Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BUURTPLANTSOEN IN WIJK SELISSENWAL VERBINDT MENSEN

Gezichten stralen in Vriendschapstuin

JOLEEN VAN ROOIJ

Het was een drukte van belang in de ontvangstruimte van de Cello-flat aan de Baandervrouwenlaan in Boxtel. Terwijl zondagmiddag de regen met bakken uit de hemel viel, was het binnen warm en gezellig. Er was dan ook reden voor een feestje: de officiële opening van de eerste buurttuin in de wijk Selissenwal.

De bewoners van Cello wilden al jaren dat het verwilderde perceel achter hun flat omgetoverd zou worden tot een heuse buurttuin. Diverse pogingen om dit zelf voor elkaar te krijgen strandden. Tijdens een bezoek aan de generatietuin in Liempde wisten de bewoners het echter zeker: zó moest hun tuin ook worden. Met hulp van Diny Stolvoort, wijkorgaan Platform Selissen, de gemeente, welzijnsorganisatie ContourdeTwern, Stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid én buurtbewoners kwam een droom uit.

Tuinontwerpster Marja Gijben maakte in overleg met de bewoners het ontwerp. De zorgvuldig aangelegde tuin heeft een mooie stilteplek, er is een kruiden- en groentetuintje, een zandbak voor kinderen en Hobbycentrum Boxtel heeft een zitbank gemaakt zodat de bezoekers van de tuin er heerlijk kunnen vertoeven.

Jo van den Hoogen is een van de bewoners die met hart en ziel heeft meegewerkt om van de verwilderde tuin een waar pareltje te maken: ,,We zijn al jaren bezig geweest om er iets moois van te maken, met de hulp van mensen die er echt verstand van hebben is het heel erg mooi geworden." Van den Hoogen heeft de laatste weken hard gewerkt aan het vervaardigen van het naambord van de nieuwe tuin. ,,Ik heb de letters in het hout gebrand en heb verschillende lagen verf gebruikt."

De negenjarige Masha Habibi van de Prinses Amaliaschool bedacht de naam voor de tuin: ,,Ik had eerst de kleurplaat helemaal ingekleurd en toen ben ik gaan nadenken over een naam. Mijn vriendinnetje vroeg of we allebei dezelfde naam zouden kiezen en toen kwam ik ineens op Vriendschapstuin". Diny Stolvoort : ,,Het doel van deze tuin is om de wijkbewoners met elkaar te verbinden." Wethouder Eric van den Broek roemde het initiatief: ,,Dit is echt iets waar de wijk Selissenwal goed in is. Hier slaat men de handen ineen en dan komt het van de grond."

FOTO BOVEN: Masha Habibi onthult met buurtgenoot Ad van Esch (links) en Cello-bewoner Jo van den Hoogen het naambord van de Vriendschapstuin. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding