Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

CAMERAPLOEG IN DE CLARISSENSTRAAT

Boxtels herenhuis decor voor korte film Symbiose

LINDA VAN DE WIEL

'Camera, stilte, actie'. Zomaar wat termen die gisteren klonken in de Clarissenstraat in het centrum van Boxtel. Studenten van de Filmacademie in Amsterdam, onder wie Boxtelaar Hugo van Rosmalen, waren in het monumentale pand opnamen aan het maken voor een schoolproject. Huiseigenaar Hans Bosch vond het allemaal prima. ,,Het is leuk om mee te maken, al had ik geen idee dat zo'n project zóveel voeten in de aarde zou hebben."

Het was een drukte van belang in het in eclectische stijl opgetrokken herenhuis. Een visagist, verschillende acteurs en een hoofd belichting en geluid. Maar liefst dertien studenten werkten samen in opperste concentratie aan de korte film Symbiose. Regisseur Austin Lockhart: ,,De film gaat over de band tussen twee broers. Wanneer één van hen de diagnose kanker krijgt, wordt duidelijk hoe zeer zij met elkaar verbonden zijn."

Symbiotisch dus, zo wordt de relatie tussen de twee broers genoemd. Vrolijk kan de film van zeven minuten ook niet genoemd worden. Dit werd duidelijk tijdens de opnames, waarin de zieke broer door zijn haren streek en daardoor een losse pluk haar in zijn handen had.

GESCHIKT

Het oude woonhuis - dat werd gebouwd in 1898 en een gemeentelijk monument is – past perfect bij de sfeer van het project. Het maakt met andere beeldbepalende panden deel uit van de cultuurhistorische as tussen de Sint-Petrusbasiliek en kasteel Stapelen. Tot circa 1930 stroomde een Binnendommeltje door de achtertuin. Boxtelaar Van Rosmalen kent de huidige bewoners van het pand: Hans en Mieke Bosch. ,,Ik wist dat dit een tof huis is en ben de locatie gaan bezoeken om de geschiktheid te onderzoeken. En het was top", aldus de cameraman. ,,Toen ik vroeg of we er met een groep mensen een korte film mochten opnemen, gingen ze hiermee akkoord."

VERHUIZEN

En dus trok de groep studenten onder leiding van cameraman en director of photography Rolf Dekens - onder meer bekend van de film 'Vet Hard' - naar Boxtel. Bewoner Hans Bosch bekeek het project vanaf een afstandje. ,,Ik begreep in eerste instantie dat er een dagje vier mensen zouden komen. Dat werden twee dagen. Vandaag is de derde en laatste dag en zijn er dertien mensen binnen", lachte hij. ,,Kijk maar, er staan overal spullen, in de serre, de badkamer en in nog een aantal ruimtes. En wij gaan zelf over een week verhuizen dus het staat ook nog vol dozen. Maar het is ontzettend leuk dit mee te maken."

Wanneer Symbiose in première gaat, is nog niet duidelijk. ,,Maar", zo vertelde regisseur Lockhart, ,,de film komt sowieso op Vimeo (een videowebsite waar gebruikers video's kunnen uploaden, delen en bekijken - red.). En we gebruiken de productie als inzending bij een aantal filmfestivals."

FOTO ONDER: Een cameraploeg stond woensdag in het herenhuis van het Boxtelse echtpaar Mieke en Hans Bosch aan de Clarissenstraat. Daar werd gewerkt aan de film Symbiose. (Foto: Bas van den Biggelaar).


ZOEKTOCHT NAAR 'KLIK MET WATER'

De Dommel geeft prijs voor beste 'waterfoto'

Waterschap De Dommel is dinsdag begonnen aan de fotowedstrijd 'jouw klik met water'. Winnaars maken kans op een boottocht voor acht personen over rivier de Dommel. De wedstrijd om de mooiste 'waterprent' wordt gehouden in aanloop naar de waterschapsverkiezingen van 20 maart.

Het waterschap zorgt voor schoon, veilig en voldoende water. Iedereen heeft met water te maken, beredeneert De Dommel. En om in beeld te brengen hoe mensen met water leven, schrijft het overheidsorgaan de wedstrijd uit. ,,Iedereen heeft wel wat met water, of het nu gaat om een hardlooprondje langs de stadsvijver, turen over prachtige vennen of een mooie wandeling langs een beek. Je kunt het ook dichter bij huis zoeken zoals het regenwater rondom je huis of de sloot in jouw straat", licht het waterschap toe.

Iedereen die mee wil doen, kan via de website www.dommel.nl/jouwklikmetwater zijn of haar beste foto uploaden. Zowel hobbyisten als professionals kunnen meedoen aan de wedstrijd. Inzenden kan tot woensdag 20 maart; die dag vinden de waterschapsverkiezingen plaats, tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Staten.

Boxtel

VerhaalTijd

In Boxtelse bibliotheek aan de Burgakker worden iedere eerste vrijdag van de maand onder de noemer VerhaalTijd verhalen en/of gedichten voorgelezen. Tussen 11.00 en 12.00 uur is iedereen welkom om te luisteren, geraakt te worden en geïnspireerd te raken. Dit alles onder het genot van een kop koffie. Aanmelden is niet nodig en de entree is gratis.


Afbeelding