Afbeelding
Foto:

'ER IS EEN GROOT RISICO DAT BOOM BIJ RABOBANK AFBREEKT'

Zilveresdoorn moet nu alsnog wijken

PÅL JANSEN

Twee jaar geleden zou hij al tegen de vlakte gaan, door aantasting van een parasiet: de echte tonderzwam. Maar onderzoek wees destijds uit dat de majestueuze zilveresdoorn voor het kantoor van de Rabobank aan de Stationsstraat 'nog wel tien jaar' mee kon. Dat was blijkbaar een verkeerde inschatting. Want de groene reus wordt nu toch gerooid. De gemeente Boxtel heeft (opnieuw) een kapvergunning bij zichzelf aangevraagd.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de boom op sterven na dood is. ,,De markante zilveresdoorn is aangetast door zwammen en flink 'ingerot'. We hebben de boom uitgebreid onderzocht, maar door rot is veel van het hout verdwenen uit de stam. We kunnen helaas niets doen om de boom te redden."

RUIM 100 JAAR OUD

De boom is geplant aan het einde van de negentiende eeuw en geniet een monumentale status. Desalniettemin is er een groot risico ontstaan dat de boom afbreekt, geeft de gemeente aan. Wanneer de esdoorn daadwerkelijk gerooid gaat worden, kon de woordvoerder niet zeggen.

FOTO BOVEN: De zilveresdoorn aan de Stattionsstraat heeft zijn langste tijd gekend. De boom staat op de planning om gekapt te worden. Wanneer precies is nog niet bekend. (Foto: Henk van Weert).


BOXTEL BESTEEDT 162.000 EURO AAN ONDERHOUD KUNSTBEZIT

'Geliefden' komt in nieuwe Vlindertuin

HENK VAN WEERT

De 190.000 euro die de Kunst Stichting Boxtel (KSB) in 2016 teruggaf aan het gemeentebestuur, is voor het overgrote deel besteed aan onderhoud van bestaande kunstwerken in de openbare ruimte. Bijna 162.000 euro om precies te zien. Een van de objecten die is opgeknapt is het bronzen plastiek De Geliefden. Dat staat nu tijdelijk in de hal van het gemeentehuis, maar keert terug naar de plek waar het Smalwater in de Dommel uitmondt. Maar niet op exact dezelfde locatie...

In de zomer van 2015 ontdekten buurtbewoners in de voet van De Geliefden een zaagsnede. Maar klaarblijkelijk is de dader tijdens zijn actie gestoord, want het beeld van kunstenaar Hein Koreman is niet meegenomen. Inmiddels is het bronzen beeld hersteld en van de opgelopen schade is niets meer te zien.

INGETOGEN PAARTJE

De Geliefden symboliseert de naoorlogse vernieuwing. Het ingetogen jeugdig paartje dat de kunstenaar vereeuwigde, werd in 1966 nabij de vroegere Boxtelse watermolen geplaatst bij de afronding van de toenmalige nieuwbouwwijk Selissenwal. Het kunstwerk wordt niet op dezelfde plek herplaatst, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Buurtbewoners van de Van der Voortweg hebben het plan opgevat om het plantsoen aan die straat (tegenover het Liduinaziekenhuis) om te vormen tot een vlindertuin. Daar wordt De Geliefden herplaatst. Tot die tijd is het kunstwerk in het gemeentehuis te bewonderen.

In 2015 zegde de gemeente de samenwerking met de KSB op. Die was tot dan verantwoordelijk voor plaatsing en onderhoud van openbaar kunstbezit. Aanleiding voor het verbreken van de samenwerking was de kritiek vanuit het gemeentehuis dat de KSB ontvangen subsidiegelden niet of onvoldoende besteedde. De stichting had op een gegeven moment 190.000 euro op haar bankrekening staan. Dat bedrag werd in 2016 geretourneerd aan de gemeente. Van het geld is de voorbije jaar onderhoud gepleegd aan diverse objecten. Zo werden afgelopen zomer nog de kruiswegstaties in het voormalige processiepark Duinendaal geconserveerd.

FOTO BOVEN: De Geliefden, het bronzen kunstwerk dat jarenlang in een plantsoen aan de Molenstraat stond, is hersteld en staat nu tijdelijk te pronken in de hal van het Boxtelse gemeentehuis. (Foto: Henk van Weert).


Extraatjes voor bezoekers van Podium Boxtel

De bezoekers van de voorstelling Jeroens Clan in Podium Boxtel kregen vorige week allerlei extraatjes. De cabaretshow was namelijk aangemerkt als onderdeel van het 12,5 jarig jubileum van de Boxtelse theaterzaal en daarvoor had het stichtingsbestuur leuke presentjes uit de kast getrokken.

Bezoekers kregen onder meer een jubileumtasje, een extra consumptie en konden genieten van een lekkernij na afloop. Ook het eerste Boxtelse filmfestival, van 15 tot en met 17 februari, is onderdeel van het feestjaar.

Door optredens aan te merken als jubileumvoorstellingen, wil het theater het koperen bestaan onder de aandacht brengen. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding
Afbeelding