Caren van Herwaarden aan het werk in haar atelier in de Liempdse buurtschap Kasteren. De sfeer van haar werkplaats probeert ze in de expositie terug te laten komen. (Foto: Caren van Herwaarden).
Caren van Herwaarden aan het werk in haar atelier in de Liempdse buurtschap Kasteren. De sfeer van haar werkplaats probeert ze in de expositie terug te laten komen. (Foto: Caren van Herwaarden). Foto:

EXPOSITIE IN NOORDBRABANTS MUSEUM

Kasterense kunstenares trots op tentoonstelling

In het landelijke Kasteren woont kunstenares Caren van Herwaarden. Een ruime selectie van haar recente werk is tot eind juni te zien in Het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch. ,,Ik ben gevraagd voor deze expositie. Een hele eer, vind ik. De tentoonstelling is de tweede in de serie 'In dialoog'."

JAN HERMENS

Alle exposities in deze reeks zijn combinaties van kunst uit de vaste collectie van Het Noordbrabants Museum en werken van een hedendaagse kunstenaar. Van Herwaarden: ,,De conservator hedendaagse kunst, Hans November, heeft mij benaderd. Hij heeft met mij een keuze gemaakt uit mijn oeuvre. We hebben onder meer houten beelden uitgekozen, grote aquarellen en assemblages, kleine lakenbeelden, schetsen, tekeningen en collages. Een breed palet dus, dat de sfeer van mijn atelier uitdraagt. November en ik hebben een weloverwogen, gevarieerde selectie gemaakt."

DIALOOG

De kunststukken van Van Herwaarden gaan in de vaste collectiezaal van Het Noordbrabants Museum de dialoog aan met een deel van het oeuvre van Leon Adriaans (1944-2004). Adriaans woonde en werkte lang in een kleine boerderij in het Sterrenbos op landgoed Haanwijk, in Sint-Michielsgestel. Een man van de regio dus, die zijn inspiratie onder meer vond in het boerenleven. Voordat hij op doek ging schilderen, gebruikte hij goedkope, makkelijk te verkrijgen materialen zoals veevoederzakken.

,,De sfeer van Adriaans' werken is aards. Hij hanteerde een figuratieve stijl, dat doe ik ook. Verder vinden we elkaar in het Belgische boerenpaard. Dat hebben we allebei afgebeeld. Er loopt er een vlak bij mijn huis", vertelt Van Herwaarden. Een blik op de website van de Liempdse kunstenares leert dat de mens haar belangrijkste onderwerp en inspiratiebron is. ,,Ik maak gebruik van diverse technieken en materialen. Die geven mij de mogelijkheid de mens zeer fysiek, in zijn meest kwetsbare, naakte staat te tonen. Adriaans' hoofdthema was een zoektocht naar de ziel. Ik verbeeld vooral de essentie van de mens."

OVERZICHT

Wie nieuwsgierig is naar het werk van Van Herwaarden, vindt een overzicht op haar website www.cvanherwaarden.nl.