SONY DSC
SONY DSC Foto: Marc Cleutjens

JAN VAN DEN AKER JUBILEERT BIJ VOETBALCLUB ODC

'Tricolores zitten al 70 jaar in mijn hart'

De officiële huldiging moet nog plaatsvinden. Maar jubilaris Jan van den Aker (82) heeft het mooiste cadeau al gehad. Kleindochter Jolie knutselde een rood-wit-blauw armbandje voor opa Jan omdat ze zo trots is dat hij al zeventig jaar lid is van ODC. Al op jonge leeftijd koos de geboren en getogen Boxtelaar voor vrijwilligerstaken binnen de club. Waarom? Omdat voetbal niet zijn grootste specialiteit was. ,,Voetballen? Ik kon er he-le-maal niets van!"

MARC CLEUTJENS

Het vrijwilligerswerk staat inmiddels op een lager pitje. Jan is vooral een hondstrouwe supporter die alle thuis- en uitwedstrijden van ODC 1 bezoekt. Als het team 'op verplaatsing' gaat, rijdt hij met zwager Ad Adelaars mee. Of kruipt Ad bij hem in de auto.

Daarnaast bemoeit Jan zich met de jaarlijkse verkiezing van de Speler van het Jaar. Lex van den Biggelaar ontving vorig seizoen een oorkonde en een bloemetje uit handen van de platina jubilaris, die in sportpark Molenwijk steevast te vinden is op De Pantserhoek. Dat is de kleine overkapping naast de hoofdtribune waar vooral oudere supporters de prestaties van ODC 1 becommentariëren.

Jan werd geboren in de Boxtelse wijk Breukelen en woonde in zijn jeugdjaren in de Van Hornstraat en de Van Merheimstraat. ,,Iedereen die in Breukelen werd geboren, ging naar ODC. Wie in de Nieuwstraat of op Onrooi opgroeide, koos voor BOC", herinnert hij zich. In 1949 meldde hij zich aan bij ODC omdat veel buurtgenoten ook kozen voor de voetbalsport. ,,Er was niets anders hè", grinnikt Jan. ,,Ik kon er geen hout van", gaat hij verder. ,,Mijn vriend Louis van der Velden zei ooit dat ik beter met een skippybal op het veld kon gaan staan. Die zou ik misschien wél raken…"

In zijn tienerjaren besloot Jan al om te stoppen als actief voetballer. Hij werd jeugdleider en weet nog dat hij destijds met zijn team op de fiets naar uitwedstrijden in de regio ging. In die jaren besloot hij ook alle wedstrijden van ODC 1 te bezoeken, thuis én uit. ,,Weet je dat er in die jaren twee volle bussen met supporters naar uitwedstrijden reisden? We verzamelden bij café Metropole aan de Spoorstraat."

HOOFDSPONSOR

Toenmalig ODC-voorzitter Broer van Houtum benaderde Jan in de jaren zeventig voor een bestuursfunctie bij de club. Een taak die hij graag op zich nam. Naast zijn banen bij achtereenvolgens weverij Hebox in Boxtel, meubelfabriek Brabantia in Schijndel en tentenbedrijf De Waard in Uden zette hij zich in voor de financiën van ODC. ,,Ik sorteerde ook toto- en lottoformulieren die op tal van adressen in Boxtel werden opgehaald. De club kreeg een percentage van de opbrengst."

Ook de werving van sponsors behoorde tot zijn taak. Fier is Jan op het binnenhalen van hoofdsponsor Camping Sport De Wit in 1982. ,,Amateurvoetbalclubs mochten in dat jaar ook shirtreclame gaan dragen", vertelt de jubilaris. ,,Samen met collega-bestuurslid Kees Bekers wist ik De Wit ervan te overtuigen dat onze club, die toen in de eerste klasse speelde, elke week met een foto in de krant stond. Op elke prent zou dus ook een shirt staan met daarop de naam van de hoofdsponsor." Het Schijndelse bedrijf was bijna 25 jaar hoofdsponsor van ODC.

ODC EN BOC-BOEK

De meeste vrijwilligersuren stak Jan in het schrijven van enkele boeken over ODC. In 1985 werkte hij mee aan een jubileumuitgave, die verscheen bij het zestigjarig bestaan. In 2006 rolde Ups & Downs van de drukpers. Een 170 pagina's tellende publicatie waarin Jan alle resultaten van ODC 1 sinds 1925 opschreef. De gedetailleerde statistische informatie werd verluchtigd met foto's en anekdotes over spelers, kampioenschappen, promoties en degradaties. ,,De opbrengst van het boek heb ik gedoneerd aan het G-voetbal."

Jan baseerde zijn boek op eerder geschreven artikelen in clubblad De ODC 'er en deed grondig archiefonderzoek bij Brabants Centrum en Brabants Dagblad. Jaargangen werden pagina voor pagina doorgeworsteld om details van ODC 1 op te tekenen. ,,Later heb ik een soortgelijk boek voor RKSV Boxtel geschreven", glundert hij. ,,Ja, leuk hè, een ODC'er die een boek schrijft voor BOC." De opbrengst van die uitgave werd geschonken aan KiKa.

CLUBLIEFDE

De laatste jaren nam Jan wat gas terug. Maar hij maakte zich enkele jaren geleden sterk voor een plaquette die herinnert aan Nelly Wagenaars, de initiatiefneemster van tribune De Pantserhoek die in 1991 werd gebouwd voor supporters op leeftijd. Ook ijverde de jubilaris voor een hommage aan Ben van Vegchel, het erelid van de club dat meer dan tachtig jaar aan ODC verbonden was. Het Ben van Vegchelpad werd - tegelijk met het vernieuwde sportpark Molenwijk - in 2017 gebruik genomen.

Jan voelt zich nog altijd verbonden aan ODC, ook al is hij wat minder actief. ,,Mensen vragen wel eens waarom ik altijd zoveel voor de club heb gedaan", vertelt hij. ,,Het is clubliefde. ODC zit al zeventig jaar in mijn hart."

JUBILARISSEN

Jan wordt vrijdag 8 februari gehuldigd bij de club tijdens de kaderavond. Daar worden hij en nog acht anderen in het zonnetje gezet. Zo is Corné van Antwerpen veertig jaar lid van ODC, Huub Hendriks, René de Windt en A. Pijnenburg zijn vijftig jaar lid, Piet Slijters zestig jaar, Wim Eltink en Jan Schüller zijn net als Jan zeventig jaar bij de tricolores en J. van Esch wordt gehuldigd om zijn 75-jarig lidmaatschap. De avond begint om 20.00 in kantine De Boemerang op Sportpark Molenwijk.

FOTO BOVEN: Jan van den Aker poseert op de vernieuwde hoofdtribune van sportpark Molenwijk. De Boxtelaar is zeventig jaar verbonden aan de club en wordt in februari officieel gehuldigd. (Foto: Marc Cleutjens).


Taekwondoschool scoort prima in Valkenswaard

Taekwondoschool Dekker maakte zondag haar eerste tripje van 2019: naar het ITL Open Valkenswaards Taekwondo-toernooi , dat al voor het 29e jaar werd georganiseerd. Ruim 250 deelnemers uit Duitsland, België en Nederland namen deel aan de onderdelen Sparring en Tuls.

De leden van TS Dekker hebben mooie resultaten behaald. Linda Beekmans werd eerste bij het sparren en tweede in de categorie Tuls. Tilila Mairouche sparde voor een tweede plek en Kayleigh Belemans werd derde. Bij het sparren voor jongens waren de eerste en tweede plek voor Fedde Noordhoff en Areeb Abbas Ashraf.

De nieuwkomers Wassim Bezbiz en Dexter van der Vleuten behaalden net geen prijs en werden zondag vierde. Ook Corné Beekmans en Kaj van de Meulengraaf grepen naast het eremetaal. Seniorlid John van Gaal staat nog maar een paar maanden op de mat en werd, knap genoeg, ook vierde.

FOTO RECHTS: Linda Beekmans (midden) van de Boxtelse Taekwondoschool Dekker presteerde goed bij het sparren: ze eindigde als eerste. (Foto: Ad Dekker).