Afbeelding
Foto: Daisy Renders/Pål Jansen

BRABANTS CENTRUM SCHEPT OVERZICHT IN NIEUWE VERKEERSSITUATIES DORPSCENTRUM

Je weg vinden in Boxtel: 't is even zoeken

PÅL JANSEN

Inmiddels is de rijrichting voor automobilisten op de Markt al een maandje veranderd, een besluit dat twee jaar geleden is genomen door de gemeenteraad. Nu het zover is, worden de veranderingen voelbaar en komen de reacties los. Het leidt tot gemor onder weggebruikers, winkeliers en omwonenden. De gemeente is bezig om de ontstane onduidelijke situaties op te lossen. Brabants Centrum werpt een blik op de nieuwe verkeerssituaties in het centrum en onderzoekt de knelpunten.

Dineke van der Zwaag is de enige inwoner in Boxtel die met haar man nog een woonhuis aan de Markt heeft. Ze woont er al veertig jaar. Nu het plein sinds een


Knip voor auto's in Fellenoord

De gemeente Boxtel sluit eind 2019 de straat Fellenoord voor doorgaand autoverkeer. Bestuurders kunnen dan niet meer via deze weg naar de Markt. Dat betekent dat automobilisten straks alleen via de Dr. Van Helvoortstraat naar de Markt kunnen.

Volgens de gemeente Boxtel werd de route van Fellenoord naar de Clarissenstraat als afsnijroute gebruikt door bestuurders. Daarmee wilden ze de vastgelopen Brederodeweg vermijden als die dichtgeslibd was. Maar ondanks dat alle auto's naar de Markt straks via één kruispunt op de Brederodeweg worden geleid, zorgt dat volgens een woordvoerder niet voor een 'onoverkomelijke toename van verkeer'.

ONTMOEDIGEN

Doorgaand verkeer over de Markt wil de gemeente op deze manier ontmoedigen. Bovendien is het de bedoeling dat zoveel mogelijk bezoekers van de Markt hun auto rond het gemeentehuis en in de Mgr. Bekkersstraat parkeren. Daar zijn de afgelopen jaren nieuwe parkeerplaatsen gerealiseerd. De parkeerplaatsen die verdwenen zijn op de Markt, worden op deze locaties gecompenseerd.

Een aantal parkeerplaatsen ligt daardoor wat verder van de Markt. Het is lastiger geworden voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel om afgezet te worden, betoogde centrumbewoner Arjen Witteveen vorige week in deze krant. Alle drempels zijn daarentegen weggehaald waardoor rolstoelgebruikers en mensen die moeilijk ter been zijn, zich eenvoudiger over de Markt kunnen bewegen, zo benadrukte wethouder Eric van den Broek via zijn Facebookpagina deze week.

maand weer 'open' is, wil ze aan mij haar ervaringen delen. Normaliter ben ik fietsend, maar vanwege diverse afspraken buiten de deur, pak ik de auto.

Op de kruising Bosscheweg/Vicaris van Alphenlaan rijd ik het centrum in. In de Clarissenstraat staat een stopbord met daaronder een tekst: iets met tachtig meter. Enfin, ik rijd nog een stukje door. Misschien kan ik verderop nog linksaf de Oude Kerkstraat inslaan en via de Mgr. Bekkersstraat aan de andere kant van de Markt komen. Maar ook daar blinkt een gloednieuw stopbord. Dus ik draai om.

ÉÉN RICHTING

Via de Clarissenstraat naar de Markt is niet meer mogelijk. Er is één grote eenrichtingsweg gecreëerd en de rijrichting op de Markt is daarbij omgedraaid. De bestuurders die toch in de verkeerde richting rijden, zullen het vast nog niet geweten hebben: de nieuwe rijrichting is dan ook bij Google Maps nog niet bekend. ,,Iedereen rijdt hier verkeerd", zou Dineke later in ons gesprek zeggen. ,,Mensen rijden eenvoudig langs de paaltjes die er staan en over het fiets- en wandelgedeelte", ziet ze vanuit haar woonkamer. ,,Zelfs de politie rijdt gewoon tegen de richting in."

Het is voor veel weggebruikers klaarblijkelijk nog niet duidelijk dat een deel van de Markt alleen voor fietsers en voetgangers is. Inmiddels zijn er daarom tijdelijk borden, hekken en een betonblok geplaatst. De gemeente wil met het omdraaien van de rijrichtingen zoveel mogelijk centrumbezoekers aan de oostzijde hun auto laten parkeren. Aan de Mgr. Bekkersstraat bijvoorbeeld en achter het gemeentehuis. Dit om automobilisten niet in het centrum te laten zoeken naar een parkeerplekje.

OMDRAAIEN

Eenmaal terug op de Vicaris Van Alphenlaan rijd ik via de Brederodeweg naar de Dr. Van Helvoortstraat. Vanaf eind 2019 is dit nog de enige toegangsweg naar de Markt voor automobilisten. De gemeente besloot begin 2017 immers al dat de Fellenoord afgesloten wordt voor auto's. Lees ook elders op deze pagina.

Mijn wagen zet ik op het nieuwe parkeerterrein achter het gemeentehuis. Het is via Het Januspad, de nieuwe doorsteek naar de Markt, nog een kleine wandeling naar de gepensioneerde Dineke. Al met al een kwartier te laat. ,,Ik ben zelf maar eens via de Clarissenstraat gereden", vertel ik haar. ,,Nou, dan weet je gelijk wat voor puinzooi het is", zegt ze onomwonden.

FIETSEN

Dineke heeft alles bijgehouden: krantenartikelen, plannen, e-mails met ambtenaren en de wethouder. Een persoonlijk probleem (iets wat al een paar jaar speelt) zijn de fietsen voor haar deur, onder meer van de naastgelegen sportschool. ,,Ik heb hier zelfs een keer meegemaakt dat er een scooter tegen mijn voordeur stond", zegt Dineke. Ze woont prachtig, vindt ze, maar heeft als Marktbewoner de voorbije jaren slechte ervaringen opgedaan en is daar ondertussen klaar mee. ,,Ik heb het gevoel dat ik word weggepest", zegt ze. Wethouder Van den Broek noemt haar situatie nog een 'punt van aandacht': ook het fietsparkeren zal worden gehandhaafd, maar daarvoor moet nog een plan van aanpak komen.

WENNEN

Vanuit haar woning ziet Dineke alles met lede ogen aan. Ook het gedoe rondom het parkeren. ,,'s Avonds zet iedereen de auto aan beide kanten van de fontein", laat Dineke op een foto zien. Bij veel bestuurders vallen de metalen stippen die de parkeervakken markeren, niet zo goed op. Op korte termijn wordt daarom reflecterend materiaal op de stippen aangebracht.

De compleet veranderde situatie is voor veel mensen wennen, zoals wethouder Van den Broek aangeeft. Dat geldt ook voor de gemeente zelf, zo blijkt: nu wordt in de praktijk duidelijk waar de knelpunten zitten en de gemeente is op veel locaties bezig met tijdelijke oplossingen en aanpassingen. Zo vroeg Balans dinsdag tijdens de raadsvergadering aan Van den Broek hoe het zit met alle verkeersborden die overtollig zijn geworden. ,,Daar zij wij momenteel mee bezig. Verschillende aanwijzingen van bewoners worden daarin meegenomen en we evalueren ook op basis van ervaringen. Dat doen we eigenlijk continu", antwoordde de wethouder.

BONNEN

Met dat 'wennen' wordt ook rekening gehouden als het gaat om bonnen uitdelen, geeft de wethouder aan. ,,We zijn ruimhartig in het handhaven. Eerst maar eens wennen en de mensen aanspreken op wat de bedoeling is."

Ondertussen zit mijn autobezoek aan de Markt erop. Ik zie dat mijn parkeertijd inmiddels al bijna een half uur is verstreken. Via de doorsteek naar de parkeerplaats achter het gemeentehuis loop ik terug. Gelukkig: geen bon op de ruit.

FOTO ONDER: Links van de fontein is het parkeergedeelte van de Boxtelse Markt, rechts het wandel- en fietsgedeelte. Dit leidde de voorbije weken tot verwarring bij weggebruikers. Inmiddels is een tijdelijke maatregel getroffen. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding