Tonprater Hans Eijkemans, alias Hannus de Pelgrim, demonstreert een staaltje klassieke navigatie. Hij zoekt zijn weg met behulp van een landkaart. (Foto: Peter de Koning).
Tonprater Hans Eijkemans, alias Hannus de Pelgrim, demonstreert een staaltje klassieke navigatie. Hij zoekt zijn weg met behulp van een landkaart. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

TONPRATERS TREKKEN VOLLE ZAAL IN ESCH

Oggelvorsen schateren van het lachen

,,We hebben tot het laatste moment nog kaartjes verkocht", vertelt Mariƫtte Timmermans uit Esch. ,,De zaal zat zaterdagavond dan ook bomvol." De jaarlijkse tonpratersavond in dorpshuis De Es in Esch zorgde voor dolle pret.

JAN HERMENS

Timmermans: ,,Er klommen zes buutreedners in de ton. Stuk voor stuk komieken die de zaal op z'n kop zetten. Het programma duurde tot middernacht, daarna was er een afterparty tot half twee, met muziek van deejay Willem van Ruremonde."

De tonpraters presenteerden zich op geheel eigen wijze. Ze namen niet zozeer lokale kwesties op de hak, maar landelijke. ,,Hun grappen sloegen niet specifiek op Esch, want deze artiesten voeren hun buut op meerdere plaatsen uit. Volgens mij waren er zaterdag mannen bij ons die dezelfde avond nog ergens anders het podium op moesten. Zij stappen in deze tijd van het jaar van de ene in de andere ton", aldus Timmermans.

De tonpratersavond is een initiatief van carnavalsvereniging 't Bacchuscorps uit de Essche Oggelvorsenpoel. ,,Toen onze club in 2011 44 jaar bestond hebben we voor het eerst een feestavond met tonpraters gehouden. Die sloeg enorm aan. We kregen ontzettend veel enthousiaste reacties en hebben die eerste avond een vervolg gegeven. Zaterdag was alweer de negende editie." Het duurt nog even voor het carnaval in volle hevigheid losbarst, maar Esch heeft de lachspieren alvast stevig kunnen trainen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding