STEMLIJST INVULLEN KAN NOG STEEDS

Brabants Centrum blijft al 75 jaar bij haar leest

PÅL JANSEN

Dit jaar kunnen leden van stichting Brabants Centrum voor het eerst kiezen welke top vijf van evenementen extra ondersteuning krijgen in 2019. Vorige week werd de stemlijst digitaal verstuurd. In totaal hebben al bijna vierhonderd mensen gereageerd. Stemmen is mogelijk tot 1 februari. De enquête leverde complimenten op, maar ook kritiek én inzichten.

Een van de lezers vond de lijst te beperkt én was het niet eens met het feit dat we een meerkeuzelijst aanboden. Beter was geweest om mensen niet uit een samengestelde lijst te laten kiezen, maar hen zelf vijf evenementen te laten bedenken, zo luidde de suggestie. Echter, dat kost simpelweg te veel tijd omdat dan alles met de hand geteld en beoordeeld moet worden. De volgende keer wordt het wellicht anders aangepakt: suggesties zijn welkom via e-mail: bc@brabantscentrum.nl.

Overigens ontstond de indruk bij Brabants Centrum dat sommige lezers dachten: het blijft bij die vijf evenementen. Voor de duidelijkheid: het gaat om extra ondersteuning. Alle overige evenementen blijft de stichting ook gewoon helpen.

Een van de lezers gaf aan dat we 'opeens' van onafhankelijke journalistieke krant in een soort subsidieverstrekker voor evenementen veranderen: schoenmaker blijf bij je leest, luidde zijn devies. Dat is juist precies wat de stichting doet: al bijna 75 jaar brengt zij álles in de regio onder de aandacht.

Dat doen we met journalistieke verhalen. Maar óók door organisatoren van activiteiten te helpen aan publiek. Bijvoorbeeld voor Stapel op Sint, de Boxtelse Ondernemerstrofee, Tourspel Liempde, Bazaar Boxtel en de feesten rondom Koningsdag: van concepten tot inzetten van media.

Waarom helpt Brabants Centrum? De meeste activiteiten drijven op vrijwilligers: die hebben geen groot reclamebudget ter beschikking. Het is 'liefdewerk oud papier'; die mensen zetten zich positief in voor hun dorp. En ja, dan helpt de stichting een handje: al 75 jaar.

We hebben dit de laatste jaren beter onder de aandacht gebracht en trachten nu leden meer invloed te geven: de stichting is bedoeld voor iedereen in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde, dus moet ook iedereen invloed erop uit kunnen oefenen. Dat kan op diverse manieren: onder meer via de bijeenkomsten over de toekomst van Brabants Centrum. En door de stemlijst in te vullen.

Nog geen enquête ontvangen, maar wel lid? E-mail dan naar leden@brabantscentrum.nl. Wie de krant meeleest met een ander en toch mede wil bepalen welke vijf doelen in 2019 extra steun krijgen, kan voor nog geen 4,50 euro per maand lid worden. Dan steun je het doel van de stichting, krijg je tweemaal per week al het nieuws uit Boxtel en omgeving én kun je meestemmen.