Esther van Heerbeek is specialist op het gebied van astrologie, numerologie en tarot en runt al jarenlang haar praktijk Het 12e Huis. Maandag opende zij de deuren van haar winkeltje aan het Raadhuisplein. (Foto: Pål Jansen).
Esther van Heerbeek is specialist op het gebied van astrologie, numerologie en tarot en runt al jarenlang haar praktijk Het 12e Huis. Maandag opende zij de deuren van haar winkeltje aan het Raadhuisplein. (Foto: Pål Jansen). Foto: Pål Jansen

12E HUIS AAN RAADHUISPLEIN LIEMPDE

'Ik wil mensen inzicht geven in hun karakter'

PÅL JANSEN

Liempde heeft er een winkeltje bij. Maandag opende Esther van Heerebeek Het 12e Huis aan het Raadhuisplein 5. Het is een verlengstuk van haar praktijk waarmee zij al bijna twaalf jaar cursussen en therapieën geeft in astrologie, numerologie en tarotkaarten.

,,Ik probeer mensen inzicht te geven in hun karakter. Dus ik ben geen toekomstvoorspeller of zoiets. Dat beeld ontstaat natuurlijk al snel bij mensen als we het over mijn werk hebben. 'Oe, glazen bol, Jomanda-jurk aan'... Nee, dat is het niet", grapt Esther.

GRONDEN

De ondernemer zoekt als therapeute vaak naar de oorzaak van klachten bij klanten. ,,Denk bijvoorbeeld aan onzekerheid, faalangst, overprikkeld zijn", zegt ze. Bij de etherische oliën geeft Esther een voorbeeld. ,,Stel: iemand heeft veel aan zijn hoofd en piekert. Dan geef ik 'moeder aarde'. Die olie helpt je 'gronden'. Oftewel, dat je met beide benen op de grond staat. En deze is weer voor innerlijke rust terwijl die olie helpt met het beschermen tegen prikkels", legt Esther uit.

De ondernemer heeft inmiddels al langer dan tien jaar een praktijk en daardoor dus ook al een klantenkring. De opening van het winkeltje trok dan ook diverse bekenden. Onder wie Ineke: ,,We deden met een groepje vrienden eerst een cursus met tarotkaarten. Maar de dame die dat verzorgde, vonden we niet prettig. Wij komen allemaal uit de regio: Schijndel, 's-Hertogenbosch en dachten: zou er niet iets anders zijn in de buurt? Dat vonden we hier."

ANDERE BLIK

Esther merkt dat steeds meer mensen zoeken naar spiritualiteit of iets anders zoeken dan de reguliere gezondheidszorg. ,,Ik kan met een iets andere blik naar hun vraag kijken. Mensen staan daar veel meer voor open dan pakweg tien jaar geleden."

De stap naar een pand om spullen te verkopen, was een logische zet voor Esther. ,,Omdat ik naast mijn praktijk ook de juiste spullen erbij verkoop, heb ik alles gelijk in huis voor klanten", vertelt de ondernemer. ,,Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van iemands klacht." Het vergt naast kennis, kunde en aanbod dus ook een goed luisterend oor, vertelt Esther. ,,Maar ja, mijn sterrenbeeld is Tweelingen: die kunnen goed praten", lacht ze.