Afbeelding
Foto: Pål Jansen

INTERESSE SENIOREN VOOR HET WEB

'Niet via Facebook praten, maar liever face-to-face'

PÅL JANSEN

Hobbycentrum Boxtel houdt tot en met morgen, vrijdag 25 januari een open week in het kader van Seniorweb, een cursus waarbij ouderen online wegwijs worden gemaakt: van internetbankieren en DigiD tot aan omgaan met e-mail. Een 'noodzakelijk kwaad' zegt geïnteresseerde Huub van Zandbeek met een knipoog: ,,Maar ja, doe je het niet en je moet iets regelen, dan sta je daar in je eentje. En dan?"

Nee, zelf een beetje lopen prutsen met je computer en spelenderwijs erachter komen hoe alles werkt; dat zit er niet in volgens het groepje van zes aanwezigen. ,,Ik heb de pc al een keer weg moeten doen omdat 'ie het niet deed!", grinnikt Jannie Muller. Huub ziet online vooral als praktisch: ,,Je hoeft geen computernerd te zijn, alleen de dingen kunnen die je nodig hebt."

Maar voor Facebook, Instagram, Snapchat: meegaan in het online gesprek vinden de deelnemers toch niet zo fijn. ,,Dat is vooral voor veel jonge mensen zo. Daar heb ik ook graag contact mee. Alleen liever niet via Facebook, maar face-to-face", zegt Huub. Voor Jannie zit dat toch net even anders: ,,Ik app regelmatig met familie, mijn vriendin. Veel contact loopt toch digitaal nu. Als dat weg zou vallen? Dan voel ik me denk ik eenzaam..."

Don van de Wiel is ict'er bij HCB en begeleidt onder meer Seniorweb, de cursus die inmiddels voor het tweede jaar wordt gegeven. Omgaan met e-mails, WhatsApp, DigiD: senioren komen liever goed beslagen ten ijs online. ,,Bij problemen googlet de jeugd een beetje hoe iets moet en gaat aan de gang, maar dat durven senioren niet. Vaak is er toch angst om iets fout te doen", ervaart Don.

KLEINKINDEREN

De hele tijd alles moeten vragen aan de kinderen en de kleinkinderen moet je niet willen, zo klonk woensdag meerdere malen. ,,Maar stel, mijn vriendje valt onverhoopt weg", wijst Lies Hartmann naar haar aanwezige wederhelft, "dan moet ik echt álles zelf regelen. Ik denk dat ik me dan een beetje verloren voel." Haar man Erik heeft zichzelf toch nog redelijk digitaal weten te redden. ,,Maar ja, ik print ook nog alles uit."

Dat er interesse is in de cursus, is afgelopen week gebleken, zei Marieke Dijkshoorn van Hobbycentrum Boxtel. Enkele tientallen geïnteresseerde senioren kwamen af op de open week bij Hobbycentrum Boxtel. Ook in de bibliotheek waren diverse bijeenkomsten gepland. Morgen staat er bovendien nog een tweetal workshops op de planning waar mensen zich voor in konden schrijven.

Helaas voor de senioren van woensdag, bleek er een misverstand in de communicatie: het informatie-uurtje moest worden verplaatst. Marieke Dijkshoorn van HCB betreurde het. ,,We zijn een seniorencentrum, dus dan willen we nog wel eens vergeetachtig worden", vertelt ze met een kwinkslag. ,,De mensen hebben koffie gehad en hebben toch kennis kunnen maken met het Hobbycentrum Boxtel. We zullen de mensen benaderen: alle contactgegevens zijn genoteerd."

Dat noteren gebeurde overigens ouderwets met pen en papier, dat dan weer wel.

FOTO ONDER: Hobbycentrum Boxtel houdt tot en met morgen open huis in het kader van de cursus Seniorweb, waarbij ouderen ondersteuning krijgen naar hun zoektocht op het internet. (Foto: Pål Jansen).