Cultuurverbinder Romijn Conen is aangehaakt bij diverse organisaties om kunstzinnige en culturele activiteiten 'verder te helpen'.
Cultuurverbinder Romijn Conen is aangehaakt bij diverse organisaties om kunstzinnige en culturele activiteiten 'verder te helpen'. Foto: Peter de Koning

PROJECTEN CONEN IN VOORJAAR EN ZOMER

Cultuurverbinder brengt raad een hoopvol verhaal

PÅL JANSEN

De kritiek op de cultuurverbinder verstomde dinsdagavond in de bibliotheek aan de Burgakker. Daar werden de Boxtelse gemeenteraadsleden geïnformeerd door vijf verschillende organisaties van culturele en kunstzinnige activiteiten over de werkzaamheden van Romijn Conen. Na afloop van de vergadering kon overhandigde Conen een waslijst van projecten aan deze krant waar hij zich momenteel voor inzet. Oppositiepartij Balans blijft het functioneren van de cultuurverbinder met argusogen volgen.

Organisatoren helpen op nieuwe ideeën te komen, netwerken, fondsen werven voor partijen: het waren enkele van de werkzaamheden waar vertegenwoordigers en vrijwilligers van stichting Tunnelvision, de Heilig Bloedstichting, de Koraal Groep en de witte zusters vol lof over waren. Zo tracht het bestuur van de Heilig Bloedprocessie al tijden meer deelnemers te krijgen bij de jaarlijkse ommegang. ,,Onze ideeën raakten op", zei bestuurslid Hans van Liempt. Met de cultuurverbinder ontstond het idee om weer meer muziek in de Bloedprocessie te krijgen. De organisatie legde contact met het Wereldkoor. ,,Begin februari verwachten we een besluit over, maar daar hebben we goede hoop in." Zo waren er meerdere punten die het bestuur overnam van de cultuurverbinder. De organisatie hoopt op een plus van honderd deelnemers.

Via stichting Tunnelvision, bekend van het gelijknamige graffiti-evenement, wordt binnenkort een transformatorhuisje bij gemeenschapshuis De Walnoot op Selissenwal 'omgetoverd'. Het moet de aanzet vormen voor het verfraaien van meerdere elektriciteitshuisjes en -kasten in de Boxtelse openbare ruimte. Op de vraag van raadslid Gerlof Roubos (Balans) of projecten tot stand waren gekomen zonder cultuurverbinder, antwoordde secretaris Jan Pennings namens Tunnelvision resoluut: ,,Zeker weten van niet." De groep werd een paar jaar geleden als gevelkunstenaars aangesteld door de raad. ,,Maar daar hebben we niks aan overgehouden. We wilden gevels verfraaien, die waren er niet", aldus Pennings.

Coördinator Marina van Dalen van de witte zusters, die bezig is met een project om de zusters en jongeren van nu met elkaar in contact te brengen, benadrukte bovendien het netwerk van Conen: ,,Handig voor het vinden van subsidies. Dat is niet mijn expertise: ik heb geen flauw idee waar ik moet zijn."

Veel van de projecten waarin de cultuurverbinder deelneemt, zijn echter al bestaande organisaties en bestaande evenementen. Doel van de cultuurverbinder was onder meer om kunst- en cultuuractiviteiten op innovatieve wijze aan te jagen en over meer groepen in de samenleving te verdelen. Dat moeten mensen, zo zei Conen na afloop van de raad, meer zien in het betrekken van de Boxtelaren bij die activiteiten. ,,Bij het trafo-huisje zijn bijvoorbeeld zo'n dertig omwonenden bij betrokken. Voor een project in de Sint-Willibrordstraat hoop ik dat er tien tot tweehonderd mensen meedoen. Bij ieder initiatief waar ik aan deelneem, moet de omgeving betrokken worden."

KOELKASTLAMPJE

De fractie Balans bleef echter sceptisch. ,,Alles blijft een beetje in een bepaalde vaagheid hangen", gaf woordvoerder Roubos aan. Veel van die projecten moeten nog van de grond komen. En het is mogelijk dat sommigen daarvan uitlopen op niets, gaf Conen na afloop toe. In het voorjaar en de zomer staat de start van zowat al die activiteiten (zie overzicht) waarbij de cultuurverbinder betrokken is op de planning. En het is dus nog afwachten wat daaruit komt. Conen vond echter ook bijval uit de hoek van Balans. Ton Jonkers, lid van de steunfractie: ,,Als je wilt weten of het lampje in de koelkast brandt, zul je in het apparaat moeten kruipen. Het is ook afwachten hoe projecten gaan lopen."


ZSBO is er voor iedereen in Oost

De hulpdienst ZorgSamenBuurt Oost (ZSBO), specifiek bedoeld voor inwoners van de wijk Boxtel-Oost, heeft zich het afgelopen jaar op diverse vlakken ingezet.

De vrijwilligers hebben onder andere tuinwerkzaamheden verricht, buurtbewoners naar ziekenhuizen vervoerd, klussen in huis uitgevoerd en koffiebijeenkomsten georganiseerd.

ZSBO onderhoudt nauwe contacten met andere hulpinstanties zoals Elde Thuiszorg, Vivent, ContourdeTwern, Huiskamer Hoogheem, Kinderboerderij en Vincentius. Deze contacten zijn voor de vrijwilligers van belang geweest bij het oplossen van enkele hulpvraagstukken.

De hulpdienst vermoedt dat de Boxtelaren in Oost in de veronderstelling verkeren dat ze lid moeten zijn van ZSBO om van haar diensten gebruik te mogen maken. Dat is niet het geval. Ook is het niet zo dat ZSBO alleen senioren helpt. De vrijwilligers zetten zich in voor mensen van alle leeftijden.

ZorgSamenBuurt Oost kan nog extra helpende handen gebruiken. Meer informatie is te verkrijgen op telefoonnummer 06-30 22 34 24.