Afbeelding
Foto:

What's Up, Harry!

Harry is zijn huis kwijt. Hij speelde tikkertje met Vera de vlinder en nu is hij verdwaald. Gelukkig zijn er veel kinderen in de bibliotheek die hem roepen. Bibliotheekmedewerkster Merle de Korte vertelt het verhaal van kat Harry in geuren en kleuren. De peuters hangen aan haar lippen. De bibliotheek Boxtel doet deze woensdagochtend mee aan het nationaal voorleesontbijt. De gezamenlijke maaltijd is op tal van locaties in Nederland het startsein voor de landelijke voorleesdagen.

Hebben jullie wel eens een boterhammetje gegeten in de bieb? ,,Neeheee", klinkt het uit tien kindermonden. Ontbijten, dat doen de peuters meestal thuis. Maar dit keer niet. Voordat ze aan de vrolijk gedekte tafel mogen aanschuiven, luisteren ze eerst naar Merle. Nou ja, luisteren. Merle laat de kinderen rekken en strekken, fladderen met Vera de vlinder en zingen als nachtegaaltjes.

Maak je tenen maar wakker! En je handen. En zijn je oren al wakker? Dex reageert spontaan: ,,Nee, want ik ben nog moe." Die vermoeidheid gaat snel over, want waar is het huis van Harry? Dat wil hij wel weten.

Zie je dit huis? Klop maar eens. Wie zou hier wonen? Merle houdt een paddenstoel in de lucht. ,,Kabouter Plop", antwoorden de kleine pukken onmiddellijk. Ze gaan helemaal op in het verhaal. Merle: ,,We houden elke vrijdagochtend een voorleesmoment in de bibliotheek en in de oneven weken ook op woensdagochtend. Het voorlezen is voor mij echt het hoogtepunt van mijn werkweek. Het is goed voor de woordenschat van de kinderen en we hopen de ouders te inspireren om een leuk prentenboek te lenen en zelf hun kinderen voor te lezen.

Vera weet waar Harry woont. Kunnen jullie Vera roepen? Dat kunnen de kleintjes. ,,Vera, Veeraaa, waar ben je?" Waarachtig, Vera duikt op. Ze wijst Harry de weg naar zijn huis. Gelukkig maar.

Het verhaal is afgelopen. Hoe is het nu met jullie buikjes? Past daar een boterhammetje in? Het antwoord laat zich raden. Op naar de grote ontbijttafel waar allerlei lekkernijen staan uitgestald. Het is echt een feestje. (Foto: Jan Hermens)