Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

SNEEUW ZORGT OOK IN BOXTEL VOOR PLEZIER ÉN ONGEMAK

'Met man en macht overlast beperken'

Weliswaar hebben we half december al een beetje sneeuw gehad, maar laten we eerlijk zijn: écht winter is het dit seizoen nog niet geweest. Tot deze week, want sinds dinsdag is ons land bedekt onder een pak sneeuw. Dat levert natuurlijk mooie plaatjes op én veel sneeuwpret, maar ook wat ongemakken. De gemeente Boxtel is al sinds maandag bezig met het bestrijden van de gladheid.

De weersvoorspellingen lieten al zien dat het dinsdag zou gaan sneeuwen, dus de gemeente is daarom een dag eerder al preventief gaan strooien op de belangrijkste wegen, geeft wethouder Herman van Wanrooij desgevraagd aan. ,,Zo lag er al zout op de weg vóór de verwachte sneeuwval. Dinsdagmiddag hebben we nogmaals gestrooid. Helaas is zout niet het meest effectieve middel als het gaat om bestrijden van sneeuw. Daarom hebben we in de namiddag alsnog besloten sneeuw te gaan schuiven en nogmaals te strooien. Door de neerslag is het ondanks alle inzet niet gelukt om de overlast helemaal te voorkomen. Boxtel was daarin niet uniek, er stond dinsdagavond niet voor niets heel veel file in ons land."

De buitendienst zorgt er in deze 'witte' dagen eerst voor dat alle calamiteitenroutes voor de hulpdiensten, alsmede de uitvalswegen en drukke fietspaden in de gemeente zo goed mogelijk begaanbaar blijven. Van Wanrooij: ,,We werken met zeven voertuigen die uitgerust zijn met sneeuwschuivers, rolbezems en strooiers. Daarnaast kunnen we ook een beroep doen op enkele plaatselijke aannemers die nog eens drie voertuigen leveren. Die zijn ook allemaal ingezet." Álle wegen binnen de gemeente berijdbaar houden, is volgens de wethouder een onmogelijke opgave: ,,Daarvoor hebben we simpelweg te weinig middelen."

RESPECT

Van Wanrooij heeft veel respect voor alle medewerkers die met man en macht werken om de overlast te beperken: ,,Zij hebben al ontzettend veel werk verzet, want terwijl de meesten van ons blij waren dat ze na de avondspits veilig thuis waren, is onze buitendienst tot diep in de nacht aan het werk geweest." Ook de komende dagen blijven de medewerkers actief want - gelet op de weersverwachtingen - is de sneeuw die er nu ligt is voorlopig nog niet weg.

De wethouder roept inwoners op om ook te helpen bij het sneeuwvrij houden van de stoepen. ,,In de woonwijken en in de winkelcentra kunnen we best een beetje hulp gebruiken van inwoners en winkeliers. Het zou mooi zijn als we met elkaar onze dorpen ook tijdens de sneeuw een beetje begaanbaar houden."

FOTO BOVEN: Waar de dino op de rotonde La Salle tijdens bijvoorbeeld kerst of carnaval een feestelijk outfit draagt, 'zucht' de replica momenteel onder een pak sneeuw. (Foto: Bas van den Biggelaar).