Afbeelding
Foto: Peter de Koning

INKT VAN DE HANDTEKENINGEN IS NOG NAT

Tracé Duits Lijntje nu officieel Boxtels bezit

ProRail en de gemeenten Boxtel en Meierijstad hebben vandaag officieel de verkoop van een deel van het Duits Lijntje afgerond. Het gaat om het gedeelte van de buiten gebruik geraakte goederenspoorlijn tussen Boxtel en het Máximakanaal in Veghel.

In café 't Groene Woud hebben vertegenwoordigers van alle betrokken partijen om 15.00 uur hun handtekening onder het verkoopcontract gezet. Daarbij waren representanten van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Noord-Brabant aanwezig. Jos Mandos van Heemkunde Boxtel gaf een presentatie over de historie van het Duits Lijntje.

René Vegter, woordvoerder van ProRail, vertelt: ,,De gemeenten Boxtel en Meierijstad hebben de gronden kunnen kopen voor een symbolisch bedrag van 1 euro."

Boxtel wil het spoortracé gebruiken om de Keulsebaan verbreden, Meierijstad denkt over de aanleg van een snelfietspad en wil twee natuurgebieden verbinden. Vegter: ,,Er blijven elementen van het Duits Lijntje in het landschap zichtbaar vanwege de cultuurhistorische waarde."


Balans heeft bedenkingen bij woningbouw Stationsstraat

De gemeenteraad van Boxtel keurde dinsdag het bestemmingsplan voor de achterzijde van het perceel Stationsstraat 30 in Boxtel goed, maar ging niet unaniem akkoord.

Het bestemmingsplan biedt de mogelijkheid om een woning in de achtertuin van Stationsstraat 30 te bouwen. In monumentale villa was vroeger de praktijk van huisarts Fons van Groeningen gevestigd, later was bood het pand onderdak aan galerie De Expositie.

Balans stemde tegen het raadsvoorstel en vroeg zich af waarom niet gekozen is voor een integrale gebiedsvisie: ,,Dan is er volgens ons meer uit dit plan te halen dan nu het geval is. Wij menen dat Boxtel, en zeker de omgeving van Stationsstraat 30, hier meer bij gediend is", aldus raadslid Wim van der Zanden.

Namens een aantal omwonenden maakte Colette van den Elshout gebruik van haar inspreekrecht. ,,Wij zijn niet zozeer tegen de bouw van de woning, maar zouden de afmetingen graag anders zien. Wij vrezen aantasting van ons uitzicht en onze privacy." Van den Elshout opperde de mogelijkheid van een bungalow. ,,Misschien kunnen er dan wel meer woningen op het perceel, bijvoorbeeld voor senioren. Dan ontstaat er een win-winsituatie."


SYLVIA TÓTH STEUNT 'ZWERFKAT BOXTEL'

Geld om kinderen met katten te laten knuffelen

Brenda van de Laak, voorzitter en oprichter van stichting Zwerfkat Boxtel, is opgetogen. Ze heeft bijzonder nieuws te melden. ,,De bekende zakenvrouw Sylvia Tóth is met onze stichting in aanraking gekomen. Daardoor kunnen wij kinderen op een vaste locatie en onder professionele begeleiding met kittens en katten laten knuffelen."

JAN HERMENS

Het gaat niet om willekeurige jeugdige poezenliefhebbers. De Sylvia Tóth Charity Stichting zet zich in voor kansarme kinderen. Ze financiert onder meer een centrum voor kinderen met een neurologische aandoening. Het project van stichting Zwerfkat Boxtel sluit aan bij de doelstellingen van de filantroop. Van de Laak: ,,De locatie die we voor ogen hebben is een zorgboerderij annex kattenpension in Berlicum: de Elsburg. We zijn in contact gekomen met de eigenaars Pieter van Uden en Natascha Woudwijk doordat we plots zeventien katten moesten opvangen en zij ruimte beschikbaar stelden. Zij hebben ervaring met kinderen met een beperking, een autistische stoornis of andere aandoening. En ze houden van katten. Het gaat telkens om kleine groepjes van maximaal drie kinderen met begeleiding die met de kittens mogen spelen."

Van de Laak maakte het nieuws vrijdag bekend in restaurant De Waag in Boxtel. Daar was een borrel voor de vrijwilligers van Stichting Zwerfkat Boxtel. ,,Ik ben de stichting in mijn eentje begonnen. Inmiddels is er een legertje vrijwilligers actief en dat is ook nodig. Wij vangen zwerfkatten, laten de volwassen dieren castreren of steriliseren en plaatsen ze meestal weer terug. Dit omdat veel van deze poezen te verwilderd zijn om in een gezin te wonen. Voor kittens ligt dat anders. Die vangen we op, we socialiseren ze en zoeken een eigenaar voor de dieren. Het knuffelen van de jonkies draagt bij aan het socialisatieproces. Het is goed voor de kittens en goed voor de kinderen. Er zijn overigens ook wel eens volwassen dieren die tam genoeg zijn om in een gezin te leven." Op de website van de stichting, www.zwerfkatboxtel.nl, is een actueel overzicht te vinden van katten die een gouden mandje zoeken.

In Boxtel en omgeving lopen heel wat zwerfkatten rond, weet Van de Laak. ,,Dat beseft menigeen niet. Overdag vertonen de dieren zich amper, maar ze zijn er wel. Wij vangen circa honderdvijftig katten per jaar. Dat doen we met vangkooien en lokaas, tonijn bijvoorbeeld. Voor dit vrijwilligerswerk heeft de stichting een ontheffing."

De mensen die zich voor Stichting Zwerfkat Boxtel inzetten zijn stuk voor stuk poezenliefhebbers. ,,We hopen altijd dat we voor katten die in een gezin geplaatst kunnen worden, een goed tehuis vinden. Ons werk kost geld. Daarom zijn we ontzettend blij met de ondersteuning vanuit de Sylvia Tóth Charity Stichting. We kunnen nu katten én kinderen helpen."

FOTO ONDER: De vrijwilligers van Stichting Zwerfkat Boxtel zijn blij met het goede nieuws over de financiële ondersteuning. (Foto: Peter de Koning).