Legenda

A: automobilisten kunnen niet meer het centrum benaderen via de Clarissenstraat. Alleen bewoners van De Croon kunnen er nog komen, maar in principe is het voor gemotoriseerd verkeer een doodlopende straat. Ook de Oude Kerkstraat (naar de Sint-Petrusbasiliek) is vanaf deze kant niet meer bereikbaar.

B: automobilisten worden in principe via De Koppel teruggestuurd.

C: de toegangsweg via Fellenoord wordt eind 2019 afgesloten voor gemotoriseerd verkeer: er komt een 'knip' waardoor alleen fietsers en voetgangers er doorheen kunnen.

D: de Dr. Van Helvoortstraat is door al deze ontwikkelingen de enige toegangsweg voor automobilisten en vrachtwagens voor het winkelcentrum.

DE MARKT

Er zijn drie laad- en losplekken waar leveranciers gebruik van kunnen maken: die aan de Rechterstraat (E1), de Rozemarijnstraat (E2) en aan de Prins Hendrikstraat (E3). Er wordt door diverse mensen (ook in de politiek) gepleit voor venstertijden zodat leveranciers op vaste tijdstippen de ondernemingen kunnen bevoorraden. De laad- en losplekken zijn niet voor alle ondernemers makkelijk bereikbaar. De gemeente geeft aan maatwerk te verlenen waar nodig (lees ook onderstaand artikel).

De rijrichtingen (E4) en de indelingen van parkeervakken (E5) zorgden de afgelopen maand voor onduidelijkheid: weggebruikers reden verkeerd en 's avonds werd geparkeerd aan beide kanten van de fontein. Dat een deel van het Markt (E6) bedoeld is voor fietsers en voetgangers, werd vaak genegeerd: vanuit de Rozemarijnstraat reden bestuurders ook over dat deel. En vanuit de Clarissenstraat (E7) rijden bestuurders weer in tegengestelde richting de Markt op.

Tijdelijk is gekozen om een hekwerk en betonblok te plaatsen met verduidelijkende borden zodat het fietsdeel op de Markt is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De parkeervakken worden duidelijker gemarkeerd.


Pleidooi voor venstertijden in het centrum

Er wordt gepleit voor 'venstertijden' voor het bevoorraden van de winkels. Onder meer door politieke partij Balans, maar ook door de horeca en andere centrumondernemers.

Onder meer de winkeliers aan de Rozemarijnstraat vinden de situatie nu niet ideaal. Grote delen van de dag staat een vrachtwagen voor hun etalageruit waardoor veel passanten hun aanbod niet goed zien. Bovendien missen ze de sociale controle. Over die situatie zou wethouder Eric van den Broek navraag doen binnen het ambtelijk apparaat.

Diverse partijen pleiten voor 'venstertijden': in plaats van laden en lossen op vaste locaties, kunnen leveranciers op vaste tijdstippen alle spullen leveren en ophalen. Zo hield centrumbewoner Arjen Witteveen vorige week in deze krant een vurig pleidooi om 'het dorp te openen'. Onder meer de winkels zijn moeilijk toegankelijk voor klanten, maar ook leveranciers omdat er drie laad- en losplekken zijn. Ook de horeca pleit voor venstertijden.

Dat was ook de bedoeling volgens de oorspronkelijke nota hierover in 2012, zo erkende Van den Broek dinsdag na vragen van politieke partij Balans. De wethouder kwam tot de conclusie 'maatwerk te moeten leveren waar nodig'.