Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VERRASSEND REPERTOIRE KLINKT IN TIJBERZAAL

Gildenbonds viert Russische nieuwjaar

De vele bezoekers van het traditionele nieuwjaarsconcert door de Gildenbondsharmonie wisten zondag bij binnenkomst in de Tijberzaal meteen waar ze aan toe waren. Ze werden getrakteerd op blini's, Russische partyhapjes met hartige of zoete topping. Het hele optreden stond in het teken van Rusland. 'From Russia with love', zogezegd...

De zaal van het Baanderherencollege was versierd met Russische vlaggen en op oosterse kunst geïnspireerde schilderijen van Gildenbondsleden Karel Snijders en Roel van Geffen. Moskous snoepgoed bij de koffie en op de tafels maakten het beeld compleet van het Russische nieuwjaarsfeest dat deze dag werd gevierd. Naast de muziek natuurlijk.

De jongste muzikantjes in het Blaasbandje speelden onder leiding van Roel van der Sloot een aantal liedjes met heuse solo's. 'Een Fietser In Moskou' was bijvoorbeeld duidelijk herkenbaar door de rinkelende fietsbel.

NOTENKRAKER

Het leerlingenorkest speelde met dirigent Mari van Gils een aantal dansen uit het bekende Notenkrakerballet van de Pjotr Illitsj Tsjaikovski en een medley uit Sjesjam Ulitsa (Russisch voor Sesamstraat). Big Band Boxtel begeleidde vooral vocalisten Marion, Maria, Donna en Tim in een aantal liedjes die bij het publiek goed aansloegen. Vertrek- en eindpunt waren daarbij wel twee versies van Midnight in Moscow. In een korte pauze konden de bezoekers nog genieten van wodka-jus in 'BOB-formaat'.

Het harmonieorkest had met dirigent Txemi Extebarria een afwisselend en geheel Russisch programma ingestudeerd. Via een 'satellietverbinding' verzorgde Bas Dietzenbacher vanuit Sínt-Petersburg een inleiding op de stukken. Vooral de afsluitende suite uit Cheryomushki van Dimitri Sjostakovitsj en een vlotte mars van Serge Prokofjev zetten een mooi punt achter een drukbezochte en onderhoudende muziekmiddag. Na afloop werd er aan de bar dan ook nog druk nagepraat over een geslaagd nieuwjaarsconcert met een leuk ingevuld thema.

FOTO BOVEN: Trompettist Tom Cleutjens met de bontmuts van een voormalig sovjetmilitair. Het nieuwjaarsconcert van de Gildenbondsharmonie stond gehele in het teken van Rusland. (Foto: Peter de Koning).


SENIORENORKEST SPEELT ZONDAG 27 JANUARI IN MUZIEKHUIS

Druk programma voor Buchestelle

De ruim veertig muzikanten van het Boxtelse seniorenorkest Buchestelle beleven drukke tijden. Vandaag, donderdag 17 januari speelden ze tijdens de seniorenbeurs in Veldhoven. Zondagmiddag 27 januari staat een concert in Muziekhuis Boxtel op de rol en over een maand een optreden in 's-Hertogenbosch.

Het gratis toegankelijke optreden in Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche begint zondag 27 januari om 14.00 uur. De invulling van het programma wordt mede verzorgd door het avondorkest van harmonie Sint-Michaël uit buurgemeente Sint-Michielsgestel. Dat wordt, net als Buchestelle, gedirigeerd door Peter Spierings uit Schijndel.

OOK MET ZANG

Het Boxtelse seniorenorkest vertolkt onder meer drie nummers waarbij gezongen wordt. De dochter van dirigent Spierings, Alicia, is scholier van het Jacob-Roelandslyceum en reist later dit jaar met medescholieren naar de Boliviaanse stad Cochabamba om weeskinderen te helpen. De reis moeten de leerlingen zelf bekostigen; daarvoor worden diverse acties opgezet. Door met Buchestelle te zingen, hoopt Alicia een eerste aanzet te geven om haar reiskosten te kunnen betalen. Luisteraars kunnen het zangtalent sponsoren. Begeleid door het blaasorkest vertolkt Alicia de titelsong van de musical Annie, Just Give me a Reason (van P!nk) en Ding-A-Dong, het lied waarmee de band Teach-In in 1975 het Eurovisiesongfestival won.

GEZAMENLIJK NUMMER

Naast de drie vocale nummers speelt Buchestelle onder meer hits van Abba en Londonderry Air. Samen met de muzikanten van het Gestelse gastorkest wordt muziek uit de tv-serie Game of Thrones uitgevoerd.