Coen van der Meijden van JRC Boxtel belaagt de basket van Maastricht Knights in De Braken. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

MAASTRICHT KNIGHTS KAN NIET WINNEN IN SPORTHAL DE BRAKEN

Basketballers JRC houden hoofd koel

Na bijna een volledige maand geen wedstrijd te hebben gespeeld, mocht het vlaggenteam van JRC Boxtel het opnemen tegen Maastricht Knights. Knights is een studententeam dat de Boxtelaren in de eerste speelronde al tegenkwamen; toen verloor JRC ruim met 65-45. Nu speelden de Limburgers uit en hadden ze een flinke kluif aan de Boxtelse basketballers. De eindstand: 65-59.

JRC startte met Freek Clercx, Jaap van Loon, Robin Hulskes, Wouter Doppenberg en Coen van der Meijden. Afgesproken werd dat de verdediging veel druk moest zetten en dat in de aanval het verschil in fysieke krachten werd opgezocht. Het eerste kwart voerden de Boxtelaren de taken prima uit, maar konden ze niet voorkomen dat Maastricht Knights aan de leiding ging, hoewel het verschil minimaal was.

Tijdens het tweede kwart zette JRC meer druk op de bal door een verdedigingsopstelling die zich uitstrekte over de hele lengte van het veld: een zogenaamde fullcourt-defensie. Dit leverde kansen op: JRC pakte de leiding en zette een ruststand van 33-26 op het bord.

Aan het begin van de tweede helft schoten de Boxtelse basketballers uit de startblokken en wisten ze meermaals de bal weg te pakken bij de tegenstander, tot grote frustratie van de Maastrichtenaren. Snel had JRC een voorsprong van twaalf punten en moest Knights uit een ander vaatje tappen. Dit deed de uitploeg dan ook in het vierde kwart, waar de spelers van een grotere afstand raak begonnen te schieten en langzaam tot een gelijke stand kwamen: 54-54. Het laatste Limburgse wapenfeit was een driepunter en een benutte vrije worp: 54-58.

DRIEPUNTER

JRC antwoordde met twee rake vrije worpen van Van Loon en een belangrijke driepunter van Corné Linssen: het wordt 59-58. Knights probeerde een snelle score te forceren en door middel van overtredingen de tijd te stoppen, maar Doppenberg en Van Loon hielden hun hoofd koel en zetten de eindstand op 65-59.

,,We hebben deze wedstrijd verdiend gewonnen, maar verdedigend hebben we het in het vierde kwart niet goed gedaan", aldus coach Steven Besuijen. ,,Hier zullen we echt nog mee aan de slag moeten. Komend weekend spelen we op vrijdag tegen titelkandidaat Tantalus uit Eindhoven. Van deze ploeg hebben we thuis verloren en we zullen dan ook aan de bak moeten om een goed resultaat te behalen.'' Zondag 27 januari om 18.00 uur speelt JRC thuis in sporthal De Braken tegen Langstraat Shooters uit Waalwijk.

FOTO BOVEN: Coen van der Meijden van JRC Boxtel belaagt de basket van Maastricht Knights in De Braken. (Foto: Hans Verberk).

Kort nieuws

Bosuilenwandeling

Wandelaars gaan op zoek naar bosuilen in de Oisterwijkse bossen tijdens een tocht van Natuurmonumenten op de zondagen 19 en 26 januari. Deelnemers vertrekken om 20.00 uur vanaf het bezoekerscentrum aan de Van Tienhovenlaan. Leden betalen vijf euro, niet-leden acht euro. Aanmelden: www.natuurmonumenten.nl/agenda.