VEEL PUBLIEKSSTEMMEN VOOR MET JE HART

Appeltje van Oranje komt stukje dichterbij

Het publiek heeft zich uitgesproken. Stichting Met je hart heeft 5.949 stemmen ontvangen en is daarmee op plek drie geëindigd van de veertig genomineerde organisaties voor een Appeltje van Oranje. De paleisdeuren van Noordeinde staan op een kier, grapt de stichting op haar Facebookpagina. Vandaag, donderdag 24 januari, mag Babs van Geel, oud-inwoner van Boxtel en oprichtster van Met je hart, een pitch houden bij het Oranje Fonds.

JAN HERMENS

Femke Lagerweij, projectmedewerker van stichting Met je hart, zegt: ,,Een fantastisch resultaat. De publieksstemmen wegen mee in het oordeel van de bestuurscommissie van de Appeltjes van Oranje. Hoe meer stemmen, hoe meer punten. Tel daarbij de waardering voor de pitch op en er volgt een totaalscore." Die korte presentatie is vandaag. Alle genomineerde organisaties mogen een beknopte voordracht geven. Naar aanleiding van de pitches selecteert de jury tien initiatieven. Uit deze tien kiest de bestuurscommissie van de Appeltjes van Oranje de drie winnaars.

PRIJS

Het Appeltje van Oranje is een prestigieuze landelijke prijs. Lagerweij: ,,De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix, en 15.000 euro. Met het geld kan stichting Met je hart tientallen ontmoetingen tussen ouderen realiseren. Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar 'De kracht van samen; Vrijwilligers doen mee(r)!'. Dat sluit naadloos aan bij onze doelstelling en activiteiten."

Misschien heeft de publiciteit die een Appeltje van Oranje met zich meebrengt, nog wel meer waarde voor Met je hart dan het geld. Lagerweij: ,,Bekendheid is heel belangrijk voor ons. Stichting Met je hart is nu actief in 26 gemeenten. Het liefst rollen we ons concept uit over het hele land. Een Appeltje van Oranje kan daar enorm aan bijdragen. Hoe meer mensen weten wat wij doen en wat het effect is van onze activiteiten, hoe beter."

Stichting Met je hart zet zich in voor kwetsbare ouderen. ,,We willen echt het verschil maken in het leven van senioren en dat lukt ons ook. We verzorgen ontmoetingen, brengen ouderen bij elkaar en stimuleren sociale contacten." De organisatie drijft op vrijwilligers. Als je Met je hart met een huis vergelijkt, dan zijn zij het cement én de bakstenen.

Wie de Appeltjes van Oranje winnen, blijft nog een paar maanden een raadsel. De prijsuitreiking is in mei in paleis Noordeinde. Koningin Máxima overhandigt de beeldjes aan de winnaars.

Stichting Met je hart heeft meer goed nieuws te melden. Ze is voor nóg een prijs genomineerd, namelijk de Meer dan Handen vrijwilligersprijs. Hiervoor loopt een stemronde op internet. Stemmen kan via www.vrijwilligersprijzen.nl/initiatief/met-je-hart.

De vrijwilligersprijzen worden uitgereikt op 15 februari.