MANNEN ÉN VROUWEN WINNEN IN 'BRAKEN'

Beide basketbalteams JRC doen goede zaken

Het mannenteam van de Boxtelse basketbalclub JRC trad zondagavond in sportcomplex De Braken aan tegen Langstraat Shooters uit Waalwijk. De bezoekers stonden zesde op de ranglijst in de tweede divisie landelijk van de NBB; JRC negende. Uit verloren de Boxtelaren met negentien punten verschil; ze hadden dus iets goed te maken. En dat lukte. In de verlenging won de thuisclub met 86-75. De vrouwen van JRC versloegen met 63-51 BC Kimbria uit Maastricht.

Jaap van Loon gooide weliswaar zijn eerste driepunter meteen raak voor de thuisclub, maar al snel werd duidelijk dat het geen gemakkelijke wedstrijd zou worden. De bezoekers scoorden immers enkele malen op rij. Het eerste kwart eindigde gelijk (18-18) dankzij een buzzerbeater van heel ver door Wouter Doppenberg.

Tijdens het tweede kwart kabbelde het duel voort. Ondank een goede verdediging kon JRC niet voorkomen dat Langstraat Shooters een kleine voorsprong pakte: 27-31. De opdracht van de Boxtelse coach Steven Besuijen was in de rust dan ook helder: ,,De defensie moet strak blijven en aanvallend is meer variatie nodig."

VERLENGING

Hierna kwam JRC vlot uit de startblokken en in no-time was de stand weer in balans. Uiteindelijk sloten de gastheren het derde kwart met een minimale voorsprong af. Wel verlieten Corné Linssen en Jasper Verhoeven geblesseerd het veld. Hoewel JRC enkele punten voorsprong vasthield, bleef het in het laatste kwart spannend. In de rebound waren het de centers Doppenberg, Coen van der Meijden en Kai Elissen die domineerden. Verdedigend zetten onder anderen Freek Clercx, Carlo Schoenmakers en Robin Hulskes veel druk op de bal en passline, waardoor de bezoekers nauwelijks vrije opties kregen.

Toch wist Langstraat Shooters in de laatste seconden een moeilijke driepunter raak te gooien, waardoor de bezoekers opnieuw langszij kwamen. Een verlenging moest dus uitsluitsel brengen. JRC bleef geconcentreerd verdedigen en was aanvallend succesvol. Daardoor pakte de ploeg de winst. Topscorer was Jaap van Loon met 32 punten.

PERSOONLIJKE FOUTEN

De vrouwen van JRC ontvingen zondagmiddag een hoger geplaatst team: BC Kimbria uit Maastricht, de nummer twee van de ranglijst. In het eerste kwart waren Kim Latten en Nicki Ackermans belangrijk voor het scoreverloop. Na een driepunter van Maureen Vessies kwam de stand op 14-14. In het tweede kwart liet ook Mariëlle van Rosmalen zich gelden door de verdediging goed aan te trekken. Aanvallend was het opnieuw Ackermans die regelmatig tot scoren kwam, terwijl ook Marleen Stoetzer een flinke duit in het zakje deed. Met de rust stond de thuisploeg met 34-29 voor.

Na de thee was de opening voor BC Kimbria, maar wist JRC via Matske Clercx en Stephanie Janssen een 9-2 run te maken en een kleine voorsprong te behouden. De bezoeksters uit Maastricht zetten aan het einde van het derde kwart nog een keer aan en dachten af te sluiten met een gelijke stand, maar daar stak Clercx met een goede driepunter een stokje voor: 48-45.

Het beslissende vierde kwart stond bol van de spanning en de scheidsrechter moest dan ook maar liefst achttien keer fluiten voor persoonlijke fouten. De wedstrijd werd daardoor vanaf de vrijeworplijn beslist. Hier toonde JRC zich expert en zo werd de wedstrijd verdiend gewonnen. Topscorer aan Boxtelse kant was Ackermans met negentien punten, waar ook Clercx was belangrijk met twaalf punten op haar naam.

FOTO ONDER: Wouter Doppenberg aan de bal voor basketbalclub JRC Boxtel. In sporthal De Braken won het Boxtelse team met 86-75 van het hoger geplaatste Langstraat Shooters uit Waalwijk. (Foto: Hans Verberk).