UITSPRAAK RAAD VAN STATE OVER FASTNED

Kans op koffiecorner voor e-cars bij Velder

Het ministerie van Infrastructuur heeft ten onrechte medewerking geweigerd voor een wachtruimte van Fastned op verzorgingsplaats Velder langs rijksweg A2 bij Liempde. Dat heeft de Raad van State gisteren beslist. Het Rijk moet nu alsnog naar de aanvraag van het bedrijf gaan kijken en zal met heel goede argumenten moeten komen om opnieuw medewerking te weigeren.

Fastned wil naast tankstation Velder een wachtruimte bouwen waar automobilisten koffie kunnen krijgen, terwijl hun voertuig aan de laadpaal staat. Maar het ministerie wil daar niet aan meewerken. Niet alleen bij op verzorgingsplaats Velder langs de A2, maar ook elders in het land, op andere soortgelijke plekken langs de snelwegen.

Als belangrijkste reden geeft het ministerie dat er geen wildgroei mag ontstaan aan ondersteunende horeca bij tankstations. Ook de verkeersveiligheid op de verzorgingsplaatsen is van belang. Bij meerdere horecaplekken op een verzorgingsplaats ontstaat onoverzichtelijk voetgangersverkeer.

GRAANTJE MEEPIKKEN

Volgens Fastned speelt er meer. Aanvankelijk voelden de bestaande tankstations op verzorgingsplaatsen weinig voor het neerzetten van laadpalen voor elektrische auto's. Maar na het succes daarvan zouden ze alsnog een graantje willen meepikken. Het ministerie komt volgens Fastned nu te veel op voor de belangen van de bestaande tankstations.

'VERKEERD BELEID'

De Raad van State oordeelt dat het ministerie een verkeerd beleid voert. Dat is in strijd met de regels voor het gebruik van verzorgingsplaatsen. Het beleid is nu vooral gericht op het verbieden van faciliteiten die Fastned wil hebben. Maar volgens de regels voor verzorgingsplaatsen kan bijvoorbeeld een wachtruimte met lichte horeca voor Fastned alleen verboden worden als de verkeersveiligheid in het geding is of als er te veel aanvullende horeca komt.

MET TWEE MATEN METEN

Het ministerie heeft verzuimd met een verkeersonderzoek aan te tonen dat op verzorgingsplaats Velder de verkeersveiligheid ernstig wordt aangetast met een wachtruimte voor Fastned. Net zo min heeft de minister laten zien dat daarvoor te weinig ruimte is. Tenslotte vindt de hoogste bestuursrechter dat de minister met twee maten meet door op andere verzorgingsplaatsen wel aanvullende voorzieningen toe te staan zonder daar te kijken of er ruimte voor is.