Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

DERDE DORPSQUIZ BRENGT KWART INWONERS GEMONDE OP DE BEEN

Quizzen, zelfs vanuit het ziekenuis…

LINDA VAN DE WIEL

Het houdt Jan Steenbergen (68) en Hans van der Schoot (63) het hele jaar door bezig, de dorpsquiz in Gemonde. En dat vinden de organisatoren prima. Met categorieën als puzzelen, buitenopdrachten en geschiedenis heeft het tweetal ook dit jaar een puike quiz in elkaar gedraaid. Hieraan neemt ongeveer vijfhonderd inwoners van het dorp deel. En dat voor de derde keer.

,,Onze kinderen deden mee met de dorpsquizzen in Schijndel en Sint-Michielsgestel", vertelt Jan vrijdagavond kort voor de start van de dorpsquiz. ,,Ik dacht toen: 'dit kunnen wij ook. En nog veel beter ook'."

Dat Jan en Hans daarna de organisatie van de eerste dorpsquiz Gemonde op zich namen, is niet toevallig. Jan is actief bij heemkundevereniging Den Hogert en medeorganisator Hans zit bij het gilde in Gemonde. Twee sociaal betrokken mannen dus die de meest uiteenlopende opdrachten bedachten. Hans: ,,Elk team heeft een oude videoband gekregen en krijgt vragen over de beelden die daarop staan. Maar vind maar eens een videorecorder..."

En deze uitdaging blijkt een van de vele te zijn, zo merkt ook deelnemend team De Blauw Bekke. De twintig deelnemers bijten zich vast in de veelheid aan vragen, puzzels en opdrachten. Een van hen is de achttienjarige Serine Verbruggen. ,,Ik ben bezig met het onderdeel geschiedenis. Wat ik geleerd heb? Dat er ooit een kasteel was in Gemonde. Verder heb ik geen idee; ik heb de vraag snel doorgeschoven."

BASSIE EN ADRIAAN

Even verderop aan tafel houdt Willian Geerts (50) zich bezig met vragen over het kolderieke duo Bassie en Adriaan. ,,Deze quiz is heel leuk. Er zijn veel vragen over ons dorp waardoor hij voor iedereen geschikt is", vertelt ze haastig tussen twee te beantwoorden vragen door. ,,Zelfs de opa's en oma's doen mee. En we hebben een teamlid dat in het ziekenhuis ligt. Die ligt met een laptop in bed vragen op te lossen."

Intussen is het druk in manege Den Doolhof. Geconcentreerd wordt daar gevouwen, gemikt en gegooid. Hans Gevers (35) legt desgewenst uit wat de bedoeling is: ,,Ik vouw een vliegtuig en probeer dat zover mogelijk weg te gooien." Erg succesvol blijkt zijn poging echter niet. ,,Maar ach, meedoen is belangrijker dan winnen."

En tijd voor sportieve revanche is er nog voldoende. Organisator Van der Schoot weet precies welke opdrachten nog volgen: ,,Er komen wiskundige vragen en een opdracht waarbij oude spreekwoorden geraden moeten worden. En klokslag negen uur wordt van elk team een muzikale én sportieve deelnemer verwacht. Ik kan wel vertellen wat we gaan doen: een workshop salsadansen. Mét examen…"

De prijsuitreiking van de dorpsquiz Gemonde vindt zaterdag 26 januari vanaf 20.00 uur plaats tijdens een feestavond in zaal Kloosterzicht. Voor het winnende team is er een geldbedrag beschikbaar dat geschonken wordt aan een lokaal goed doel naar keuze.

FOTO BOVEN: In manege Den Doolhof werd druk gevouwen en gegooid met papieren vliegtuigjes. Het was een van de vele opdrachten tijdens de Gemondse dorpsquiz, waar meedoen belangrijk was dan winnen: naar schatting een kwart van de Gemondenaren deed mee. (Foto: Gerard Schalkx).


'Liempdse' schilderwerken in bezoekerscentrum

Kunstenares Gerda van Boeckel uit Liempde exposeert tot en met 24 februari in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4. Uitsluitend beschildert zij haar directe omgeving.

Van Boeckel maakt voor Liempdenaren herkenbare taferelen, zoals het Velders bos en natuurgebied De Mortelen. In haar werk zijn vaak bomen, mensen, bloemen, dood wild en landschappen te zien. De expositie is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van D'n Liempdsen Herd: van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

De kunstenares studeerde in 1997 af aan de Academie voor Schone Kunsten in het Belgische Arendonk en behaalde in 1999 haar specialisatie schilderen.


Balans wisselt van gedachten in Durpsherberg

Politieke partij Balans ging vrijdag in café D'n Durpsherberg in gesprek met inwoners van Liempde om te praten over de uitdagingen die spelen in hun dorp. De fractieleden kijken terug op een inspirerend spreekuur, waarbij diverse actuele onderwerpen aan bod kwamen.

Balans heeft de voorbije weken op diverse locaties in Boxtel, Lennisheuvel en (vanwege de naderende herindeling) Esch een vragenuur gehouden. In Liempde hadden inwoners specifiek zorgen over actuele onderwerpen als de verbreding van de Keulsebaan, woningbouw aan de Roderweg-Hamsestraat en verlichting op de Liempdseweg.

Hedenavond, donderdag 24 januari organiseert Balans om 20.00 uur een thema-avond in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 in Boxtel. Dan worden de ontwikkelingen in de jeugdzorg besproken. Gastspreker is Krijn ten Hove, die in 2018 een 'zwartboek' publiceerde met misstanden binnen Jeugdbescherming Brabant.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding