we met z'n vijven, dan met z'n zessen, het is soms net een duiventil. Jean-Sébert en ik hebben het huis gekocht waarin ik geboren en getogen ben. Grappig detail: veel van mijn buren zijn mensen bij wie ik op school heb gezeten, met wie ik speelde. Net als ik allemaal kinderen die in hun ouderlijk huis zijn getrokken. Dat voelt vertrouwd."

LOCATIE

De reden dat het Gemondse stel ervoor koos de woning in het buitengebied te kopen, is de ruimte. Miranda: ,,De locatie is prachtig. Groot voordeel is bovendien dat mijn moeder op haar eigen stekkie kan blijven. Over een paar weken niet meer met ons onder één dak, maar in een geheel nieuwe woning op het erf." Jean-Sébert vult aan: ,,Mijn architectenbureau, Van der Doelen, bevindt zich daar straks op de bovenverdieping, Truus gaat op de begane grond wonen. Het huis heb ik uiteraard zelf ontworpen en ook grotendeels zelf gebouwd. We hebben gekozen voor houtskeletbouw met veel lichtinval. Het uitzicht op de moestuin, de boomgaard en de paddenpoel komt helemaal tot zijn recht. De nieuwbouw is geheel van deze tijd, met warmtepomp en vlasisolatie."

ACCENTEN

Zo gauw het pand op het erf gereed is, vormen Miranda en Jean-Sébert hun woonhuis om tot een eigen thuis. Miranda: ,,Nu bestaat de inrichting nog grotendeels uit spullen van mijn moeder. Straks leggen we onze persoonlijke accenten. We breken de schuur af die er nu nog staat, zodat we meer zicht krijgen over de tuin. Daar hebben we ook nog plannen mee."

Truus: ,,Ik verhuis mijn meubels in het voorjaar, gewoon de spullen die ik al heb. Ik wil eerst een poosje op mijn nieuwe stek wonen, dan pas weet ik wat praktisch is in de ruimte en kan ik alsnog nadenken over ander meubilair. Vanuit mijn toekomstige huiskamer kan ik de moestuin zien. Daar werk ik graag in, ik houd van bezig zijn. Dat is hier geen probleem, er is genoeg te doen."

De grond waarin Truus schoffelt, zaait en wiedt, bewandelt ze al vijftig jaar. ,,Ik was 21 toen mijn man en ik hier kwamen wonen. Er stond een houten noodwoning, meer niet. In de loop van de jaren hebben we huis en tuin naar onze wensen aangepast. De kinderen zijn hier opgegroeid. We hadden het goed samen, tot Huub drie jaar geleden overleed. Het huis vraagt onderhoud, de siertuin is groot, ik ben blij dat Miranda en Jean-Sébert het gekocht hebben en hoop nog lang te genieten van de nieuwbouw. Als ik er eenmaal woon, zal het wel rustiger zijn dan nu. Ach, als ik de gezelligheid en het rumoer mis, hoef ik maar een klein stukje te lopen."

NATUUR

Jean-Sébert: ,,Als mijn kantoor gereed en Truus gesetteld is, gaan we met de tuin aan de gang. We houden allebei van de natuur, van dieren en planten. Er ligt al een moestuin, de fruitboomgaard is in ontwikkeling, we hebben een paddenpoel laten aanleggen en willen nog een weitje met wat dieren, buiten de vier honden, de kippen en konijnen die hier al rondlopen. Onze droom is om waar mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Ik wilde altijd al boer worden of architect. Straks ben ik in zekere zin allebei. Eten met de seizoenen, van eigen land, energie opwekken met de warmtepomp. Ja, we pakken de zaken groots aan. Als een kans als deze zich aandient, moet je hem grijpen."

FOTO BOVEN: Jean-Sébert van der Doelen en Miranda van Rooij wonen nu nog met hun (schoon) moeder Truus in één huis. Over een maand of twee komt daar verandering in, want dan is als alles volgens plan verloopt, de nieuwbouw gereed. (Foto: Jan Hermens).

'ZIENSWIJZEN INDIENEN OP HERINDELING'

PEP voortvarend aan de slag

De werkgroepen die onder leiding van Platform Esch Perspectief (PEP) aan het leefbaarheidsonderzoek voor Esch werken, zijn voortvarend aan de slag gegaan. Onlangs kwamen ruim vijftig man samen in dorpshuis De Es om te praten over de thema's verkeer, zorg & welzijn, verenigingsleven en wonen & leefomgeving.

Na een korte inleiding gingen de werkgroepen aan de slag met een eerste opzet van hun ideeën. Verkeer is het grootste issue in het dorp en hiervoor hadden zich dan ook de meeste mensen aangemeld. ,,Maar ook voor de overige thema's hebben we voldoende respons gekregen", meldt Cees van Rooij van het platform trots. ,,De eerste samenvattingen die we deze avond hebben gedeeld laten zien dat we goed op weg zijn", vervolgt hij. De werkgroepen organiseren ieder nog apart een aantal sessies.

Het doel voor de werkgroepen is om uiteindelijk tot concrete verbeterpunten voor het dorp te komen. De uitkomsten worden dan uitgewerkt voor het dorpsplan. ,,Daarin komt een overzicht van eenduidig uitvoerbare acties, inclusief de daarbij behorende kosten, een planning of tijdspad en uitvoering door bewoners, gemeente of samen", gaf Van Rooij eerder al aan. Eind februari verwacht PEP de eerste resultaten te kunnen evalueren en medio dit jaar moet het plan aan de Essche inwoners gepresenteerd worden.

AANDACHT

Voordat het dorpsplan is gevormd, loopt ook de herindelingsprocedure voor de gemeente Haaren nog. Adri Verbruggen van PEP ziet nog genoeg zaken in het eerste ontwerp dat in december is gepresenteerd die aandacht verdienen en benadrukt het belang van het indienen van zienswijzen. ,,Gelukkig zijn er al veel opmerkingen ingestuurd, maar het is goed om te weten dat het nog tot 14 februari mogelijk is om te reageren", geeft Verbruggen aan.


Beurs voor tweedehands dameskleding

In eetcafé Meneer Klaver in Lennisheuvel wordt woensdag 13 maart een beurs in tweedehands dameskleding gehouden. Tussen 19.30 en 21.30 uur worden ook tassen, sjaals, schoenen en sieraden aangeboden.

Elke vrouw heeft wel een miskoop in de kast hangen of kleding die wacht tot het gewicht en het figuur weer zover is dat het past. Deze avond is volgens de organisatie een goed begin om ruimte te maken in de kast en voor een kleine prijs een nieuwe garderobe aan te schaffen.

Wie zelf kleding wil verkopen kan een tafel huren. Dat kost 6 euro, waarbij je een meegenomen rekje mag plaatsen. Neem voor meer informatie contact op via baaymepromotion@gmail.com. De entree voor bezoekers is gratis.


Kaartavond Irene

In de kantine van voetbalvereniging Irene wordt vrijdag 1 februari een kaartavond gehouden. Bezoekers kunnen er vanaf 20.00 uur rikken en jokeren; drie kwartier voor aanvang is de kantine open. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro.