De petitie werd gistermiddag aangeboden in de hal van de Tweede Kamer. Van links naar rechts Mahir Alkaya (SP), Laura Bromet (GroenLinks), Jan Juffermans (Platform DSE), Matthijs Sienot (D66), Agnes Mulder (CDA), Christine Teunissen (PvdD), Chantal van den Bossche (Lammert van Raan (PvdD), Gerrit Stegehuis (DSE) en Lou Keune (DSE). (Foto: Marianne Juffermans).
De petitie werd gistermiddag aangeboden in de hal van de Tweede Kamer. Van links naar rechts Mahir Alkaya (SP), Laura Bromet (GroenLinks), Jan Juffermans (Platform DSE), Matthijs Sienot (D66), Agnes Mulder (CDA), Christine Teunissen (PvdD), Chantal van den Bossche (Lammert van Raan (PvdD), Gerrit Stegehuis (DSE) en Lou Keune (DSE). (Foto: Marianne Juffermans). Foto: Marianne Juffermans

B EN W ANTWOORDT COMBINATIE95

Boxtel praat over bouw van tijdelijke woningen

JULES HAMELEERS

De gemeente is in gesprek met woonstichting Sint-Joseph en andere belanghebbenden over de bouw van tijdelijke, verplaatsbare woningen in Boxtel, zoals tiny houses. Dit meldt het college van B en W in antwoord op vragen van coalitiepartij Combinatie95.

De gemeenteraadsfractie vroeg zich in november af of mobiele huizen een oplossing kunnen bieden voor de grote woningbehoefte in Boxtel. Hoewel hierover nog geen concrete plannen zijn opgenomen in de prestatieafspraken van Sint-Joseph van 2019, wordt hier op dit moment wel met de corporatie over gesproken. Het college geeft ook aan harde afspraken te willen maken voor 2020.

MEERDERE LOCATIES

Voor de locatie van deze woningen had Combinatie95 twee suggesties: het gebied tussen de samenkomende spoorlijnen (de zogeheten 'oksel') en een weiland aan de Smaldersestraat in Liempde. Over deze voorstellen is de gemeente op dit moment in gesprek met meerdere partijen. Ook worden andere opties onderzocht.

Hoewel het college een positieve houding heeft ten opzichte van tijdelijke woningbouw, liggen er op dit moment nog geen plannen of verzoeken voor dergelijke projecten.

112 nieuws

Fietsster (80) gewond

Op het zebrapad bij basisschool De Hobbendonken in Boxtel-Oost raakte maandagochtend een 80-jarige fietsster gewond. Toen zij plots afsloeg, botste ze tegen de auto van een 59-jarige plaatsgenoot die in dezelfde richting reed. De vrouw is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De automobilist bleef ongedeerd; zijn voertuig liep lichte schade op.


JUFFERMANS MET PETITIE NAAR KAMER

'Aarde is te klein voor consumptie mensheid'

HENK VAN WEERT

Als voorzitter van het platform Duurzame en Solidaire Economie (DSE) was Boxtelaar Jan Juffermans dinsdag een van de mensen die een petitie overhandigde aan de Tweede Kamer-commissie voor Economische Zaken en Klimaat. Die werd ondertekend door 31 organisaties. Zij stellen voor niet alleen op klimaatgebied forse stappen te zetten, maar ook de mondiale ecologische voetafdruk drastisch te verkleinen, met verwijzing naar de urgentie én de mensenrechten.

Een van de ondertekenaars van de petitie is Ware Winst Brabant, een werkgroep die enkele maanden geleden in Boxtel van start ging. Deze organisatie streeft een nieuwe economie na waarbij bedrijven en instellingen bewust meer waarden creëren dan geld, met name op ecologisch en sociaal gebied. Maar ook landelijk opererende instellingen op gebied van onder andere natuur, milieu en mensenrechten scharen zich achter de petitie: zoals Natuurmonumenten, Oxfam Novib en de grootste vakbond FNV. Maar ook Greenpeace, Urgenda en Solidaridad. ,,Totaal komen we aan meer dan 2,9 miljoen leden en donateurs van die 31 organisaties samen", stelt Juffermans.

TALMEN

Platform DSE wil duidelijk maken dat Nederland voor zijn welvaart beslag legt op een onrechtvaardig groot deel van de wereldwijde gebruiksruimte. ,,De Aarde wordt door de consumptie van de mensheid te klein. Diezelfde mensheid talmde om tijdig maatregelen te nemen", aldus Juffermans. Verkleining van de zogeheten mondiale voetafdruk is hoogst noodzakelijk, aldus de indieners van de petitie. Volgens hen is het een kwestie van mensenrechten en samen overleven, voor generaties van nu en in de toekomst.

,,Gelukkig wil het huidige kabinet proberen de snelle klimaatontwrichting binnen de perken te houden. Een belangrijk begin", betoogde de Boxtelaar dinsdag tijdens de commissievergadering in het parlement. ,,Maar ook op andere fronten wordt schade berokkend en zullen volgende generaties nare gevolgen ervaren van onze huidige economie. Denk aan de algehele plastic-vervuiling, in de oceanen tot zelfs in ons lichaam. En de mondiale biodiversiteit gaat dramatisch achteruit." Juffermans gaf aan dat dergelijke problemen vooral het effect zijn van een veel te grote mondiale voetafdruk van mensen: in Nederland nu gemiddeld 5,9 hectare per persoon. ,,Dat is ruim drie keer meer dan het Eerlijk Aarde-aandeel van 1,7 hectare , berekend bij de huidige wereldbevolking van ruim 7,6 miljard mensen… Daar zit het onrecht."

GRENZEN OVERSCHREDEN

Vanaf de Club van Rome in 1972 tot het IPCC-klimaatrapport van eind 2018 werd de wereld vele malen gewaarschuwd, hield Juffermans de Kamerleden voor: ,,De analyse van de 'Planetary Boundaries' maakte duidelijk dat we al diverse veilige grenzen, voor mens én natuur, hebben overschreden. Daar komen de groeiende gevaren vandaan. Dit kunnen we niet langer aanzien. We mogen nog van geluk spreken dat niet drie/kwart van de wereldbevolking in opstand is gekomen tegen de rijke landen met hun a-sociaal grote voetafdrukken."