Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

PUBLIEK GENIET VOLOP IN 'RESTAURANT DE SERENADE'

Concordia: smullen in het kwadraat

JOLEEN VAN ROOIJ

Sociaal cultureel centrum De Serenade in Liempde was zaterdagavond omgetoverd tot een sfeervol restaurant. De leden van fanfare Concordia serveerden aan keurig gedekte tafels een zelf bereid vijfgangendiner. Een repertoire dat varieerde van 'Skyfall' tot een medley van 'Doe Maar' vormde een aangename muzikale omlijsting. Een zorgvuldige voorbereiding en goede logistiek, gecombineerd met een dosis enthousiasme van alle vrijwilligers, lieten de ruim zeventig bezoekers een ontspannen avondje genieten.

Juul van Engeland (19) speelt normaal gesproken altsax maar was zaterdag werkzaam in de catering: ,,We hebben de voorgaande jaren meerdere brunchconcerten gehouden, maar we wilden het dit jaar nog iets groter aanpakken. Als fanfare willen we graag onze muziek onder de mensen brengen. Vanavond maak ik de borden op, dat is echt leuk om te doen."

UITPROBEREN

De zestienjarige Bastiaan Baijens is druk in de weer met de vulling voor het zalmtaartje. ,,Ik heb dit recept zelf bedacht en gemaakt. Voor de zekerheid heb ik het thuis eerst een paar keer uitgeprobeerd. Ik vind het erg leuk om te koken", vertelt Bastiaan. Deze jonge kok zit momenteel in het eindexamenjaar van de havo in Boxtel. Wordt koken wellicht zijn beroep? ,,Dat weet ik eerlijk gezegd nog niet. Ik ben nog op zoek naar een passende opleiding", lacht Bastiaan.

KERS OP DE TAART

In de zaal geniet Francien Arts uit Schaijk zichtbaar van de avond. ,,Ik ben hier met mijn partner en met onze kaartclub uit Liempde. Ik vind het belangrijk om de fanfare te steunen. Als er iets te doen is in een dorp, dan is de aanwezigheid van het muziekkorps de kers op de taart. Ik weet nog hoe leuk ik het als kind vond als de fanfare speelde. Dan wist ik dat er iets te doen was en wilde erbij zijn. Ik hoop dat ze er een leuk bedrag aan overhouden vanavond. Ik geniet volop", aldus Arts.

IN DE WATTEN GELEGD

Liempdenaar Jack van Vlokhoven is lovend over het concept: ,,Ik ben jaren werkzaam geweest op De Rooi Pannen en vind het erg leuk om te zien dat Tim van der Steen, een van mijn vroegere leerlingen, vanavond de bediening aanstuurt. Geweldig toch dat dit allemaal door deze vrijwilligers zo mooi georganiseerd is! We worden hartstikke verwend en in de watten gelegd. Ik ben dol op de fanfare, de muzikanten spelen prachtig en het is kei-gezellig."

FOTO BOVEN: Terwijl het fanfareorkest van Concordia musiceert, genieten de luisteraars in zaal De Serenade van een heerlijke diner, dat door de leden van de muziekvereniging is klaargemaakt. (Foto: Albert Stolwijk).


FABRIEK VAN TRAA ONTVANGT 'REGIOHOUT'

Liempdse klompenmaker aan de slag met A2-populieren

Een aantal populieren die naast rijksweg A2 stonden, worden momenteel door Ad Traa uit Liempde verwerkt tot klompen. Vorige week woensdag ontving de klompenmaker de stammen die afkomstig zijn uit de iconische bomenrij.


Een deel van de bomen die in 1994 tussen Boxtel en Best werden geplant als symbool van het populierenlandschap in de Meierij, is momenteel al gerooid door Rijkswaterstaat. Alle bomen worden gekapt: ze vormen een gevaar voor de omgeving. Tijdens een januaristorm in 2018 vielen enkele exemplaren op de rijbaan van de rijksweg.

De klompenfabriek, slechts een paar kilometer verwijderd van de plek waar de bomen een kwart eeuw groeiden, kan de stammen prima bewerken: ze hebben de ideale leeftijd bereikt om er klompen van de maken, vertelt Ad: ,,Het hout begint zo aan zijn tweede leven."

Hij benadrukt het belang van populieren in de Meierij. Net als populierenplatform We Houden Jullie Hier. Dat wil de 2.100 populieren laten verwerken door lokale ondernemers tot hoogwaardige producten zodat de economie rondom het hout in de regio weer op gang komt. De groep verwacht dat daardoor meer herplant van de boom plaats zal vinden om het karakteristieke coulissenlandschap van de Meierij te behouden.

Afbeelding