MUZIEKKORPSEN BUNDELEN OPLEIDING

Hafa-convenant maakt Muziekloket officieel

JULES HAMELEERS

,,Dit is echt een uniek moment", aldus Paul van Alphen van Boxtel's Harmonie. Hij heeft samen met Jan de Koning van de Gildenbondsharmonie (Boxtel), Paul Hermans van fanfare Sint-Arnoldus (Lennisheuvel) en Hans Vermeulen van fanfare Concordia (Liempde) een akkoord bereikt. De zogeheten hafa's hebben samen met muziekschool MuzeBox, musicalschool F-Act en The Talent Factory een convenant voor de start van www.muziekloketboxtel.nl getekend. ,,Het is nu zwart op wit, dus we gaan echt van start", aldus De Koning.

Het Muziekloket is in feite een eenwording van de opleidingen van de verschillende harmonieën en fanfares (hafa's). Maar deze oprichting had nogal wat voeten in de aarde. Op verzoek van wethouder Marusjka Lestrade zijn de hafa's vorig jaar om de tafel gaan zitten. Hieruit ontstond www.muziekloketboxtel.nl. Dat is een website waar ouders met de vraag voor muziekles aan kunnen kloppen en vervolgens in contact gebracht worden met de juiste docent. Lestrade wees het plan af, maar daar laten de hafa's zich niet langer door tegenhouden. ,,We willen niet langer wachten, dus we gaan nu gewoon aan de slag", aldus Hermans.

DIGDERIDOO

Hoewel de harmonieën en fanfares de drijvende kracht zijn achter het Muziekloket, blijft het aanbod niet beperkt tot les op blaasinstrumenten. Door de samenwerking met MuzeBox kan aan vrijwel elke vraag voldaan worden. ,,Het moet geen hafa-feestje worden", zegt Hermans. ,,We werken nu samen met MuzeBox, maar iedereen kan zich aansluiten, zodat kinderen alles kunnen bespelen wat ze willen. Gitaar, piano..." ,,Of didgeridoo", grinnikt De Koning.

De mannen zijn gepassioneerd en enthousiast over hun nieuwe initiatief. Ze benadrukken daarbij ook vooral het belang van samenspelen. ,,Al na een paar weken worden onze leerlingen samengebracht in jeugdorkest Let's Play", zegt Van Alphen. ,,Ook al is dit niet altijd gemakkelijk. Gooi een bal in een groep kinderen en ze gaan spelen. Dat doe je niet met tien klarinetten", voegt De Koning toe. ,,Het is steeds moeilijker om leerlingen aan het spelen te krijgen en door ons te verenigen wordt dit leuker, omdat er meer leerlingen zijn. We moeten een manier vinden om de hafa's levensvatbaar te houden", zegt Van Alphen. ,,Misschien wordt het uiteindelijk zelfs één harmonie."

De vertegenwoordigers van de hafa's zijn het er allemaal over eens dat ze ontzettend graag de scholen in zouden willen om hun muziekgezelschappen voor te stellen. Dit wordt echter bemoeilijkt door een moeizame samenwerking met Brede Scholen Boxtel (BSB). ,,Maar ik weet zeker dat de directeuren super-enthousiast zijn", zegt Van Alphen. ,,Maar we blijven er vooral niet in hangen; het is ondanks alles een positieve ontwikkeling", benadrukt De Koning.

Naast een centrale plek voor lessen brengt het loket nog veel meer voordelen met zich mee. De subsidie voor muziekeducatie wordt sinds kort geregeld via vouchers, die aangevraagd kunnen worden bij de gemeente. Het Muziekloket biedt ook ondersteuning bij dit proces, door een gecertificeerde docent en een lesovereenkomst. ,,En wij kunnen een instrument regelen, door instrumenten van de hafa's aan te bieden voor een lagere prijs", legt Hermans uit. ,,We willen lessen gewoon betaalbaar houden voor ouders", benadrukt Van Alphen. ,,En dan maakt het niks uit welk jasje je uiteindelijk draagt."