Het pand van de Wereldwinkel staat sinds begin december leeg. Over enkele weken vestigt zich daar bierspeciaalzaak 'Beer & Beyond'. (Foto: Henk van Weert)
Het pand van de Wereldwinkel staat sinds begin december leeg. Over enkele weken vestigt zich daar bierspeciaalzaak 'Beer & Beyond'. (Foto: Henk van Weert) Foto:

GIDION HAZENBERG OPENT 'BEER & BEYOND' AAN RECHTERSTRAAT

Bierspeciaalzaak in 'Wereldwinkel'

HENK VAN WEERT

Hij denkt nog een week of twee à drie nodig te hebben. Maar dan moet alles in kannen en kruiken zijn voor bierspeciaalzaak Beer & Beyond. Na jaren voor een baas te hebben gewerkt, start Boxtelaar Gidion Hazenberg (44) nu een eigen zaak. Dat wordt gevestigd in het voormalige pand van de Wereldwinkel aan de Rechterstraat 32.

Met de verhuurder heeft Hazenberg al een overeenkomst. Nu moet hij nog fiat krijgen van de bank én afspraken maken met leveranciers. De geboren en getogen Boxtelaar is liefhebber van speciaalbier en ziet met de opening van zijn winkel een droom in vervulling gaan. ,,Ik heb zo'n 25 jaar geleden al mijn papieren gehaald om een eigen zaak te beginnen. Destijds had ik het plan om platen en cd's te gaan verkopen, maar die markt stortte ineen door de opkomst van internet. Sindsdien heb ik altijd in loondienst in de detailhandel gewerkt, maar nu zie ik mijn kans schoon om voor mezelf te beginnen", vertelt hij.

OSSENKOP

Het pand aan de Rechterstraat staat op de gemeentelijke monumentenlijst en wordt gekenmerkt door de ossenkop aan de voorgevel. Die herinnert aan de tijd dat daar slagerij Clercx was gevestigd. Later was er er een uitzendbureau te vinden. In 1999 vestigde zich op de A-locatie in hartje Boxtel de Wereldwinkel. Die was drie jaar eerder na ruim twee decennia ter ziele gegaan, maar begon dankzij een viertal enthousiaste vrijwilligers aan een tweede leven.

Twee jaar na de opening, onderging de Wereldwinkel een restyling. Dat werd mogelijk dankzij overheidssteun. De toenmalige minister van Ontwikkelingssamenwerking, Eveline Herfkens, trok 750.000 gulden uit om alle Wereldwinkels van hun 'stoffige imago' af te helpen. De Boxtelse vestiging was de eerste in Nederland die volgens dat concept zijn deuren opende en de minister kwam daarvoor in 2001 hoogstpersoonlijk naar Boxtel.

De Wereldwinkel hoopt in maart een doorstart te maken in het pand van de bibliotheek aan de Burgakker, meldt woordvoerder Frank Geurtz. Overleg met de gemeente en de bibliotheek is momenteel nog gaande.