Afbeelding
Foto:

STICHTING BELL: WARM WELKOM VOOR ESCH

'We gaan de vier kernen echt aan elkaar knopen'

RENS VAN DEN ELSEN

De kogel is door de kerk, Esch komt bij Boxtel. En dat mag gevierd worden, vinden enkele organisaties uit de vier dorpen van de nieuwe gemeente. Daarom is deze week stichting Bell opgericht. Die gaat zorgen voor een verbindend feestjaar zodat alle Esschenaren zich meer dan welkom voelen. ,,We willen de vier kernen echt aan elkaar gaan 'knopen'", aldus voorzitter Xaveer van Lokven.

Het komt niet vaak voor dat een gemeente er een dorp bij krijgt. Daarom mag een warm welkom best ambitieus aangepakt worden volgens de leden van de stichting. Die bestaat uit afgevaardigden van diverse culturele instellingen uit de vier dorpen, waaronder Boer zoekt Band, Podium Boxtel, QQLQ, Boxtheater, Bockepruik uit Boxtel, Limuscene uit Liempde, teejatergroep Orion uit Lennisheuvel, Op Drift uit Esch en Brabants Centrum. De naam Bell wordt gevormd door de beginletters van alle dorpen in de toekomstige gemeente.

De stichting spreekt over een jaar vol activiteiten dat een kop en een staart heeft. Van Lokven: ,,We beginnen al in september 2020. Culturale vormt het startschot van de feestelijkheden. Op 1 januari 2021 geven we de officiƫle verbroedering tussen Esch en Boxtel vorm met een gezamenlijke activiteit en we sluiten het jaar af in juni of juli 2021 met een groot feest." De invulling hiervan moet in de loop van dit jaar vorm gaan krijgen.

Maar dat is nog niet alles. Bell wil de komst van Esch als katalysator gebruiken voor verenigingen, evenementen, sport en cultuur om zichzelf te laten zien en elkaar op te zoeken in alle kernen. Die verbinding gaan we leggen door elk initiatief of evenement te stimuleren om publiek in de andere dorpen te betrekken", vertelt Van Lokven. Als voorbeelden noemt hij Limuscene die ook een band uit Esch programmeert of een voetbaltoernooi waarbij ook een team van Essche Boys wordt betrokken. ,,Zo zijn er ontzettend veel mogelijkheden te bedenken", aldus de voorzitter. De clubs of verenigingen organiseren hun eigen activiteit zoals ze altijd al gewend zijn, maar: ,,Het initiatief speelt zichzelf extra in de kijker en er ontstaat verbinding tussen bewoners van de verschillende kernen, een win-win situatie dus." Iedere organisatie of vereniging die een activiteit bij stichting aanmeldt, ontvangt daarvoor een 'Bell-stempel'. Daarmee krijgt deze extra publiciteit en Bell kan, indien gewenst, meedenken over eventuele toevoegingen aan het al bestaande programma.

Iedereen die bij wil dragen, kan zich aanmelden via stichtingbell@gmail.com.