Afbeelding
Foto: Carlijn van de Krogt

FOTOGRAFIE EN SOCIALE MEDIA GAAN BIJ CARLIJN HAND IN HAND

'Mensen doen zich vaak mooier voor'

PÅL JANSEN

Zeven jaar geleden woonde de Boxtelse Carlijn van der Krogt nog aan de Oude Kerkstraat, bij de Sint-Petrusbasiliek. Met haar telefoon maakte zij een foto van het kerkhof bij het monumentale gebedshuis en plaatste deze op NUjij.nl, een sociale-mediaplatform voor lezers van Nu.nl. ,,Dat werd opgepikt door de redactie", zegt Carlijn. De positieve reacties via sociale media groeiden uit tot een passie voor mooie foto's.

,,Ik ben eigenlijk nog niet tevreden", zegt Carlijn bij een van de Huisvennen in natuurgebied Kampina. Ondertussen is zij al drie andere mensen tegengekomen die ook een foto trachten te maken van de mooie zonsopkomst. Het is koud deze zaterdag en een beetje grauw door de ijzel die zich de nacht ervoor verspreidde over de heide. De zon torent nét niet boven de boomrand uit. ,,Ik ben op zoek naar zonneharpen", vertelt ze.

BRABANT IN BEELD

De Boxtelse is hobbyfotografe. Het bijzondere: tot voor kort maakte ze alleen foto's met haar telefoon, waar ze zeven jaar geleden mee begon. Laatst deed ze mee aan de fotowedstrijd Brabant in Beeld van diverse bladen van mediabedrijf De Persgroep. Uit de honderden inzenders mocht zij met een paar andere 'plaatjesschieters' haar foto tentoonstellen. ,,Dat was er een van mijn dochtertje. De dag erna kreeg ik een spiegelreflexcamera van mijn ouders, om het als het ware te vieren."

Een tweedehands overigens: niet te gek. De zeven jaar ervoor immers kon Carlijn het prima af met alleen een telefoon, getuige haar Instagram-account waarop ze een selectie publiceert. Die is beperkt overigens. Veel foto's halen het niet en het zijn louter natuurfoto's: de rest 'past niet in de feed'. ,,Veel sociale dingen, zoals activiteiten met vrienden, heb ik eraf gegooid. Ook is het belangrijk één stijl te hanteren, anders verlies je volgers. Mensen zijn gewend dat je één ding doet."

Instagram heeft haar interesse in foto's maken verder bevorderd. Een likeje hier, wat leuke reacties daar: toch fijn als iemand erkenning toont. De Boxtelse ontmoette ook andere (hobby-)fotografen via Instagram en kwam zo terecht in een WhatsApp-groepje met 'soortgenoten'. Carlijn: ,,Een engagement-groepje. Dat is ook om met elkaar te zorgen dat je meer likes en meer volgers krijgt. Dus dan reageer je ook op elkaars foto op Instagram. Maar op een gegeven moment was de lol er wel af."

Het werd meer een 'plichtmatig' groepje met te veel regeltjes en te veel reacties die 'niet echt' waren. ,,Robotachtige reacties. Er stond vaak alleen maar 'great photo'. Ik miste het gevoel van echte mensen die reageren."

GOED-NIEUWS-SHOW

'Mensen doen zich altijd mooier voor dan dat ze zijn' is een kritiekpunt op sociale media, zegt ook Carlijn. En dat vindt ze jammer, net als meerdere gebruikers van het sociale-mediaplatform: veel foto's zijn steeds eenvoudiger te bewerken. Maar tegenbewegingen zoals 'finsta-accounts' (Instagram-accounts waarop mensen ook hun minder charmante 'zelf' laten zien aan vrienden en familie) zijn niet meer zeldzaam. Desalniettemin overheerst bij haar het 'goed-nieuws-show'-gevoel. Serieuze en minder vrolijke onderwerpen doen het niet zo goed, ziet Carlijn: ,,Maar als ik een gezellige foto plaats van mijn gezin en ik bij de Efteling, dan krijg ik er zo'n tachtig likes op."

Inmiddels zit ze in een 'echter' groepje op WhatsApp om inhoudelijk dieper op fotografie in te gaan. ,,Op een gegeven moment viel het vorige groepje uit elkaar. Toen kwam het idee om een nieuw clubje op te richten. Er zitten 86 mensen in. De meesten komen uit Duitsland en Zwitserland, maar er komen ook uit landen als Indonesië, Australië en Zuid-Afrika. Er vinden ook meetings plaats. Ik ben er nog niet bij geweest, maar wil er zeker een keer heen. Of er een in de buurt is binnenkort? Was het maar zo. In Zwitserland is een bijeenkomst in de herfst. Hopelijk kan ik daar bij zijn."

Binnen die groep wordt onderling wat dieper ingegaan op elkaars foto's. Gewoon, mensen die het leuk vinden om over fotografie te hebben, vertelt Carlijn: ,,Je moet het doen om de foto's, niet om de likes."

BOVENSTE FOTO: 'Je moet het uiteindelijk doen om de foto's, niet om de likes', zegt Carlijn van der Krogt uit Boxtel over haar hobby als natuurfotografe. Deze plaat maakte zij tijdens het interview met deze krant. (Foto: Carlijn van der Krogt).

PORTRETJE: Carlijn van der Krogt uit Boxtel begon zeven jaar geleden aan haar hobby als natuurfotografe. (Foto: Pål Jansen).


HOBBYCENTRUM HELPT SENIOREN MET INTERNET

'Niet via Facebook praten, maar face-to-face'

Wekelijks vinden diverse bijeenkomsten van Seniorweb plaats in Hobbycentrum Boxtel en de bibliotheek in Boxtel. Tijdens deze cursus worden ouderen online wegwijs gemaakt: van internetbankieren tot DigiD. Een 'noodzakelijk kwaad' zei geïnteresseerde Huub van Zandbeek met een knipoog. ,,Doe je het niet en je moet iets regelen, dan sta je daar in je eentje. En dan?" Vorige week was hij een van de bezoekers tijdens een open week.

Nee, zelf een beetje lopen prutsen met je computer en spelenderwijs erachter komen hoe alles werkt, dat zit er niet in voor Huub. Hij wil vooral de zakelijke dingen goed kunnen regelen, zoals DigiD en internetbankieren: ,,Je hoeft geen computernerd te zijn, alleen de dingen kunnen doen die je nodig hebt." Ook de vijf andere aanwezigen in een van de cursuslokalen aan de Baroniestraat willen goed beslagen ten ijs komen voordat ze het wereldwijde web op gaan. ,,Ik heb de pc al een keer weg moeten doen omdat 'ie het niet meer deed!", grinnikt Jannie Muller.

Don van der Wiel is ict'er bij HCB en begeleidt onder meer Seniorweb, de cursus die inmiddels voor het tweede jaar wordt gegeven. Omgaan met e-mails, WhatsApp, DigiD: senioren willen liever goed geïnformeerd zijn voordat ze online gaan. ,,Bij problemen googlet de jeugd een beetje hoe iets moet en gaat aan de gang, maar dat durven senioren niet. Vaak is er toch angst om iets fout te doen", ervaart Don. En waar jongeren contact leggen via de digitale wereld van Facebook, Instagram en Snapchat, blijft dit groepje senioren toch liever 'echt' contact houden. ,,Ook ik heb graag een gesprek met jeugd. Alleen liever niet via Facebook, maar face-to-face", zegt Huub. Hoewel, misschien is WhatsApp dan toch net even wat anders. Zo zegt Jannie: ,,Ik app regelmatig met familie, mijn vriendin. Veel contact loopt toch digitaal nu. Als dat weg zou vallen? Dan voel ik me eenzaam, denk ik..."

KLEINKINDEREN

De hele tijd alles moeten vragen aan de kinderen en de kleinkinderen moet je niet willen, zo klinkt meerdere malen. ,,Maar stel, mijn vriendje valt onverhoopt weg", wijst Lies Hartmann naar haar aanwezige wederhelft, ,,dan moet ik echt álles zelf regelen. Ik denk dat ik me dan een beetje verloren voel." Haar man Erik heeft zichzelf toch nog redelijk digitaal weten te redden. ,,Maar ja, ik print nog alles uit."

Dat er interesse is in de cursus, bleek vorige week, zegt Marieke Dijkshoorn van Hobbycentrum Boxtel. Enkele tientallen geïnteresseerde senioren kwamen af op de open week bij Hobbycentrum Boxtel. Ook in de bibliotheek waren diverse bijeenkomsten gepland.

Helaas voor de senioren van deze geplande bijeenkomst, bleek er een misverstand in de communicatie: het informatie-uurtje van woensdag moest worden verplaatst. Dijkshoorn betreurt het. ,,We zijn een seniorencentrum, dus dan willen we nog wel eens vergeetachtig worden", vertelt ze met een kwinkslag. ,,De mensen hebben koffie gehad en hebben toch kennis kunnen maken met het Hobbycentrum Boxtel. We zullen de mensen benaderen: alle contactgegevens zijn genoteerd."

Dat noteren gebeurde overigens ouderwets met pen en papier, dat dan weer wel.

FOTO ONDER: Hobbycentrum Boxtel hield vorige week open huis in het kader van de cursus Seniorweb, waarbij ouderen ondersteuning krijgen naar hun online zoektocht. (Foto: Pål Jansen).

Afbeelding
Afbeelding