Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

JEANNE VAN DEN HURK VIERT 40-JARIG JUBILEUM IN BASISONDERWIJS

'Leerlingen mogen mij alles vragen'

PÅL JANSEN

Januari 1979: Jeanne van den Hurk begon onder 'maatschappij-ontwrichtende weersomstandigheden' aan haar loopbaan als leerkracht in Liempde. Europa werd geteisterd door een strenge winter die op diverse dagen het openbare leven stil legde. Overigens geen ramp voor de juf: ,,De eerste twee dagen waren de kinderen ijsvrij. Al mijn collega's waren er gewoon: wij zaten in de klas. De kinderen zagen we overdag op straat voorbij glijden", gniffelt Jeanne. Deze week is zij veertig jaar werkzaam in het Liempdse basisonderwijs.

Al vlak na haar studie werd zij gebeld voor een gesprek over een vacature. ,,De directeur, maar ook de pastoor, een aantal leerkrachten: allemaal zaten ze om mij heen en stelden ze vragen over hoe ik bepaalde zaken zou oppakken." Een soort tweede afstuderen dus, maar dan voor het 'echie'. Jeanne doorstond de proeve van bekwaamheid en werd leerkracht. Maar in de decennia die volgden, bleek de juf een duizendpoot. Naast lesgeven aan kinderen van alle groepen, heeft ze zowat iedere taak vervuld: van voorzitter van de


personeelsvereniging tot aan adjunct-directeur. ,,Ik kan niet zo goed tegen sleur: ik moet ook van tijd tot tijd iets anders doen."

Zo staat Jeanne momenteel voor de plusklas van De Oversteek, een groep van inmiddels zo'n vijftig meerbegaafde kinderen. ,,We leren kinderen leren als het ware", zeg ze. Deze groep is speciaal bedoeld voor hen die eenvoudig de lesstof tot zich nemen en daardoor uitdaging missen. ,,Daar komt bij: deze kinderen willen meestal graag op hun eigen manier leren." Ze vervolgt: ,,Als iemand iets over een zwart gat (begrip uit de astronomie - red.) wil leren: ik heb daar geen verstand van!", erkent de Liempdse juf. Maar ze helpt die kinderen vervolgens wel vragen daarover zelf te beantwoorden door kleine onderzoekjes op te zetten.

EINSTEIN

Ook geeft Jeanne aandacht aan de kinderen die moeilijker mee kunnen in de klas, oftewel remedial teaching. ,,De uitdagingen daarin zijn heel verschillend. Eerst worden kinderen gediagnosticeerd, dan weten we waar de oorzaak ligt." Maar de docent waakt ervoor dat er een oordeel komt over die groep. ,,Als iemand dyslexie heeft bijvoorbeeld, zeggen we altijd: maar Albert Einstein had ook dyslexie!"

Jeanne geeft de kinderen dus aandacht die op een of andere manier 'buiten het midden' vallen. Dat kwam niet vanzelf: de leerkracht rondde in 2011 nog een master hoogbegaafdheid af. ,,Mijn dochter kwam op een dag thuis en die zei dat ze een master wilde doen. Maar ik eerst, dacht ik nog!", lacht Jeanne. ,,Ik had echter al jaren niet meer gestudeerd. En ik heb er voor moeten vechten om dit van de grond te krijgen. Maar inmiddels heb ik een eigen lokaal. Ik ben er heel blij mee, vooral voor de kinderen", zegt ze met gepaste trots.

AANDACHT

Regelmatig keert het gesprek terug naar aandacht. Steeds meer vaders en moeders zijn doordeweeks beiden druk met werk. Met kinderen wordt in het weekend ontzettend veel ondernomen, maar juist daardoor ziet Jeanne er maandag veel vermoeid op school komen: in het weekeinde wordt regelmatig 'gecompenseerd', zo zegt ze. Zonder oordeel overigens: wie heeft er nog nooit in zijn vrije tijd werkmailtjes beantwoord? ,,Maar soms ben ik bang dat iedereen door die smartphones, laptops en tablets op zijn eigen eilandje blijft." Tegelijkertijd ziet Jeanne de andere kant van de medaille: ,,Die digitale smartborden op school zijn fantastisch. We kunnen eenvoudig het internet op en halen zo de hele wereld binnen."

Naast het veranderende mediagebruik, is ook de klascultuur omgeslagen. ,,De jeugd is veel mondiger geworden. Toen ik begon met lesgeven, hadden kinderen amper iets te zeggen. Maar ze mogen van mij ook alles vragen... Als ze het netjes doen!", zegt de onderwijzeres. ,,Het is niet meer zoals vroeger, toen de meester en de juffrouw de baas waren. In plaats van leiden, begeleiden we kinderen nu naar de toekomst." Welke verwachtingen ze van die toekomst heeft? ,,Ik hoop dat de aandacht, passie en onderlinge betrokkenheid tussen mensen blijft."

FOTO BOVEN: Deze week is Jeanne van den Hurk veertig jaar werkzaam in het Liempdse basisonderwijs. Zij geeft momenteel de kinderen les die extra aandacht nodig hebben op De Oversteek. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding