Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WERKGROEP ZIET DAT DUURZAAMHEID NU BREED GEDRAGEN WORDT

Lokale Agenda 21 stopt na 22 jaar

De lijst met succesvolle projecten van de werkgroep Lokale Agenda 21 Boxtel is indrukwekkend. Wethouder Peter van de Wiel: ,,Met weinig geld heeft deze werkgroep ontzettend veel gedaan." 'Heeft', want Lokale Agenda 21 Boxtel houdt na 22 jaar op te bestaan. ,,Ons werk gaat echter door", zegt voorzitter Betsie van der Sloot.

JAN HERMENS

Van der Sloot, Gerard Buiks en Joost van der Pluijm, de laatste drie leden van de plaatselijke vrijwilligersorganisatie, kijken tevreden terug op de tientallen activiteiten die de werkgroep op touw heeft gezet. Van der Sloot: ,,Duurzaamheid wordt intussen breed gedragen binnen de Boxtelse samenleving. Het is een thema geworden waar bijna vanzelfsprekend aandacht voor is. Meer gespecialiseerde groepen, bedrijven en instellingen hebben delen van onze taken overgenomen. Fairtrade Boxtel bijvoorbeeld en Transitie Boxtel."

In de tijd dat Lokale Agenda 21 Boxtel ontstond, prijkte duurzaamheid nog maar mondjesmaat op de prioriteitenlijst van politiek en maatschappelijke organisaties. Buiks is lid van het eerste uur. Hij vertelt: ,,Na de VN-conferentie van Rio de Janeiro over milieu en ontwikkeling in 1992, ontstonden her en der in ons land lokale werkgroepen 21. Die toevoeging 21 verwijst naar een akkoord dat in Rio gesloten is. Op 10 april 1996 kwamen we in Boxtel voor het eerst bij elkaar. We zijn voortvarend aan de slag gegaan."

VOORLOPERS

Van der Sloot vult aan: ,,Wij waren in veel opzichten voorlopers. Lang voordat de plastic tasjes landelijk in de ban gingen, promootten wij al stoffen exemplaren. En ook pleiten wij al jaren voor vergroening van voortuinen. Nu de landelijke actie Steenbreek gaande is, zien we dat steeds meer mensen navolging geven aan de oproep hun tuinen van tegels en grind te ontdoen."

Tweeduizend bomen voor 2000, biodiversiteit in de achtertuin, de Duurzaamheidsprijs, zomaar een paar voorbeelden van geslaagde initiatieven van de werkgroep. Niet dat ieder project automatisch soepel liep. Soms was een lange adem nodig. ,,Onze actie voor dichte winkeldeuren in de winter stuitte niet direct op volledige medewerking en begrip, maar na verloop van tijd ontdekten de winkeliers dat klanten ook binnenstappen als de deur niet open staat."

Lokale Agenda 21 laat Boxtel een rijke erfenis na, beseft wethouder Van de Wiel. Diverse zaailingen die de werkgroep geplant heeft, zijn tot kleurrijke bloemen uitgegroeid. ,,De samenwerking van de werkgroep met de gemeente was altijd uitstekend", aldus de wethouder. Niet voor niets heeft het college van B en W toegezegd dat het zich inspant om multicultureel culinair evenement De Smaak van Boxtel en het Wereldkoor, twee initiatieven van Lokale Agenda 21, voort te zetten. Wijkorgaan Platform Selissen is al betrokken bij Het Dommellandje, een volkstuinproject waar veel nieuwe Nederlanders aan deelnemen.

Van der Sloot: ,,Mede dankzij onze inspanningen is duurzaamheid op de agenda van politieke partijen terecht gekomen. We vroegen voor elke gemeenteraadsverkiezing wat de deelnemende partijen op dit gebied in hun programma hadden vermeld."

Van der Pluijm: ,,Nu is er geen partij meer die niet over duurzaamheid praat. Gelukkig, want er liggen nog bergen werk. Taken die zo groot en complex zijn, dat ze niet door vrijwilligers vervuld kunnen worden. Duurzaam Boxtel komt steeds dichterbij. Wij hebben daar ons steentje aan bijgedragen."

FOTO BOVEN: Een van de tientallen projecten waar werkgroep Lokale Agenda 21 zich mee bezig heeft gehouden is een appelproeverij. (Foto: Peter de Koning, 2016).

Politie

Schaars gekleed

Sommige mensen lijken écht warmbloedig te zijn. Wijkagent Frank Versluis kwam in de nacht van dinsdag op woensdag namelijk een schaars gekleed persoon tegen in de sneeuw tijdens zijn ronde door Boxtel. Hij probeerde hulp te verlenen, maar dat werd niet gewaardeerd. De man begon te schelden en is uiteindelijk met verzet aangehouden. Tijdens de fouillering werd er ook nog drugs gevonden bij de verdachte.


LAATSTE EDITIE VAN BENEFIETFEEST

Gluhw! brengt 3.250 euro op

Het evenement Gluhw! van Lionsclub Belles Amies beleefde zaterdag een waardige derde en laatste editie op het parkeerterrein van eetcafé De Oude Ketting. In totaal werd 3.250 euro ingezameld voor de goede doelen van dit jaar: Taalmaatjes, De Bakbrommer en De Voedseltuin.

De organiatie kijkt tevreden terug op het benefietfeest. ,,Het was een erg goede derde en laatste editie; we hadden 250 mensen en de sfeer zat er goed in", laat mede-organisator Astrid van Hest weten. Ook dankzij een André Hazes look-a-like dit rond negen uur optrad. Dit jaar was het thema Hollandse avond en het evenement werd gedoopt tot 'Gloei!'

Ondanks dat Gluhw! door bezoekers gewaardeerd werd, hebben de vrouwen van Belles Amies behoefte 'iets nieuws' neer te gaan zetten. (Foto: Lionsclub).

Afbeelding