Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

PRORAIL DRAAGT SPOORBAAN OVER

Duits Lijntje nu in handen van gemeenten

,,Jullie kopen een monument. Laten we er een museum van maken." Heemkundige Jos Mandos sluit zijn presentatie over het Duits Lijntje donderdag af met een pakkende 'oneliner'. Zijn voordracht past perfect bij de formele overdracht van de oude spoorbaan door ProRail aan Boxtel en Meierijstad.

JAN HERMENS

Terwijl de eerste natte sneeuw uit de lucht valt, bekrachtigen de wethouders Herman van Wanrooij (Boxtel), Harry van Rooijen (Meierijstad) en regiodirecteur Wendy de Wild van ProRail de verkoop van het stukje spoortracé met zijn zo rijke historie.

Dat doen ze aan een tafel vlakbij de rails. Geen vrees, de kans dat er een trein langs raast is nul. Over het Duits Lijntje, ooit een levensader van Boxtel, waar koningen en keizers overheen reden, tuffen al jaren geen locomotieven meer. Een plan van de toenmalige gemeente Veghel om het spoortracé nieuw leven in te blazen en te gebruiken voor goederenvervoer, is nooit van de grond gekomen. ,,Gelukkig niet", aldus wethouder Van Wanrooij. ,,Want Boxtel wil de Keulsebaan verbreden en daarvoor moet het Duits Lijntje aan de westkant van de A2 wijken. Aan de oostkant van de snelweg doorkruist de spoorweg een ecologische verbindingszone. Wat daar met het Duits Lijntje gaat gebeuren, is nog niet duidelijk."

MONUMENT

Een museum, zoals Mandos oppert, wordt het lijntje in ieder geval niet. Wel is de gemeente Boxtel in gesprek met de heemkundekring over 'zichtbare elementen' en een monument ten westen van de A2. Wethouder Van Wanrooij: ,,We willen bij de Keulsebaan delen van het Duits Lijntje behouden. De exacte invulling volgt nog."

Om met de Keulsebaan aan de slag te kunnen, moet, als alle procedures afgerond zijn, het grootste deel van rails, bielzen en grind verdwijnen. Een klus die Van Wanrooij kostenneutraal hoopt te kunnen laten klaren. ,,Ik zou graag zien dat een aannemer het werk uitvoert met staal, hout en steentjes als beloning."

De twee gemeenten hebben elk een euro betaald voor hun deel van het Duits Lijntje. Een symbolisch bedrag voor een tracé dat Boxtel ooit opstootte in de vaart der volkeren.

FOTO BOVEN: De wethouders Van Wanrooij en Van Rooijen zetten hun handtekening, net als regiodirecteur De Wild van ProRail. (Foto: Gerard Schalkx).