De Zonnebloem zet acht trouwe vrijwilligers in de bloemetjes. Van links naar rechts: Els Tromp, Meta Kanters, Lidy van Doremalen, Marietje van den Oever, Cees Maas, Trees Tholen, Hanneke Verhagen en Marianne van Handel. (Foto: Gerard Schalkx).
De Zonnebloem zet acht trouwe vrijwilligers in de bloemetjes. Van links naar rechts: Els Tromp, Meta Kanters, Lidy van Doremalen, Marietje van den Oever, Cees Maas, Trees Tholen, Hanneke Verhagen en Marianne van Handel. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

AFDELING ZET VRIJWILLIGERS IN DE BLOEMETJES BIJ 70-JARIG BESTAANSJUBILEUM

Zonnebloem: lokaal beter zichtbaar worden

HENK VAN WEERT

De Zonnebloem, een landelijke vereniging die ervoor wil zorgen dat mensen met een lichamelijke beperking niet in een isolement geraken, bestaat zeventig jaar. Voor de lokale afdeling Boxtel/Gemonde was dat aanleiding voor een jubileumreceptie. Die werd zondag gehouden in gemeenschapshuis De Walnoot. Daar werden in het bijzijn van vertegenwoordigers van het gemeentebestuur en diverse maatschappelijke instellingen ook acht trouwe vrijwilligers in het zonnetje gezet.

,,We dachten dat de lokale afdeling een kleine veertig jaar bestaat, maar volgens collega's van de afdeling Liempde moet dat ruim vijftig jaar zijn", vertelt Henny van de Sande, die sinds afgelopen zomer secretaris is van het Boxtelse Zonnebloembestuur. De Liempdse afdeling vierde vorig jaar het gouden bestaansjubileum. ,,En mensen van die zusterorganisatie vertelden dat er in Boxtel al een Zonnebloem was, toen zij werd opgericht. We zullen nog eens in de archieven moeten duiken", grinnikt Van de Sande.

BEZOEKJES AFLEGGEN

Landelijk bestaat De Zonnebloem echter zeven decennia en dat wordt op diverse fronten gevierd. Deze week staat in het teken van het huisbezoek, een van de kerntaken van de organisatie. Voor iemand met een lichamelijke beperking ligt vereenzaming op de loer. Door deze personen te bezoeken of mee te nemen tijdens een uitstapje hopen de vrijwilligers van De Zonnebloem te voorkomen dat mensen in een sociaal isolement raken.

,,Gelukkig kunnen we rekenen op een trouwe groep vrijwilligers die deze bezoekjes voor haar rekening neemt. Vandaar ook dat we zondag onze waardering voor hen uitspraken. Lidy van Doremalen, Trees Tholen, Els Tromp en Hanneke Verhagen zijn al 25 jaar of langer actief voor De Zonnebloem. En Marianne van Handel, Meta Kanters, Cees Maas en Marietje van den Oever al tien jaar of langer. Net als Jeanette van Esch overigens, maar die kon niet aanwezig zijn", vertelt secretaris Van de Sande. De 'jubilarissen' werden in De Walnoot toegesproken door voorzitter Karel Kreijveld van De Zonnebloem Boxtel/Gemonde. Er zijn momenteel zo'n 25 vrijwilligers actief. ,,Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat enige verjonging wel wenselijk is als De Zonnebloem nadrukkelijker een rol wil spelen in de lokale gemeenschap", benadrukt de woordvoerster.

VERBINDEN

De Zonnebloem is bij velen bekend van de jaarlijkse vakanties met het gelijknamige passagiersschip. ,,Maar daarvoor komen tegenwoordig alleen mensen in aanmerking met zeer ernstige gebreken. Het werk van onze organisatie verandert langzaam maar zeker. Mede door veranderingen in de maatschappij. Persoonlijk contact is vandaag de dag belangrijker dan reisjes maken. Daarmee gaan we dit jaar dan ook extra aan de slag. We willen mensen sociaal meer met elkaar verbinden", aldus Van de Sande. Ze vervolgt: ,,Het jaar 2019 gaan we benutten om onze lokale zichtbaarheid te vergroten en om te inventariseren wat er zoal is in Boxtel en waar we bij aan willen sluiten." Zo zou De Zonnebloem bijvoorbeeld deel kunnen gaan uitmaken van het platform Sociaal Domein dat in Boxtel actief is en waar tal van zorg- en hulporganisaties samen met de gemeente met elkaar overleggen.

Maar het regelmatig organiseren van gezellige bijeenkomsten met hapjes, drankjes en wat muziek blijft voor De Zonnebloem belangrijk. En tweemaal per jaar houdt de lokale afdeling van de landelijke vereniging een wat groter evenement. Vanwege het zeventigjarig bestaan wordt dit jaar ook in Boxtel invulling gegeven aan de zeventig Zonnige Zonnebloemdagen. Hoe dat gaat gebeuren, wordt medio februari duidelijk.


Voorleesspecial

In bibliotheek Boxtel aan de Burgakker wordt woensdag 30 januari voorgelezen uit het prentenboek 'Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft'. Kinderen die deze middag tussen 15.00 en 15.30 uur komen luisteren, maken tevens kans op twee vrijkaartjes voor de gelijknamige voorstelling van Meneer Monster op zondag 3 februari in theaterzaal Podium Boxtel aan de Burgakker.