Afbeelding
Foto: Wendy Lodewijk

EEN GOEDE BUUT MOET EEN POOSJE RIJPEN

Tonpraters leggen de lat steeds hoger

JAN HERMENS

Van Houtum hoopt op een vleugje inspiratie. ,,Soms is een sleutelwoord genoeg om een hele passage te schrijven."

Het niveau van het tonpraten stijgt, vindt de Esschenaar. ,,De lat komt steeds hoger te liggen en de aandachtsspanne van het publiek wordt korter. Een hoge grapdichtheid is nodig om de toeschouwers van meet af aan te pakken."

GENOOTSCHAP

Humor is een serieuze zaak, althans, achter de schermen. Van Houtum is lid van het genootschap van het tonpraten en bezoekt geregeld bijeenkomsten waarop hij en collega-buutreedners tips uitwisselen, feedback geven en zich bekwamen in spelelementen. ,,Tonpraten kun je zien als een vorm van cabaret. Mimiek speelt daarbij een rol, net als timing en interactie met het publiek. Een buut moet je van haver tot gort kennen, dan kun je het best inspelen op reacties uit de zaal."

De ene grappenmaker is de andere niet. ,,Sommige buutreedners hoeven maar een wenkbrauw op te trekken en iedereen ligt krom. Andere stormen als een opgevoerde cavia de zaal in. Iedereen heeft zo zijn eigen stijl. Ik houd van droge humor, van een pikante kwinkslag en ik schuw ook de zelfspot niet".

Ook nu, met ruim tien jaar ervaring, weet Van Houtum niet te voorspellen hoe een zaal op een buut reageert. ,,Dat verschilt enorm. Soms lacht het publiek van de eerste tot de laatste grap, soms komt er maar weinig respons. Waar 'm dat in zit, kan ik niet verklaren. Als een optreden aanslaat, geeft dat een geweldige kick. Ik geniet dan ook van mijn hobby, al gaat er behoorlijk veel tijd in zitten."

SUCCES

Die eerste keer applaus, in 2008, was overweldigend. ,,Ik weet het nog precies. Een goede vriend van me werd prins. Omdat ik nogal wat sappige details over hem wist, kreeg ik de vraag of ik een verhaal over hem wilde houden. Dat heb ik gedaan, met succes. Die euforie smaakte naar meer. Zo ben ik in de ton beland."

Die carnavaleske katheder staat de ene keer in een dorpszaal, de andere keer op een toernooi waar tonpraters om de eer en de prijzen strijden. ,,Daar zijn vaak verenigingen aanwezig die een artiest zoeken. Een overtuigende buut levert optredens op. Maar het is niet makkelijk om tot de top door te dringen. Ik heb in de finale gestaan van Kletstoernooi De Goeie Toon in Helmond, daar ben ik wel trots op. De sfeer tussen de buutreedners onderling is goed, we gunnen elkaar echt wel wat. Ik steek graag mijn licht op bij collega's. Daar leer ik weer van."

Wat hij tijdens de Oggelrevue gaat brengen, weet de entertainer in grote lijnen wel. Hij houdt de inhoud van zijn buut echter nog even onder de pet. ,,Ik wil de mensen verrassen. Als ik ze kan laten lachen, dan is mijn optreden geslaagd."

FOTO BOVEN: Peter van Houtum in de ton tijdens een optreden in Heeze. (Foto: Wendy Lodewijk/tonpraatfotos.nl).


Oggelrevue Esch gaat deze keer 'trug in de tèd'

'Kom kijken naar een museumstuk!' Hiermee maakt de organisatie van de Oggelrevue in Esch het publiek warm om kaarten te kopen. De jaarlijkse koldershow wordt gehouden donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 februari gehouden in dorpshuis De Es.

Oggelvorsenpoel wordt tijdens carnaval 'trug in de tèd' gezet. Dit leverde voldoende inspiratie op voor sketches en filmpjes die tijdens de Oggelrevue zijn te zien. Het dorpshuis wordt door de technische commissie van carnavalsstichting De Oggelvorsen omgebouwd tot een 'museum'. De conservator loopt al wat gespannen rond tussen al die kunst en cultuur in het gebouw. Diverse dorpsgenoten verschijnen tijdens de drie avonden, al dan niet in de huid van een ander, op het podium. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door blaaskapel De Knoestjes. Tijdens de drie voorstellingsavonden is De Es vanaf 19.30 uur open. De revue begint steeds om 20.00 uur.

De verkoop van toegangskaarten vindt vrijdag 1 februari plaats in De Es. Om 19.30 uur gaat de zaal open en een halfuur later start de verkoop. Per persoon zijn maximaal vier toegangskaarten te koop. Tickets voor de donderdag kosten vijf euro, de overige twee dagen acht euro.


Stichting Bell

Het dorp Esch komt in 2021 bij de gemeente Boxtel en daarom is stichting Bell opgericht. Die gaat zorgen voor een verbindend feestjaar zodat alle Esschenaren zich meer dan welkom voelen in hun nieuwe gemeente. Iedereen die daaraan bij wil dragen, kan zich aanmelden via stichtingbell@gmail.com.

Bosuilenwandeling

Wandelaars gaan zaterdag 26 januari met Natuurmonumenten op zoek naar bosuilen in de Oisterwijkse bossen. Vertrek is om 20.00 uur vanaf het bezoekerscentrum aan de Van Tienhovenlaan. Aanmelden: www.natuurmonumenten.nl/agenda.