Afbeelding
Foto: Vic Geerlings

KLAAS GROENEN NEDERLANDS KAMPIOEN VELDRIJDEN AMATEURS

'Trui komt ingelijst op mijn kamer'

Klaas Groenen, die in Boxtel woont, won zaterdag voor het eerst het Nederlands kampioenschap veldrijden voor amateurs in Huijbergen. Met deze winst maakt de 24-jarige een stap in zijn carrière: hij stapt over naar de eliteklasse. Dat maakte de titel niet minder bijzonder voor hem: ,,Als amateurrenner is het NK het hoogst haalbare."

De veldrijder, die voor Team Invicta fietst, vertelt dat hij zeker geen droomstart maakte: ,,Ik schoot uit mijn klikpedaal, waardoor ik als dertigste het veld inging. Er deden 98 mensen mee, dus als ik kans wilde maken, moest ik vanaf het begin vooraan zitten."

Gelukkig zag Groenen aan het begin van de wedstrijd een gaatje. Met de fiets op zijn schouder wist hij direct twintig sporters in te halen. Na de eerste klim was hij vijfde. Uiteindelijk wist hij Yannick Runhart (kampioen 2018) én oud-prof Niels Wubben in te halen. ,,Daarvoor ben ik wel echt diep moeten gaan." Toch kwam de renner met meer dan een halve minuut voorsprong over de streep. De rood-wit-blauwe trui die hij op het podium kreeg mag hij (vanwege zijn overstap naar de professionele klasse) niet meer tijdens wedstrijden dragen. ,,Ik ga hem inlijsten en hij krijgt een mooi plekje op mijn kamer", grinnikt Groenen.

GEEN PROTEST MEER

Groenen deed tal van sporten, maar zijn grote liefde was hockey. Wielrennen doet hij pas twee jaar. Daarvoor ging hij elke week een rondje rijden met zijn vader, ter ontspanning. ,,In eerste instantie sprak fietsen me helemaal niet aan; ik vond een teamsport veel leuker. Ik hoorde wel vaker dat ik goed was en dat ik me meer moest focussen op het wielrennen, maar ik heb er nooit werk van gemaakt." Maar hoe leuk hij hockey ook vond, zijn lichaam was niet gemaakt voor die sport: ,,Toen ik voor de vierde keer mijn enkelbanden afscheurde, was ik er klaar mee. Ik heb toen alles ingezet op de fiets." Hij schafte goed materiaal aan, ging vijf of zes keer in de week trainen en waar advies te halen was, won hij het in. Hoewel Groenen in Boxtel woont, komt hij oorspronkelijk uit Sint-Michielsgestel, een thuishaven van het veldrijden. ,,Toen ik klein was, waren er wedstrijden letterlijk bij ons in de achtertuin. Ook de oud-wereldkampioen Richard Groenendaal komt uit ons dorp; van hem heb ik heel veel goede adviezen gekregen." En toen hij ging fietsen, protesteerde zijn lijf niet meer: zijn rugklachten verdwenen snel en ook zijn enkels en knieën vormden geen probleem. En met een beetje talent en hard werken, zoals hij zelf zegt, is Groenen gekomen waar hij nu is.

BASIS

,,Ik rijd dit seizoen nog zes wedstrijden in de eliteklasse en ik heb er maandag al één achter de rug", vertelt Groenen. ,,Het was niet heel goed, maar ook zeker niet slecht: ik was twintigste van de dertig deelnemers. En ik zat maar vijf seconden achter Lars Boom, dus dat is dan nog best prima", lacht hij.

In de zomer gaat Groenen veel op de weg fietsen om een goede basis voor het nieuwe veldseizoen te leggen. Daar ligt namelijk zijn passie: hij vertelt dat in het wielrennen geen uitdaging voor hem ligt: ,,Dat is gewoon zo hard mogelijk trappen. Veldrijden is vijftig procent conditie, vijftig procent techniek."

En dan? De Gestelse fietser heeft geen idee. ,,Ik zal bij een wereldbeker niet bij de topteams rijden, maar ik hoop tegen die tijd wel een professioneel contract te hebben. En dan denk ik dat ik zeker wel bij de middenmoot kan aanhaken."

GROTO FOTO: Klaas Groenen staat glunderend op het hoogste podium in zijn kampioenstrui, die hij helaas nooit meer mag dragen tijdens wedstrijden in de eliteklasse.

KLEINE FOTO: Groenen komt met meer dan een halve minuut voorsprong en met zijn armen omhoog over de streep, na meerdere knappe inhaalacties. (Foto's: Vic Geerlings).

Afbeelding