Afbeelding
Foto: Karlijn de Wild

CLIËNTEN CELLO: 'ONBEPERKT ON STAGE'

Gildenbonds zet mensen met beperking in de spotlights

Voor de leerlingen van de Gildenbondsharmonie loopt volgend weekeinde een bijzonder optreden van stapel. En niet alleen voor hen. Vooral ook voor elf mensen met een beperking, merendeels cliënten van zorgorganisatie Cello. Want zij staan zaterdag 2 en zondag 3 februari als solist in de spotlights tijdens jeugdprom Onbeperkt On Stage. Kaartjes voor de twee muziekshows zijn nog te koop.

De leerlingen van de Gildenbondsharmonie hebben zin in het concert waarvoor ze - aangevuld met muzikanten uit andere orkesten van de vereniging al enkele maanden repeteren. Het idee voor de muzikale samenwerking tussen cliënten van Cello en de Gildenbondsharmonie komt uit de koker van slagwerker Myrthe (19). Zij werd geïnspireerd door de tv-uitzending van het Knoopgala op NPO1 waarbij mensen met een verstandelijke beperking zingen met een groot orkest, lichtte ze eerder in deze krant toe. Via Peter Janssen, die als vrijetijdsmanager bij Cello werkt, werden kandidaten uit Boxtel en de regio benaderd die met orkestbegeleiding willen optreden. Zangers, dansers en muzikanten wisselen elkaar af. Het idee bleef niet onopgemerkt bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dat stelde een subsidie van 2.500 euro ter beschikking om het optreden te kunnen organiseren.

BEST ZENUWACHTIG

Stephan van Wegberg (49) werkt op het Boxtelse dagcentrum De Werf aan de Nieuwe Nieuwstraat en krijgt daar ook zangles. Hij is een de solisten die optreedt met de leerlingen van de Gildenbondsharmonie en wil graag beroemd worden. Dat vertelde hij eind december tijdens de eerste gezamenlijke repetitie met het leerlingenorkest, waar hij ook toegaf best zenuwachtig te zijn. ,,Ik heb al vaker opgetreden hoor. Ik zing het liefst liedjes van Guus Meeuwis, ik ben groot fan van hem."

Promconcert Onbeperkt On Stage vindt zaterdagavond 2 en zondagmiddag 3 februari om respectievelijk 19.30 en 14.00 uur plaats in de Tijberzaal van het Baanderherencollege in Boxtel. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn te koop bij Bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat), Sjiekkado (Breukelsestraat) en lunchroom Bij d'Ingens (Markt).

VIP-TAFELS

Ook online zijn de kaarten te bestellen via www.gildenbonds.nl en e-mail: onbeperktonstage@gmail.com. Langs deze weg kunnen ook VIP-tafels worden gereserveerd. Wie daarvoor kiest, betaalt 125 euro inclusief zes entreebewijzen, gereserveerde plaatsen, hapjes én drankjes. Wie voor zo'n tafel kiest, steunt bovendien deze bijzondere muzikale ontmoeting, zodat dit evenement niet eenmalig hoeft te blijven. Ook hebben de organisatoren van het evenement een WhyDonate-collecte aangemaakt. Op die manier hoopt de Gildenbondsharmonie financiële bijdragen te ontvangen voor onder meer de aankleding van de zaal. De is te vinden via Gildenbonds Jeugdpagina op Facebook.

FOTO ONDER: Accordeonnist Albert van Roosmalen repeteert met het samengestelde leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie in de Tijberzaal. (Foto: Karlijn de Wild).

MAAND VAN DE SPIRITUALITEIT

Witte zusters presenteren werk in de bibliotheek

De Maand van de Spiritualiteit vindt dit jaar tot en met 10 februari plaats in Nederland. In het kader hiervan houden ook de witte zusters twee activiteiten.

De landelijke campagne van omroepver-


eniging KRO-NCRV, dagblad Trouw en uitgeverij Ten Have moet spiritualiteit bij mensen promoten. In het kader van de Maand van de Spiritualiteit lezen zusters Theresia Brattinga en Jo Robben vrijdag 1 februari voor uit het boek Dragers van Hoop, een leven lang missie. Dat boek werd uitgebracht wegens het honderdvijftig jarig bestaan van de witte zusters. Dat gebeurt van 11.00 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Burgakker.

Zuster Theresia werkte vijftig jaar in Congo en zuster Jo verbleef een lange periode in Tanzania als kleuterjuf. Dit soort 'praktische spiritualiteit' werd door de zusters in Afrika uitgevoerd op allerlei gebieden: in het onderwijs, maar ook op gebied van zaken als gezondheid, educatie en vrouwenrechten.

Zuster Tiny Holscher geeft zondag 9 februari tussen 10.30 en 12.00 uur een presentatie over de witte zusters. Zij gaat daarbij in op dieperliggende vragen, zoals de drijfveren van de congregatie.

Tijdens beide activiteiten is het eerder genoemde boek over de witte zusters te koop voor een bedrag van tien euro. Net als de recent verschenen brochure 'Witte Zusters-route' (twee euro), een wandeltocht tussen de NS-stations van Boxtel en Vught via (voormalige) kloosters, waaronder dat van de witte zusters in Esch.

Boxtel

Kunstexpositie

Kaatje van Asten uit Boxtel exposeert tot 15 maart haar kunstwerken in de Boxtelse bibliotheek aan de Burgakker. Haar werken hangen verdeeld over vier wanden met elk een eigen thema: kleuren, scheuren, verzamelen, verstillen. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Afbeelding