Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RABOBANK ONDERSTEUNT JONGE ONDERNEMERS SINTLUCAS

'Maak een tas voor machinebouwers'

JULES HAMELEERS

Zo'n veertig ingespannen gezichten luisteren naar een presentatie in de publiekshal van de Rabobank in Boxtel. De leerlingen van de creatieve vakschool SintLucas moeten als opdracht voor hun opleiding een relatiegeschenk maken voor een klant: de Rabobank of Heijco Machinebouw. Ook worden de leerlingen beoordeeld op hun ondernemerschap: hoe presenteren ze hun product? ,,Het is heel belangrijk dat ze leren hoe het eraan toegaat in het echte leven", aldus Susanne van den Wildenberg, curriculumverantwoordelijke van de studie Vormgeven en Ambacht.

Mayke Geurts van Kessel zit in het tweede jaar en volgt de opleiding leerbewerking. Zij moet een product maken voor Heijco. ,,Ik heb echt nog geen idee", vertelt ze. Ze moet een tas maken en dat is nog niet zo simpel voor een bedrijf waar vrijwel alleen maar mannen werken. ,,Ik ga me nog even verdiepen in het bedrijf en dan krijg ik wel wat inspiratie, denk ik."

Tessa Peters en Jamy Huggers volgen beiden de richting Glas en vinden de opdracht leerzaam. Bij andere opdrachten worden ze beoordeeld door hun docent, nu gaat het om wat de klant wil. ,,Normaal is het anders", vertelt Jamy. ,,Dan zeggen ze bijvoorbeeld: maak maar een raam uit de jaren dertig, dan krijg je een cijfer en klaar. Nu moet je rekening houden met een bedrijf, zoals het in het echte leven ook gaat."

PRIKKELEN

Bas Doorn van de Rabobank vertelt dat de samenwerking tussen de bank en de school al langer bestaat, maar dat er nu voor het eerst gefocust wordt op het ondernemerschap. De winnaar van de ondernemersprijs hoeft ook niet per se de student te zijn die het product heeft ontworpen dat daadwerkelijk aangekocht gaat worden door Heijco of Rabobank; het gaat ook om de presentatie en het verkopen van het relatiegeschenk.

De bank neemt in dit project twee rollen aan: ze is klant, maar begeleidt ook de studenten om goed voorbereid te zijn op hun toekomst als zelfstandige. ,,De verbinding tussen de leerlingen en het bedrijfsleven en hun werkveld moet er nu al zijn. Met de praktische kant houden wij ons niet bezig, maar we stellen ze wel allerlei andere vragen. Bijvoorbeeld: maak je iets groters, hoe ga je dit vervoeren en hoe wordt dit verzekerd?", aldus Doorn.

Ook Van den Wildenburg vindt het belangrijk om de jongeren te prikkelen zich te ontwikkelen tot goede ondernemers ,,Als ze afgestudeerd zijn, zouden ze eigenlijk klaar moeten zijn om hun eigen bedrijf te beginnen", vertelt ze. ,,Daar willen we de studenten zo veel mogelijk bij helpen."

FOTO BOVEN: Studenten van Sint-Lucas kregen woensdag in de publiekshal van de Rabobank les in het bedrijfsleven. Ze moesten een relatiegeschenk maken voor de bank of Heijco Machinebouw waarbij ze worden beoordeeld op hun vakmanschap én ondernemerschap. (Foto: Peter de Koning).


Boodschappen doen: nu ook op zondagochtend

Ondernemers in de gemeente Boxtel mogen nu ook in de ochtend op zon- en feestdagen hun winkeldeuren openen. De gemeente Boxtel houdt zes maanden lang een proef waarbij de plaatselijke detailhandel op deze 'vrije' dagen om 10.00 in plaats van 12.00 uur open mogen.

,,Vrije tijd is een steeds schaarser goed. Die tijd moet zo effectief mogelijk worden benut. Inwoners willen inkopen doen wanneer het hen uitkomt. Als gemeente moeten we daar gehoor aan geven", verklaart wethouder Eric van den Broek. Bovendien is het ook een wens van de ondernemers zelf, zegt de bestuurder.

Het college van B en W besloot daarom dat winkeliers een tijdelijke ontheffing voor de proef kunnen aanvragen. Na een half jaar worden de verruimde openingstijden geëvalueerd. Op basis daarvan wordt gekeken of de tijden definitief gewijzigd worden. De sluitingstijd blijft wel staan: op 18.00 uur.

Winkeliers die een ontheffing willen, kunnen deze aanvragen bij de gemeente Boxtel via e-mail: VTH@MijnGemeenteDichtbij.nl.


MUZIKAAL TRIO UIT BOXTEL EN LIEMPDE PRESENTEERT CD

Lokale Mannen: melancholie en droge humor

LINDA VAN DE WIEL

Genieten! Dát deden de Lokale Mannen dinsdag- en woensdagavond tijdens de cd-presentatie van hun eerste album 'Neem me mee'. Genieten deed ook het selecte gezelschap muziekliefhebbers tijdens een intiem optreden in eetcafé Le Temps Perdu aan de Boxtelse Markt. Met liedjes als 'Kapsalon en mascarponetaart' en 'Bloemenstraat', was smullen van een avond vol herkenning dan ook een makkie.

Het muzikale trio, bestaande uit Boxtelaren Harry Hendriks en Wim Kuipers én Liempdenaar Peter van den Hurk sloot zich vier dagen op in een studio om het album op te nemen. Het drietal vond de tijd nu rijp zijn liedjes live te spelen.

En dat gebeurde met verve. De nummers vormden een goede mengeling van melancholie en op het juiste moment droge humor. Zo zong zanger en gitarist Hendriks over zijn handen, die steeds meer op de handen van zijn vader lijken. Kuipers (ook zanger en gitarist) hield een muzikaal betoog over de negatieve houding van veel mensen. ,,We leven in een tijd waarin de media ons wijsmaken dat we in een verschrikkelijke tijd leven", stelde hij. ,,En dat terwijl het tegenovergestelde waar is. Er is zoveel goed nieuws. En als je dan toch een keer een naar bericht op tv ziet, kijk dan even de andere kant uit."

Daartegenover stond het onlangs eveneens door Kuipers gecomponeerde lied 'Midlifecrisis'. ,,Herken je dit verhaal? Op een ochtend werd ik wakker met het idee dat ik alles vanaf dat moment op míjn manier ging doen. Ik zei tegen mijn vriendin: 'Wen er maar aan!'", grapte Kuipers. ,,Zij reageerde met de woorden: 'Fijn schat. En nu gaan we naar bed'. Natuurlijk ging ik mee…"

HERKENNING

,,Liedjes uit het leven gegrepen en vol herkenning", vond ook luisteraar Jan de Koning. Hij kwam met zijn dochter Heleen en zoon Marnix op het intieme concert af. ,,Mijn pa kwam met het idee te gaan kijken en ik was wel benieuwd", vertelde Marnix. ,,Ik vind de nummers goed en de teksten mooi. En het is in de kroeg, dat is weer eens wat anders."

Een geslaagde avond mocht de première dan ook genoemd worden. Daarmee was het muzikale trio het eens. Of zoals toetsenist Van den Hurk het treffend verwoordde: ,,Het is genieten, zo'n avond."

Het derde optreden van Lokale Mannen op 29 januari in Le Temps Perdu is uitverkocht. Wel zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor het optreden van zondag 3 februari in D'n Liempdsen Herd in Liempde. Het begint dan om 15.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via e-mailadres oesterzult@gmail.com of via de www.lokalemannen.nl.

FOTO ONDER: Harry Hendriks, Peter van den Hurk en Wim Kuijpers (v.l.n.r.) presenteerden dinsdag- en woensdagavond als de Lokale Mannen hun eerste cd-album in café Le Temps Perdu. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding