Afbeelding
Foto: Maarten Melis

27 BUITENLANDSE ARBEIDERS IN PLAATS VAN 6 OP BOXTELS ADRES

Migrantenregistratie spekt gemeentekas

,,Mijn werkbudget bestaat uit 141.000 euro", stelde de ambtenaar in het gemeentehuis van Sint-Michielsgestel, waar de bijeenkomst werd gehouden. Een registratie levert immers netto 330 euro op per inwoner voor een gemeente vanuit het Rijk, vertelde Michielsen. In Boxtel nam het aantal aantal arbeidsmigranten dat ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP, voorheen gemeentelijke basisadministratie) toe van 407 in 2016 naar 733 per 1 januari jongstleden. Een plus voor Boxtel van zo'n 107.000 euro, samen met de extra registraties in de buurgemeente dus 141.000 euro.

Dat betekent niet dat alle arbeiders die hier worden ingevlogen om te komen werken in beeld zijn: verre van. Michielsen: ,,Van de meeste arbeidsmigranten weten we niet waar ze wonen."

AFVOERPUTJE

Wat betreft huisvesting voor arbeidsmigranten loopt Boxtel 'achteraan het midden' volgens Michielsen, die daarom de gemeente waarschuwt dat zij niet 'het afvoerputje van Brabant' moet worden op dit onderwerp.

Zodra mensen staan ingeschreven, kan er namelijk iets gedaan worden aan eventuele problematiek. Denk bijvoorbeeld aan fraude met huursubsidie of andere uitkeringen. Maar ook slechte huisvesting, drugs of andere criminele activiteiten.

Dit alles wil overigens niet zeggen dat op alle adressen 'toestanden' zijn. De beeldvorming van Brabanders over arbeidsmigranten die hier komen wonen, staat doorgaans wat verder van de werkelijkheid af, vertelden Michielsen en specialist Klaas Burger van kunstorganisatie Academie voor Beeldvorming. Op heel veel plekken locaties die bezocht worden, is er niets aan de hand, maar bestaat er angst bij de buurtbewoners, legde Michielsen uit. Burger: ,,Er ligt een urgentie op het gebied van huisvesting, maar iedereen weet hoe buren kunnen reageren."

Van de 64 adressen die de gemeenten Boxtel (47) en Sint-Michielsgestel (17) in beeld hebben, kwamen drie meldingen van overlast binnen. Dit wil echter niet per se zeggen dat dit weinig is, of veel. Er is simpelweg niets om mee te vergelijken, zegt Michielsen: ,,Hoe verhoudt zich dit bijvoorbeeld tot de rest van Nederland?"

PROBLEMATIEK

De overkoepelende problematiek voor gemeenten betreft met name 'overbewoning' van huizen. In 2018 werden er 135 adressen bezocht werden in Boxtel en Sint-Michielsgestel. De verwachting was dat daar in totaal 134 mensen zouden wonen, maar feitelijk waren dat er 195. ,,Op één adres in Boxtel stonden er bijvoorbeeld zes personen ingeschreven. Dat bleken er 27 te zijn", aldus Michielsen.

Alleen de vraag is: wat moeten gemeenten doen met de mensen die onrechtmatig op een adres wonen? Daar hadden Michielsen en Burger niet echt een pasklaar antwoord op, behalve dan dat er op gebied van handhaving van huisvesting soms door de vingers moet worden gekeken. Michielsen geeft als voorbeeld arbeidsmigranten die in recreatieparken wonen. ,,We kunnen die mensen daar wel wegjagen, maar is dat wel een oplossing? Dan gaan die weer door naar een andere gemeente."

PON

Dat de aandacht bij gemeenten voor huisvesting arbeidsmigranten groot is, staat ook in het onderzoek van onderzoeksbureau Het PON in Tilburg. Dat is uitgevoerd in 23 Brabantse gemeenten op vraag van de provincie en werd gepubliceerd in september vorig jaar. Economische kansen, mensen die straks willen blijven, oplossingen op lange termijn: op dit soort zaken zijn gemeenten momenteel onvoldoende ingericht, aldus Het PON.

Het pleidooi van Michielsen en Burger was vooral om door te gaan met het in beeld brengen van alle adressen, maar ook voor een verbeterde samenwerking rondom het thema 'huisvesting arbeidsmigranten' tussen diverse betrokken partijen. Bijvoorbeeld tussen gemeenten, met provincie, politie, de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV. Een van de adviezen vanuit Het Pon is ook om een bewustwordingscampagne bij Brabanders over arbeidsmigranten in de diverse regio's op te tuigen.

AFBEELDING BOVEN: Op één adres in Boxtel stonden zes personen geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP), maar er woonden er feitelijk 27. Binnen het ambtelijk apparaat worden stappen gezet om de adreskwaliteit van arbeidsmigranten te verbeteren. (Afbeelding: Maarten Melis).