Afbeelding
Foto: J. Diazoni

BOXTELSE ZANGER NAAR HALVE FINALE HOLLAND'S GOT TALENT

Kayden verovert jury én tv-kijkers

1,5 miljoen Nederlanders zagen zaterdagavond Boxtelaar Kayden van den Meerendonk (18) de halve finale van de talentenshow Holland's Got Talent halen. Maar door de enorme aandacht op social media voor het indrukwekkende optreden van Kayden is zijn naam bij veel meer mensen bekend. Hoewel hij zijn vertolking van The Man Who Can't Be Moved zelf 'niet het beste optreden ooit' noemt, drukte jurylid Paul de Leeuw op de gouden knop waardoor Kayden in één keer doorging naar de halve finale. En dat maakte grote indruk op het Boxtelse zangtalent.

MARIËLLE WIJFFELAARS

,,Muziek betekent alles voor me. Als ik boos ben, blij óf verdrietig." Kayden stak tijdens het gesprekje met de jury voor zijn auditie zijn liefde voor muziek niet onder stoelen of banken. ,,Verdrietig, ben je dat dan vaak?" wilde jurylid Chantal Janzen weten. ,,Ja, dat ben ik zeker vaak geweest. Ik ben transgender. Ik ben geboren als meisje maar ik voel me en ben een jongen."

Het waren moeilijke woorden voor de Boxtelse zanger om uit te spreken. Woorden waar hij voorafgaand aan zijn deelname aan Holland's Got Talent goed over na heeft gedacht. ,,Ik heb echt wel getwijfeld of ik het zo op televisie wilde vertellen, maar heb het toch gedaan", vertelde Kayden maandag aan deze krant. ,,Ik wil iedereen laten zien dat je kunt en mag zijn wie je bent. Het is echt moeilijk geweest en soms nog steeds, maar ik wil uit komen voor wie ik ben."

NIET ANDERS WILLEN

Kayden vertelde dat hij eigenlijk altijd al wist dat er iets niet klopte. ,,Ik voelde me anders dan ik er van buiten uitzag. Ik wist toen nog niet wat een transgender was, maar het gevoel was er altijd al." De muziek hielp de Boxtelse zanger verder en vanaf zijn achtste kreeg Kayden zang- en muzieklessen. ,,Ik speel gitaar en begeleid mezelf", legt hij uit. ,,Of dat extra moeilijk is? Voor mij juist niet. Ik ben het gewend en zou niet anders willen of kunnen."

Met zijn vertolking van The Man Who Can't Be Moved imponeerde Kayden de jury. ,,Je kunt echt verder dromen van muziek, er zit talent in jou", vond Janzen. Angela Groothuizen was iets kritischer: ,,Het was hier en daar niet perfect." Daar was Kayden het zelf helemaal mee eens. ,,Ik heb zeker niet mijn beste optreden neergezet", bekende hij eerlijk. ,,Eerlijk gezegd: het was een van de slechtste in mijn carrière."

Toch drukte Paul de Leeuw op de gouden knop waarmee Kayden in één klap doorstoomde naar de halve finale. En dat kwam voor het Boxtelse talent totaal onverwacht. ,,Tijdens het optreden hoopte ik vooral dat ze niet op de rode knop zouden drukken. Dat ik uiteindelijk de gouden buzzer kreeg, was een complete verrassing. Blijkbaar ziet de jury iets in me. Voor mij is het nu belangrijk veel te repeteren en in de halve finale te laten zien wat ik kan."

ZIJN WIE JE BENT

Zijn indrukwekkende verhaal heeft volgens Kayden zeker invloed gehad op zijn optreden. ,,Het is niet makkelijk zoiets te vertellen en daarna gitaar te spelen en te zingen. Of het ook meespeelde in de beslissing van de jury? Dat denk ik wel." De Leeuw stelde in het televisieprogramma het mooi te vinden dat Kayden zijn verhaal deed. ,,Het is heel belangrijk dat iedereen kan zijn wie hij is."

Dat laatste hoopt Kayden met zijn deelname aan Holland's Got Talent ook te bereiken. ,,Ik wil mensen inspireren om zichzelf te zijn. Zeker na de Nashville-verklaring van vorige week blijkt maar weer hoeveel verzet er nog is in de samenleving. Dat is zo jammer", aldus Kayden. Dat hij met zijn televisieoptreden al veel teweeg heeft gebracht, blijkt wel uit de vele berichten die de Boxtelse zanger heeft gekregen. ,,Het is nu maandagmiddag en ik heb nog vierhonderd berichten staan die ik moet beantwoorden", vertelde hij lachend. ,,Ook heb ik veel reacties gehad van transgenders én van ouders. Ik hoop hen te inspireren en tot steun te zijn."

Kayden hoopt te stralen in de halve finale en uiteindelijk de eindstrijd van de talentenshow te bereiken. ,,Ik ga sowieso door in de muziek, want dat hoort gewoon bij mij. Ik ga flink aan de slag zodat ik in de halve finale wél een van mijn beste optredens neer kan zetten."

FOTO BOVEN: Kayden ging direct door naar de halve finale. (Foto: J. Diazoni).


Bibliotheek doet mee aan maand van spiritualiteit

Februari is de maand van de spiritualiteit. De bibliotheek in Boxtel houdt in dit kader drie activiteiten: VerhaalTijd, een workshop mindfulness & meditatie en tot slot een lezing van de witte zusters. Verder staan in de bibliotheek diverse spirituele boeken klaar om uitgeleend te worden.

Het thema van de maand van de spiritualiteit is Met aandacht. VerhaalTijd vindt plaats op vrijdag 1 februari vanaf 11.00 uur en is gratis toegankelijk. De vaste voorlezers gaan in op het thema en lezen een aantal bijzondere verhalen voor. Tot slot schuift een witte zuster aan. Zij vertelt een verhaal uit haar eigen leven; hoe zij zich met hart, hoofd en handen heeft ingezet voor mensen in Afrika.

MINDFULNESS

De workshop mindfulness & meditatie staat zaterdag 2 februari op de agenda. De clinic begint om 10.30 uur. Deelname kost 5 euro voor leden van de bibliotheek. Overige belangstellenden betalen 7,50 euro.

Een week later, zaterdag 9 februari, vindt vanaf 10.30 uur een lezing plaats over de 150-jarige geschiedenis de spiritualiteit en het charisma van de missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika (witte zusters). De entree is gratis.