Afbeelding
Foto:

'50-PLUSWIJK' DENNENOORD BIJNA DORP IN EEN DORP

'We groeten elkaar hier allemaal'

JAN HERMENS

De een woont in een appartement midden in Parijs, de ander in een boerderij op het Friese platteland. Nelleke Offermans uit Boxtel bezit een chalet in recreatiepark Dennenoord in Boxtel. Ze verblijft er graag.

Behalve chalets staan er in het recreatiepark aan de Dennendreef ook bungalows. Belangstellenden kunnen er zelfs een levensloopbestendige stenen recreatiewoning laten bouwen. Desgewenst met triple-glas, zonnepanelen en een luchtwarmtepomp. Die zijn in trek, getuige het feit dat er op dit moment zes verleende omgevingsvergunningen voor een bungalow in Dennenoord ter inzage liggen bij de gemeente.

Het verbaast Offermans niet dat er belangstelling is voor een recreatiewoning in het Boxtelse bungalow- en chaletpark. ,,De 50-pluswijk hier, die heet echt zo, is bijna een dorp in een dorp. De senioren die er recreëren, groeten elkaar en maken links en rechts een praatje."

SOCIALE CONTROLE

Ze vervolgt: ,,Mijn chalet is helemaal naar mijn zin. Alles gelijkvloers, geen trappen, ideaal voor mij. Ik vind hier rust, slaap beter, zit graag in mijn tuin. Daar staat een haag omheen, dus aan privacy geen gebrek. Mijn buren en ik, we kennen elkaar allemaal. De contacten zijn prettig en er is sociale controle op een positieve manier. De slagboom bij de ingang van het park geeft me een veilig gevoel. Ongenode gasten kunnen niet zomaar het terrein op, althans, niet met een auto."

Offermans besloot na het overlijden van haar man in februari vorig jaar, haar woning in Boxtel te verkopen. ,,Ik voelde me er niet meer prettig. Een nicht van mijn man bezat al een recreatiewoning in Dennenoord. Zij heeft mijn interesse voor een chalet gewekt. Overigens ben ik ook geregeld een weekje in Duitsland."

Gezinnen ziet de Boxtelse niet veel in het recreatiepark. ,,Wel singles en ook stellen. De meeste recreanten zijn niet zo jong meer. Er crost hier niemand rond in een snelle auto met zware geluidsinstallatie."

Wat faciliteiten betreft, is Dennenoord natuurlijk niet vergelijkbaar met het centrum van Boxtel, beseft ook Offermans. ,,Nee, dat klopt, maar met de auto ben ik in negen minuten bij de supermarkt. Ik kom geregeld in het dorp, want ik doe er vrijwilligerswerk. Ik ben van origine badjuffrouw en zwem nu nog met een cliënt van Cello en met bewoners van het Wereldhuis. Zwemmen vind ik heerlijk, bovendien is het goed voor mijn rug. Dennenoord heeft een zwembad dat in de zomerperiode open is. Daar maak ik veelvuldig gebruik van. De afwisseling tussen mijn huisje in Duitsland en mijn chalet hier bevalt me prima. Ik geniet van de schoonheid van twee werelden."

FOTO BOVEN: Nelleke Offermans bij haar chalet in Dennenoord. Ze voorziet met zonnepanelen deels in haar eigen energie. (Foto: Jan Hermens).


Verkiezing van de Mooiste Hond 2019 barst los

De verkiezing van de Mooiste Hond 2019 is dinsdag 15 januari van start gegaan.

Iedere voor deze competitie aangemelde hond uit de gemeente Boxtel maakt kans tot de mooiste van de gemeente te worden uitgeroepen en misschien wordt hij zelfs verkozen tot knapste van Nederland. Het opgeven van honden voor deze wedstrijd is mogelijk tot en met 19 februari via de website www.mooistehond.nl. Vanaf 5 februari kan iedereen stemmen op de genomineerde honden. De predicaten worden uitgereikt aan de winnaars per gemeente, provincie en er is een landelijke winnaar. De finale vindt plaats tijdens het dierenfestival Animal Event op zondag 5 mei.

FOTO RECHTS: Elke hond kan meedoen aan de verkiezing. (Foto: Brigitte Lubbes).


COMBINATIE95 PLEIT VOOR BOUWKRINGLOOP

Circulair bouwen: met herbruikbare materialen

Raadslid Lola Nouwens (Combinatie 95) vroeg het college van B en W dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering onderzoek te doen naar een bouwkringloop. ,,Amersfoort loopt hierin voorop. Circulair bouwen heeft de toekomst."

Een bouwkringloop houdt in dat een onderneming nieuwe en herbruikbare bouwmaterialen verkoopt. Particulieren kunnen gebruikte bouwmaterialen naar de kringloop brengen, die ze een tweede leven geeft.

,,Zo'n project past goed in Boxtel en kan zelfs bijdragen aan de Regionale Energie Strategie door vermindering van CO2-uitstoot", aldus Nouwens.

ONDERZOEK

Haar partijgenoot wethouder Peter van de Wiel zegde toe onderzoek te doen naar een bouwkringloop. ,,De gemeente kan een faciliterende rol spelen, een ondernemer moet de handschoen oppakken wat uitvoering betreft. Kringloopwinkel Het Goed kan een partij zijn, ook omdat er dan misschien banen ontstaan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt."

Afbeelding