Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FOTOVAKSCHOOL BOXTEL HOUDT OPEN DAG

'Hobby- of vakfotograaf, dat maakt 'n groot verschil'

MARIËLLE WIJFFELAARS

In deze tijd waarin iedereen met een mobiele telefoon foto's maakt, lijken we allemaal een beetje fotograaf te zijn. Maar voor de bezoekers van de open dag van Fotovakschool Boxtel werd het verschil tussen hobby- en vakfotografie zaterdag snel duidelijk. Indrukwekkende portretten, prachtige landschappen en strakke productfoto's werden door de studenten gepresenteerd. Eén ding werd duidelijk: voor een goede foto is veel tijd, geduld en techniek nodig.

Zo'n tien jaar geleden opende de Fotovakschool Boxtel haar deuren in het bedrijfsgebouw De Baanderije aan de Parallelweg Zuid. Inmiddels zijn er zo'n 150 studenten die in deeltijd diverse opleidingen op het gebied van fotografie volgen. ,,Ze variëren in leeftijd tussen 18 en 65 jaar", vertelt onderwijs-ondersteuner Hanneke Lathouwers. ,,De lessen worden in de avonden of weekenden gegeven, daarnaast moeten studenten rekening houden met zelfstudie. De belasting is afhankelijk van de opleiding die wordt gekozen."

Mensen die zich aanmelden en nog weinig ervaring hebben, kunnen eerst de algemene opleiding volgen waarin ze de basisvaardigheden leren. Zo zijn er lessen in kennis van de camera, techniek en bewerkingsprogramma Photoshop. Ook wordt er een portfolio gemaakt. ,,Mensen die al een portfolio hebben én beschikken over basiskennis, kunnen kiezen voor een aanvullende opleiding waarin onder meer productfotografie, portretten en landschappen aan bod komen. Ook zijn er lessen in kunstgeschiedenis, belichting en techniek. Het is een heel brede opleiding", zegt Lathouwers enthousiast. ,,Zelf heb ik ook de deeltijdopleiding gevolgd en ben ook in de fotografie verder gegaan."

Sinds de komst van mobiele telefoons met camera en de populariteit van social media, is de belangstelling voor fotografie flink gestegen. ,,Voorheen had fotografie een stoffig imago, maar nu is het helemaal hip", legt Lathouwers uit. ,,We merken ook dat de opleiding steeds populairder wordt. Er zijn inmiddels veel fotografen actief, maar de markt staat daar ook voor open. Het inhuren van een fotograaf voor allerlei shoots groeit, we vinden mooie foto's steeds belangrijker en zien de toegevoegde waarde."

VEEL WERK

Tijdens de open dag lieten verschillende studenten hun werk zien en werden ook demonstraties gegeven. In de fotostudio poseerden modellen gewillig voor de fotografen. Lathouwers: ,,Een goede belichting is essentieel, het vergt veel oefening om dat onder de knie te krijgen. Ook de opstelling, houding en kleurcompositie zijn belangrijk. Er komt echt veel bij kijken voor een portret helemaal goed is."

Een nog omvangrijke klus is fotografie van producten. Elke foto die in een tijdschrift, folder of poster wordt gebruikt, moet technisch perfect zijn. ,,Het is geen kwestie van gewoon de knop indrukken", zegt Angelique van Osenbruggen. ,,De foto moet op de juiste plekken scherp zijn, de belichting moet kloppen en het product moet goed in beeld komen." Tijdens de open dag maakte Van Osenbruggen foto's van een leesplankje voor een campagne tegen laaggeletterdheid. ,,Ik ben al de hele dag bezig met deze foto. Dat geeft wel aan hoeveel werk het is."

Tijdens de open dag - die door zo'n honderd mensen werd bezocht - werd er vooral veel informatie gegeven. Een enkeling schreef zich ter plekke in. ,,We zijn blij dat bezoekers zo enthousiast zijn over onze school", meldt Lathouwers. ,,Het is gewoon echt een leuke opleiding. Je leert veel en er hangt een goede sfeer, ideaal toch?"

Meer weten? Kijk dan op www.fotovakschool.nl.

MIDDELBARE SCHOLEN

Naast de Fotovakschool hielden zaterdag ook de twee middelbare scholen in Boxtel open huis. Uit de hele regio trokken honderden leerlingen uit de groepen zeven en acht van het basisonderwijs met hun ouders of verzorgers naar het Jacob-Roelandslyceum (JRL) aan de Grote Beemd en het Baanderherencollege (BHC) aan de Baanderherenweg. Op het JRL werden belangstellenden voor vwo en havo ontvangen onder het motto 'Je weet wat je leert!'. Het BHC, waar jongeren vmbo of praktijkonderwijs kunnen volgen, verwelkomde belangstellenden met als thema 'Je telt mee op het BHC'.

FOTO BOVEN: De Fotovakschool in het Boxtelse bedrijfsverzamelgebouw De Baanderije biedt avond- en weekendonderwijs.

FOTO RECHTS: Op de Konijnshoolsedreef was het een drukte van belang tijdens de open dag van het Jacob-Roelandslyceum. (Foto's: Peter de Koning).


• NIEUW INITIATIEF VOOR DOELGROEP TUSSEN 14 EN 17 JAAR • FEESTAVOND IN DENZIZ • BUSREIS DEN DUNGEN

DuckOut: carnavalsfeest zonder alcohol voor jongeren in Boxtel

Dit jaar worden met carnaval in Boxtel speciale activiteiten georganiseerd voor de jeugd van 14 tot en met 17 jaar. Een doelgroep die vaak tussen wal en schip raakt omdat ze te oud is voor de Kwekpoel en te jong voor het café. Op vrijdagavond is er onder de titel DuckOut een feestavond in partycentre Denziz, op zaterdagavond rijdt een bus naar Scratch XXL in Den Dungen, een al jaren populair carnavalsfeest voor middelbare scholieren.

Fred van Nistelrooij, een van de organisatoren van de jongerenactiviteiten, vertelt dat het idee voor het programma is geboren uit de wens om de vroegere Blurptent nieuw leven in te blazen. ,,Dat bleek vorig jaar niet haalbaar. Na carnaval zijn we met een aantal partijen bijeen gekomen om te kijken wat dan wél mogelijk is. Het betrof onder meer mensen van Buurtschap West, De Knokkers, Stichting Openbaar Carnaval en Stichting Openbaar Jeugd Carnaval. Uiteindelijk is er dit uit ontstaan." De bedoeling is het programma komende jaren uit te breiden. ,,We beginnen voorzichtig, mede omdat er nul budget is", aldus Van Nistelrooij.

Vrijdagavond 1 maart wordt Denziz aan de Stationsstraat omgedoopt tot DuckOut. Van 20.00 tot 01.00 uur kan de jeugd er dansen op de beats van dj Coenio, een feestje bouwen met vrienden en vriendinnen en dat allemaal in een veilige omgeving, zonder alcohol. In DuckOut is plek voor zo'n vierhonderd jongeren. Vrijwilligers, beveiligers en boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) houden een oogje in het zeil. Kaarten kosten in de voorverkoop 12,50 euro (inclusief twee consumpties) en zijn vanaf morgen, vrijdag 18 januari verkrijgbaar in telefoonwinkel Ring & Go aan de Rechterstraat. Bezoekers dienen zich te kunnen identificeren; ook wordt gecontroleerd op alcoholgebruik vóór binnenkomst.

Onder de titel Scratch XXL wordt al enkele jaren succesvol een jongerencarnaval op touw gezet in Den Dungen. Vanuit Boxtel rijdt er - bij voldoende belangstelling - zaterdag 2 maart een bus naartoe voor de jeugd van 14 jaar en ouder. ,,Dan hoeven niet alle ouders apart te rijden en het is ook nog veel gezelliger. Omdat het lastig is om voor zo'n busreis de verantwoordelijkheid te dragen, moeten kinderen toestemming van hun ouders hebben", verduidelijkt Van Nistelrooij.

Bij aankoop van een kaartje à 15 euro per persoon (busreis, entree Scratch XXL én twee consumpties) moet de jeugd een door hun ouders ondertekend aanmeldformulier overhandigen. De verkoop vindt eveneens plaats bij Ring & Go. Is er te weinig animo voor de bus, dan krijgt iedereen die al een kaartje heeft gekocht zijn geld terug.

En dan is er maandagavond 4 maart ook nog Mega Monday, een groot feest in de Kwekpoel voor de oudere jeugd. Normaal gaat het jeugdhofpaleis in sportcentrum De Dommel aan de Van der Voortweg om 22.30 uur dicht, maar deze avond blijft de zaal tot 01.00 uur open. De Knokkers organiseren dan een NIX-party. Uiteraard passen de dj's van KeK het programma en de muziek aan. Een kaartje kost twee euro.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding