Afbeelding
Foto: Maarten Melis

BOXTEL MOET MEEDOEN MET REGIO OF ALLES ZELF OPLOSSEN

Wethouder juicht niet om jeugdregeling

Meedoen of zelf maar uitzoeken: dat zijn een beetje de twee opties die Boxtel krijgt als het gaat om jeugdzorg. Zowel college als raad waren niet blij. Wethouder Marusjka Lestrade gaf dinsdag tijdens een gemeenteraadsvergadering echter aan dat er toch enkele positieve resultaten zijn behaald.

PÅL JANSEN

De gemeente is aangesloten bij een regionale inkooporganisatie die jaarlijks 123 miljoen euro verdeelt over zestien gemeenten. De raad besloot in oktober dat zij lichte specialistische zorg lokaal willen inkopen. Maar doordat dertien van de zestien gemeenten een andere kant op willen, moet het college terugkomen

op het raadsbesluit. Daarom moet de raad in februari opnieuw stemmen over de inkoop van jeugdzorg. In eerste instantie werden vier opties samengesteld vanuit de regio. Boxtel had de voorkeur om jeugdzorg zonder verblijf, zoals logopedisten of psychologen, bij lokale aanbieders in te kopen. Jeugdhulp mét verblijf, zoals jeugdinstelling De La Salle aanbiedt, kon in de gemeenschappelijke regeling blijven.

Die vlieger gaat niet op, onder meer door de wens van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om regionaal samen te werken én door een wetsvoorstel dat in de Tweede Kamer op 19 december werd aangenomen.

Raadslid Gerlof Roubos (Balans) vroeg onomwonden of het college zich 'ge-

naaid' voelt. Wethouder Lestrade antwoordde diplomatiek: ,,Ik heb niet staan juichen toen ik dit te horen kreeg." Volgens haar zijn er echter wel een paar belangrijke elementen uit het vuur gesleept in de vernieuwde gemeenschappelijke regeling. Zoals een 'financiële solidariteit' voor De La Salle (lees elders op deze pagina). Maar ook een zogeheten open house-constructie waardoor lokale zorgaanbieders alsnog meer kansen krijgen.

Ook zijn er 'pilots' mogelijk: Boxtel kan zelf plannen uitvoeren op het gebied van jeugdzorg onder het mom van proefprojecten. Als er ook uit de vijftien andere gemeenten vraag komt naar Boxtelse projecten, dan kunnen die een definitief karakter krijgen binnen de gemeenschappelijke regeling.