Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BRUNO ANDRADE (GO AHEAD EAGLES) VERTELT LEVENSVERHAAL

Voetbalnomade is thuis in Boxtel

Het is een bijzonder gezicht, de warmbloedige Braziliaan op zijn bank in het koude en, op het moment van het interview, zelfs besneeuwde Boxtel. Toch voelt Andrade zich hier thuis. Hij woont nu een half jaar in de wijk Selissenwal, samen met zijn vriendin Aniek. ,,Ik ontmoette haar vijf jaar geleden. Ze was met de vriendin van mijn teamgenoot aanwezig tijdens een wedstrijd van Willem II, waar ik toen voetbalde, en we raakten aan de praat."
Maar Willem II was niet de eerste club van de ervaren speler. Hij noemt zichzelf een straatvoetballer, want daar - in de verzengende hitte van miljoenenstad São Paulo - was de sportieveling de meeste uren van de dag te vinden. ,,Toen ik veertien was, werd ik samen met maar liefst 42.000 jonge en getalenteerde voetballers uitgenodigd voor een proefperiode bij Audax São Paulo."
Andrade werd geselecteerd bij de profclub die daarmee haar daglicht zag. ,,Audax is opgericht door een miljonair en toen ik samen met 71 andere jongens werd gekozen voor zijn team, besefte ik dat ik misschien wel goed genoeg was om mijn droom om profvoetballer te worden, na te jagen."

ANDERE PLANEET

Precies dat deed de aanvaller die het liefst op de linkerflank speelt. ,,Ik heb in totaal twee jaar bij Audax gespeeld. Tijdens een toernooi bij Helmond Sport, ontmoette ik Bruno Roma aan wie ik werd gekoppeld door mijn manager."
Andrade werd echter gescout door de Italiaans club Reggina Calcio, momenteel spelend in de Serie C, maar destijds de Serie A. ,,Omdat mijn opa van Italiaanse komaf is, was de kans groot dat ik een Italiaans paspoort kon bemachtigen. Zo zat ik opeens in Italië. Hoewel hij ver weg was van zijn ouders, vrienden en familie, had Andrade geen heimwee. ,,Ik wende snel aan het verhuizen en leerde me overal aanpassen. Bovendien, als je Europa vergelijkt met Brazilië, lijkt het of ik op een andere planeet ben beland. Ik was een jongen van de straat die opeens in het mooie Italië woonde. En hoewel ik pas zestien jaar was, lukte het me prima om zelfstandig te wonen en voor mezelf te zorgen."
Na vier maanden moest de voetballer echter korte tijd naar het buitenland omdat hij nog geen geldig Italiaans paspoort had. ,,Ik koos voor Nederland en op advies van mijn manager ging ik trainen bij het mij bekende Helmond Sport om fit te blijven." En daar ontmoette Andrade Jurgen Streppel, destijds manager bij de club. ,,Na een maand ging ik terug naar Italië, waar ik anderhalf jaar voetbalde bij Reggina Calcio, in het zuiden van Italië."

NAAR WILLEM II

Streppel was de aanvaller echter niet vergeten en haalde Andrade naar Helmond Sport waar hij inmiddels als trainer werkzaam was. ,,Ik was toen pas negentien jaar en had al bij veel clubs gevoetbald. Ik speelde vervolgens met veel plezier bij Helmond Sport."
Maar het nomadenleven was nog niet voorbij voor de Braziliaan. Hij tekende een contract voor drie seizoenen bij Sint-Truidense VV, op dat moment actief in de eerste klasse. ,,Maar na anderhalf jaar werd mijn contract opengebroken en ging ik weer naar Audax in Rio de Janeiro."
Dit voetbalavontuur duurde echter niet lang want hij kreeg wederom een telefoontje van Streppel, die toen als coach werkzaam was bij het Tilburgse Willem II. ,,Daar heb ik vervolgens drieënhalf jaar met plezier gevoetbald", vertelt Andrade.
Na twee korte buitenlandse avonturen, landde de Braziliaan wederom in Nederland. Met zijn aanvallende spel versterkt hij inmiddels eerste divisieclub Go Ahead Eagles. Elke dag rijdt hij samen met Boxtelaar Paco van Moorsel en twee andere collega's naar Deventer. ,,Ik sta nu een jaar onder contract bij de Eagles en tijdens het vorige seizoen speelde ik alle wedstrijden. Daarna raakte ik geblesseerd en dit seizoen loopt nog niet zoals ik wil. Maar zo gaat het in de voetbalwereld: met ups en downs."

BOXTEL, EEN MOOIE PLEK

Terugkijkend op zijn rijke carrière tot nu toe, beseft de Braziliaan dat hij al meer dan de helft van zijn leven niet meer bij zijn ouders woont. ,,Maar ik heb dagelijks contact met familie en vrienden in São Paulo. Hoe? Via Skype en WhatsApp en dat werkt prima." Hij vervolgt: ,,Ik bezoek hen twee keer per jaar, in juni een maand en in december twee weken."
Hoewel de profvoetballer een nieuw buitenlands avontuur niet uitsluit, wil hij uiteindelijk in Nederland blijven. ,,Aan mijn verhaal is te horen dat ik niet honkvast ben, maar ik vind Nederland een heel fijn land waar alles erg goed geregeld is. Ook heb ik hier inmiddels een vriendenkring. Eén van mijn Braziliaanse vrienden is Eric Botteghin (voetballer van Feyenoord – red.). Ik heb heel veel contact met hem en ben de peetoom van zijn zoontje."
,,Brazilië is bovendien een derdewereldland waar de voorzieningen zóveel slechter zijn", stelt hij. ,,Mijn vriendin is een Boxtelse en we wilden daarom hier een huis kopen. Hier wil ik graag een gezin stichten. Boxtel is een mooie plek waar alles te vinden en te krijgen is en waar alles dichtbij ligt. Ook Deventer ja. Ik moet altijd lachen als mensen zeggen dat ik elke dag zover moet rijden. Ik zeg dan: 'Kom eens naar São Paulo. Daar wonen 22 miljoen mensen.'"

FOTO BOVEN: Bruno Andrade met een kaart van de stad waar hij vandaan komt en waar veel familie woont. De straat van zijn ouderlijk huis kan hij precies aanwijzen. (Foto: Peter de Koning).


Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) heeft onderstaande activiteiten voor zijn leden op het programma staan.

VRIJDAG 1 FEBRUARI

09.30 eucharistieviering Sint-Theresiakerk voor overleden KBO-leden wijk Lennisheuvel.

13.30 rikken en jokeren in Orion.

DINSDAG 5 FEBRUARI

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in Muziekhuis.

DONDERDAG 7 FEBRUARI

13.30 bridgen in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 8 FEBRUARI

13.30 rikken en jokeren in Muziekhuis.