Ileen Rook kwam helemaal uit Arhnem om haar kunsten te laten horen. Ze las haar poëzie voor in Le Temps Perdu en ging door naar de finale van DichtSlamRap. (Foto: Peter de Koning).
Ileen Rook kwam helemaal uit Arhnem om haar kunsten te laten horen. Ze las haar poëzie voor in Le Temps Perdu en ging door naar de finale van DichtSlamRap. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

POËTEN UIT DE LAGE LANDEN STRIJDEN VOOR EEN FINALEPLAATS

Hoog niveau pre-finale DichtSlamRap

Drie Vlaamse en vier Nederlandse dichters namen het zondag tegen elkaar op tijdens de pre-finale van DichtSlamRap in café Le Temps Perdu in Boxtel. Antony Samson uit Antwerpen en Ileen Rook uit Arnhem werden uiteindelijk de winnaars van deze middag. Zij drongen door tot de laatste ronde van de dichtwedstrijd op donderdagavond 31 januari in hetzelfde horecabedrijf aan de Markt.

Samson bracht voor het eerst een bezoek aan Boxtel en was zeer verrast over zijn finaleplaats. Hij kijkt nauwelijks tv, maar zit wekelijks enkele uren gebogen over nieuwe poëtische kunstwerkjes. Soms zijn het maar probeersels die in een la verdwijnen, en niet het podium halen.

Marjan de Ridder uit Zwijndrecht en Ello Nik uit Balen waren de andere Belgische deelnemers. Hoewel deze vrouwen ook het woordenspel beheersten, moesten ze het afleggen tegen Ileen Rook. Deze dichteres uit Arnhem was voor de derde keer present tijdens DichtSlamRap, en schoof voor de tweede keer door naar de finale.

VEEL KWALITEIT

Er zijn meerdere poetryslammers uit de regio die niet eens deel hoefde te nemen aan de pre-finale, maar direct tot de eindstrijd doordrongen. Martje Wijers uit Boxtel, Loren Brouwers uit 's-Hertogenbosch en Elianne van Elderen uit Best kregen dit voor elkaar. Brouwers, die niet alleen dicht, maar ook fotografeert, heeft dit jaar gezorgd voor de afbeeldingen op de posters en flyers van DichtSlamRap. Die zijn door Potirha van Duurling, voormalig student van SintLucas, ontworpen.

De andere finalisten zijn: Rik Sprenkels, Gert Vanlerberghe, Sven de Swerts, Kristien Spooren, Mischa van Huijstee en Nic Castle. Iris Penning verzorgt een muzikaal intermezzo tijdens het evenement. ,,Je zou kunnen zeggen dat we meer dan voldoende kwaliteit in huis hebben om er een mooie poëzie-avond van te maken", voorspelt organisator Marcel Linssen. ,,Voor sommigen zal het een mooie generale repetitie zijn voor het Nederlands kampioenschap, dat twee dagen later wordt gehouden.''