Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HEILIG HARTPAROCHIE NEEMT MASSAAL AFSCHEID VAN PASTOOR

Jacques Grubben: 'Ik ga jullie missen'

HENK VAN WEERT

Zelden is het tijdens de wekelijkse hoogmis in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek drukker geweest dan afgelopen zondag. Bezoekers uit alle kerkdorpen van de Heilig Hartparochie stroomden samen voor een gezamenlijke nieuwjaarsviering én het afscheid - na ruim acht jaar - van pastoor Jacques Grubben. De eucharistieviering werd opgeluisterd door liefst zeven koren en drie gilden en werd daarmee een indrukwekkende plechtigheid.

Omgeven door het sonore, donkere geroffel van de gildetrommen en de kleurrijke draaiende vendels van de gilden uit Boxtel, Liempde én Esch maakte Grubben zijn entree in de middeleeuwse basiliek. De pastoor, die in 2010 als kapelaan kennismaakte met deze regio, werd door vicevoorzitter Jos Polman aan het einde van de hoogmis omschreven als iemand die veel tijd en energie heeft gestopt in activiteiten om de parochie financieel én organisatorisch goed te laten functioneren. De fusie van 2015, waarbij Boxtel, Esch, Liempde en Lennisheuvel voortaan één parochie vormen, heeft daar mede aan bijgedragen. ,,Je laat mensen in hun waarde en geeft vertrouwen. Het was een weldaad om met je te mogen samenwerken. Op pastoraal vlak heb je ons overtuigd én geraakt door jouw diepe geloof. Je was begaan met de mensen en vol van compassie en dat waarderen we", sprak Polman.

Grubben zelf gaf aan dat hij 'natuurlijk' gehoor gaf aan de oproep van monseigneur Gerard de Korte om elders pastoor te worden. ,,De bisschop wil nu eenmaal graag dat pastores regelmatig rouleren. Maar ik ken collega's die al veel langer op hun post zitten dan ik..." De scheidende pastoor gaf aan dat hij wel eens wakker lag van problemen waarmee hij geconfronteerd werd: ,,Ik weet dat je dat eigenlijk niet moet doen. Maar ach, zolang het niet iedere nacht is..." Hij sloot af met de veelzeggende woorden: ,,Ik ga jullie missen." Namens de gilden van Sint-Willebrord (Esch), Sint-Antonius Abt (Liempde) en Sint-Barbara & Sint-Joris (Boxtel) sprak de Essche hoofdman Jeroen van de Ven aan het einde van de viering een dankwoord uit aan de pastoor.

FOTO ONDER: Vergezeld door drie gilden maakte pastoor Jacques Grubben zijn entree tijdens de nieuwjaarsviering van de Heilig Hartparochie. (Foto: Peter de Koning).