Afbeelding
Foto: STROOMM

BASISSCHOOL ONTVANGT PREDICAAT EXCELLENTE SCHOOL

Spelelier vol toekomstige Da Vinci's

RENS VAN DEN ELSEN

Basisschool De Spelelier mag als eerste in Boxtel het label 'excellent' opplakken. Dit predicaat werd maandagmorgen in de aula officieel uitgereikt in het bijzijn van alle leerlingen. Deze eretitel verdien je niet zomaar. Er gaat een lang traject aan vooraf. Directeur Liesbeth Prinsen is trots en blij dat ze na het harde werken van het hele lerarenteam nu het bordje op de muur kunnen schroeven: ,,Het is prachtig om te zien hoe onze leerlingen zich ontwikkelen door net wat anders les te geven."

De Boxtelse basisschool richt zich er in haar lesprogramma op dat de kinderen vaardigheden ontwikkelen die ze nu en in de toekomst kunnen gebruiken. De leerkrachten krijgen een meer coachende rol en de leerlingen stellen zich steeds zelfstandiger en verantwoordelijker op. Dat brengt de school in praktijk door het Steam-project, wat staat voor Science, Technology, Engineering, Art en Mathematics. ,,Hiermee bieden we leerlingen de theorie en prikkelen we hun brein om zelf verder onderzoek te doen", legt coördinator bovenbouw Femke Blom uit.

Niet geheel toevallig is vorige week maandag het startsein gegeven voor een leertraject van vijf weken, waarbij de creatieve geest van Leonardo da Vinci centraal staat. ,,Hij is de ultieme 'mister Steam', want op alle vlakken was hij wel actief. Als kunstenaar, wetenschapper én uitvinder. Hij was zijn tijd ver vooruit en eigenlijk kun je de kinderen van nu bestempelen als de Da Vinci's van de toekomst", licht Prinsen toe.

De komende weken krijgen de leerlingen verschillende workshops. Zo staan onder meer Bas Sanders van Sanders Machinebouw uit Liempde en kunstenaar Ritchie van Daal voor een groep scholieren om uitleg te geven over biomimicry, het samenvoegen van elementen uit de natuur met techniek. ,,We dagen kinderen uit om vragen te gaan stellen of zelf op onderzoek uit te gaan", vertelt Blom. ,,Zo vroegen twee meiden zich af hoe Da Vinci aan zijn kleuren kwam, omdat er toen geen verfwinkel om de hoek zat. Ze zijn toen aan de slag gegaan met rode bietjes uit onze moestuin." Vrijdag 15 februari wordt het Da Vinci-project afgesloten met een expositie van alle uitvindingen van de leerlingen én de aantekeningen die ze daarbij maakten.

ONDERSCHEIDEN

Het predicaat excellent werd in 2012 ingevoerd door toenmalig minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt. Het is bedoeld voor scholen die zich onderscheiden op een bepaald gebied. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat een school erg innovatief is. Voor De Spelelier is dat dus het Steam-project. Basisscholen, middelbare scholen en speciaal onderwijs kunnen zichzelf aanmelden voor het 'Excellent'-traject, maar wel pas nadat de scholen als 'goed' beoordeeld zijn door de Onderwijsinspectie. Een onafhankelijke jury beoordeelt de scholen en brengt advies uit. In totaal zijn 64 basisscholen in Nederland nu 'Excellent'.

Toch is er ook kritiek op het 'stempel' dat de scholen krijgen. Het Landelijk Actie Komité Scholieren (LAKS) vindt dat de mening van de leerlingen onvoldoende telt omdat er maar met een paar wordt gesproken. Daarnaast zou het predicaat misleidend zijn, omdat het maar over een klein deel van het onderwijs gaat. Ouders zouden dan bij het bepalen van hun schoolkeuze toch naar het predicaat kijken, terwijl andere scholen ook erg goed kunnen zijn.

JURYRAPPORT

Voor De Spelelier maakt het allemaal niet uit. Zij focust zich op het succes van nu. Prinsen: ,,Maar dit betekent niet dat we op onze lauweren kunnen rusten. We moeten dit niveau ook vast blijven houden."

Uit het rapport dat de jury schreef na haar bezoek aan de school wordt duidelijk dat de Boxtelse school een duidelijk gemotiveerd onderwijsprofiel heeft en dit ook uitdraagt naar buiten. Samenwerking wordt nadrukkelijk gezocht, bijvoorbeeld met het Jacob-Roelandslyceum, dat met het Learning Lab net als De Spelelier in brede school De Wilgenbroek aan de Dr. De Brouwerlaan is gevestigd.

Vooral van de wijze waarop de school invulling geeft aan het profiel 'Leren in verbinding' en de bevlogenheid en deskundigheid van het team is de jury onder de indruk. 'Een voorbeeld voor andere scholen', zo valt in het rapport te lezen. Verbeterpunten zijn er echter ook voor De Spelelier: de effecten van Steam en de ontwikkelde vaardigheden kunnen nog wat beter in kaart gebracht worden. Daar is de schoolleiding echter al mee bezig. ,,Voor de bovenbouw hebben we een zogenaamde reflectietool ontwikkeld", vertelt Blom. ,,Daarmee kijken de leerlingen naar hun eigen werk en noteren ze wat er goed en wat minder goed ging. Ook vanuit de leraar komen er tips en tops zodat daar bij een volgende opdracht lering uit getrokken kan worden en de leerling zich kan ontwikkelen. We gaan nog kijken in hoeverre we dit 'gereedschap' ook voor de lagere klassen kunnen inzetten", voegt Blom toe.

Dat zijn zaken voor de toekomst. Nu gaan alle medewerkers van de excellente school eerst genieten van deze 'schouderklop'. Prinsen lachend: ,,En natuurlijk blijven we ook nog gewoon lesgeven, want ook de tafels blijven we hier opdreunen."

FOTO BOVEN: Trots laat het lerarenteam van basisschool De Spelelier de vlag zien die bij het predicaat Excellente School hoort. (Foto: STROOMM).