ONTMOETINGSAVOND IN DE ROTS

Cultuurcafé verenigt Boxtel en statushouders

RENS VAN DEN ELSEN

Inwoners van Boxtel en statushouders zouden best wat vaker en sneller met elkaar kennis mogen maken. Daarom zijn vijf studenten, in opdracht van Bureau Nieuwkomers bezig met het opzetten van een cultuurcafé. De eerste editie is op maandag 28 januari van 19.00 tot 21.00 uur in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat.

Milou van den Hoven (20), Merel Haarbosch (20), Ellen Barten (19), Annemiek Verstijnen (22) en Amber van der Ark (22) zijn bezig met de opleiding Social Work aan Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch. Voor het vak leergemeenschap hebben zij, samen met de rest van hun jaargenoten, iedere donderdag les bij de Boxtelse welzijnsorganisatie ContourdeTwern in Sint-Ursula. Daar ondersteunen zij de medewerkers van Bureau Nieuwkomers in de projecten die blijven liggen.

Een van de ideeën was het opzetten van een ontmoetingsmoment tussen Boxtelaren en statushouders. Het vijftal ging in een eigen projectgroep hiermee in het begin van het schooljaar aan de slag.

ENQUÊTE

,,Via Gestelse welzijnsorganisatie Bint kwamen we achter het bestaan van een cultuurcafé in die gemeente", vertelt Ellen. ,,Daar zijn we gaan kijken om ideeën op te doen. We hebben er veel geleerd over wat er mogelijk is, maar willen wel dingen anders aanpakken", vervolgt ze. Daarom is het projectgroepje bij de statushouders gaan peilen hoe zij graag de invulling van zo'n avond zouden zien. ,,Via de vrijwilligers die de statushouders begeleiden, hebben we enquête verspreid met de vraag wat de asielzoekers graag zouden zien tijdens een ontmoeting", vertelt Milou. ,,Daaruit kwam naar voren dat het uitdragen van de eigen cultuur een belangrijk element moet zijn. Maar ook taal en de daarbij horende regels werden vaak genoemd", vult Merel aan.

INTERACTIE

Deze maand is het vijftal zover dat de eerste editie van het cultuurcafé van start kan gaan. Onder het genot van een kop koffie en wat lekkers start de avond om 19.00 uur. Merel: ,,Het is de bedoeling dat de bezoekers elkaar meteen leren kennen door middel van het spelletje Wie ben ik. Op die manier ontstaat er al meteen interactie tussen de inwoners van Boxtel en de aanwezige statushouders. Omdat we het ook over culturele zaken gaan hebben, kunnen we wederzijds begrip creëren. De nieuwe Nederlanders vertellen dan bijvoorbeeld over bepaalde feestdagen in hun land van herkomst. Maar andersom gebeurt dat ook."

De studenten hopen dat de avonden goed bezocht gaan worden. Is het niet deze editie, dan wel een van de volgende bijeenkomsten want het cultuurcafé komt iedere twee weken terug. Milou: ,,In ieder geval tot het einde van het schooljaar. Daarna bekijken we of de organisatie overgedragen kan worden aan een volgende projectgroep van onze opleiding óf dat Bureau Nieuwkomers de bijeenkomst gaat organiseren."


Heemkundelezing

Op uitnodiging van Heemkunde Boxtel geeft journalist en auteur Ad Rooms vanavond, donderdag 17 januari vanaf 20.00 uur een lezing over grote gezinnen in de tijd van het rijke roomse leven. Dat gebeurt in de zaal van grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56.

Swanee Bridge Jazzband

Oude stijl jazz van grootheden als Glenn Miller, Duke Ellington en Benny Goodman. Dat kunnen bezoekers verwachten tijdens het optreden dat de Swanee Bridge Jazzband zondag 20 januari van 14.00 tot 17.00 uur verzorgt in grand café Rembrandt (Rechterstraat 56). De entree van het optreden is gratis.