Afbeelding
Foto: Jan Hermens

What's Up, Elise & Rischy?

Elise Dikmans (14) en Rischy Patti (9) zijn echte 'karate-kids'. Ze trainen elke week bij 4Defence. Hun sport heet Ashihara karate. Niet dat de kinderen alleen trappen en stoten, de warming-up van de minioren bestaat deze woensdag uit een explosieve sprint en push-ups, gecombineerd met een spelletje Memory.

Karate, dat is geen alledaagse hobby. Beoefenen jullie deze sport al lang? Elise: ,,Sinds de zomervakantie. Ruim een half jaar dus. Ik was al langer op zoek naar een verdedigingssport en een vriendin van mij vertelde me over karate. Zij was al met de sport bezig. Zo ben ik begonnen."

Dat ligt voor Rischy anders. Hij is pas negen jaar en heeft toch al de nodige ervaring met Ashihara karate. ,,Hoe lang ik precies bij karate zit? Dat weet ik niet. Even aan papa vragen." Vader Mukesh helpt mee met de training. ,,Sinds juni 2017 geloof ik."

Wat vinden jullie leuk aan karate? Rischy: ,,Low-kicks, stoten en de spelletjes die we doen. Zoals nu. Rennen en dan Memory." Elise vult aan: ,,Ik vind het leuk dat karate geen doorsnee sport is, niet iedereen doet het. En nieuwe dingen leren, daar houd ik wel van. Zelfverdedigingstechnieken bijvoorbeeld. Ik train met de junioren en volwassenen. Dat vind ik prettig. Van sterke tegenstanders word ik zelf ook sterker."

Hoe werkt dat nu met die banden? Elise: ,,Ik draag een witte band. Die staat nog niet voor een gradatie, hij dient alleen nog maar om mijn pak dicht te houden. Als ik straks wat langer bezig ben en examen heb gedaan, krijg ik waarschijnlijk een band met een andere kleur.

Rischy loopt naar trainer Peter Kerkhof om te vragen hoe het precies zit. Peter helpt even: ,,De minioren leggen nog geen examens af. Zij krijgen elke acht weken een nieuwe slip. Na drie slippen volgt een nieuwe band."

FOTO RECHTS: Elise en Rischy tijdens een karatetraining in de sportzaal van de Michaƫlschool aan de Schijndelseweg. (Foto: Jan Hermens).