Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

COMBINATIE95 VERWACHT MEER VRACHTVERKEER RONDOM LIEMPDE

Zorgen om plannen Van Kaathoven


PÅL JANSEN

Combinatie95 vreest toenemend vrachtverkeer in de kern van Liempde door uitbreiding van Van Kaathoven aan de Liempdseweg 40 in Sint-Oedenrode. De fractie stelt dat het bedrijf 'al haar activiteiten wil clusteren' op die locatie met grote gevolgen voor het milieu. Het familiebedrijf reageert verbaasd, zegt dat er geen verkeerstoename komt en heeft rondom het bedrijfsterrein plannen voor natuurontwikkeling.

Combinatie95 vindt het vreemd dat het bedrijf zich op deze locatie 'mag clusteren'. Van Kaathoven houdt zich onder meer met grondverzet, sloopwerk, opslag en overslag van grond en bodemsanering bezig.

De communicatie vanuit gemeente Meierijstad (waar Sint-Oedenrode deel van uitmaakt) ervaart Combinatie95 als gebrekkig: de partij kwam er een dag voor sluiting van de bezwaartermijn achter dat de notitie over dit plan ter inzage. ,,Zo ga je niet met buren, die belanghebbend zijn, om", schrijft de fractie in een brief aan het college van B en W.

VRACHTVERKEER

Volgens de notitie van de gemeente Meierijstad was het bedrijfsterrein op papier in eerste instantie twee hectare groot. In datzelfde document staat echter ook dat de bedrijfsactiviteiten in feite al op een groter terrein plaatsvinden. Waar Combinatie95 zich onder meer druk over maakt, is dat het bedrijf meer grond wil op kunnen slaan. En dat brengt meer vervoersbewegingen met zich mee, volgens de fractie. ,,We hebben nu vier vrachtwagens en als we ons bedrijf gaan aanpassen, zal dat hetzelfde aantal zijn", zet mede-eigenaar Mathie van Kaathoven daar tegenover. Dat er meer ruimte is om grond naartoe te brengen, zal volgens hem niet tot meer vrachtverkeer naar het terrein leiden. ,,Soms blijft grond hier wel een jaar liggen, dan moeten we dat ook kwijt kunnen", licht hij toe.

Van clustering is volgens de familie Van Kaathoven ook geen sprake: zij denkt dat er verwarring is met afvalverwerker Van Kaathoven Groep uit Sint-Oedenrode. In grote delen van Noord-Brabant en Limburg haalt deze afvalverwerker onder meer het huisvuil op, maar ook glascontainers en dergelijke. Het bedrijf aan de Liempdseweg 40 is een klant, vertelt woordvoerder Matanje Schepers, maar ze benadrukt dat het om twee verschillende partijen gaat. ,,We hebben daarnaast in Liempde een paar klanten zitten, voornamelijk in het buitengebied. Maar in dat bestand zitten geen grote veranderingen."

Bij Combinatie 95 is er echter geen verwarring in het spel: er is nog een locatie aan de Huisakkerweg in Sint-Oedenrode. Dat klopt, bevestigt mede-eigenaar Bas van Kaathoven, maar volgens hem vinden daar sinds een paar jaar geen bedrijfsactiviteiten meer plaats: ,,Daar liggen alleen klinkers opgeslagen die wij voor het inrichten van het terrein aan de Liempdseweg willen gaan gebruiken."

Gemeente Meierijstad moet nog een onderzoek uitvoeren naar de toekomstige effecten op het verkeer, zo valt in de notitie over het plan te lezen.

ONHANDIGE ROUTE

De rij-routes van de onderneming lopen niet via het dorpscentrum van Liempde: naast dat het niet mag, vindt de familie Van Kaathoven het een onhandige route voor de chauffeurs. Wel loopt een van de routes voor een deel door de bebouwde kom: van de Roderweg naar de Barrierweg-Oude Rijksweg. Dat mag, alleen in het dorpscentrum geldt een verbod voor doorgaand vrachtverkeer, maar Combinatie95 is er niet gerust op dat de verkeersbewegingen hetzelfde blijven. ,,Alle bedrijfsactiviteiten gaan met grote aantallen vrachtwagens gepaard. Die rijden, als de plannen doorgaan, door het unieke landschap, maar tot overmaat van ramp mogelijk ook door de bebouwde kom van Liempde naar de A2. Onacceptabel!", schrijft de fractie.

De partij wil daarom onder meer weten van het college van B en W waarom Meierijstad aan dit plan vasthoudt. Ook vraagt zij zich af in hoeverre Boxtel op de hoogte was van de ontwikkelingen aan de Liempdseweg en welke inbreng de gemeente had. De fractie stelt dat veel Liempdenaren overvallen zijn door de plannen. Fractievoorzitter Joep Schalkx (tevens inwoner): ,,Ook de gemeenteraad is hierin niet meegenomen."

De gemeente Boxtel is - zo leert navraag bij gemeente Meierijstad - eind oktober 2018 geïnformeerd over de inhoud van de notitie en de bekendmaking ervan.

FOTO BOVEN: Combinatie95 vreest voor toename van vrachtverkeer door Liempde en gevolgen voor het milieu in de omgeving door de plannen van grondverzetbedrijf Van Kaathoven aan de Liempdseweg 40 in Sint-Oedenrode. Twee van de eigenaren geven echter aan dat er juist aan natuurontwikkeling wordt gedaan en het vrachtverkeer niet zal toenemen. Verkeerseffecten moeten nog worden onderzocht. (Foto: Gerard Schalkx).


Organisatie kijkt tevreden terug op Kribkesroute

De grootste kerststallenroute van Nederland deed ook dit jaar haar reputatie eer aan. Met ruim 250 kerststallen en tal van bezoekers, ook uit diverse delen van het land, was de zevende Kribkesroute in Liempde een succes.

Naast de grote diversiteit aan creatieve stallen, waren ook de wandelingen met de alpaca's een hit. Bezoekers konden tevens meedoen aan de Krikbes-letterpuzzel. Drie mensen wonnen een Op Liemt Gemunt-waardebon van twintig euro omdat zij het juiste antwoord hadden: sneeuwbol. De prijswinnaars hebben inmiddels bericht gehad.