Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Afvalpilot in Boxtel-Oost positief ontvangen


De afvalpilot die de gemeente Boxtel in de wijk Oost heeft gehouden is bij de inwoners in goede aarde gevallen. Zo goed dat er al geluiden klinken om een vervolg, aldus wethouder Herman van Wanrooij.

,,De evaluatie heeft heel wat groene smileys opgeleverd. Er kwamen ook negatieve reacties. Niet over de inhoud van de pilot, maar juist over het feit dat die beƫindigd is."

De proef hield in dat restafval nog maar eenmaal in plaats van tweemaal per vier weken werd opgehaald en dat inwoners GFT-afval en plastic wekelijks aan de straat mochten zetten. Doel was het terugdringen van de hoeveelheid restafval en meer aan recycling te doen. Wethouder Van Wanrooij: ,,Honderd kilo restafval per jaar per huishouden, dat is het doel in 2020. Tijdens de proef hebben we gemiddeld 117 kilo restafval per huishouden ingezameld. Dat is nog te veel. We moeten de restafvalstroom richting 2020 en zeker richting 2030 verder indammen. We streven naar vijf kilo restafval per huishouden in 2030."

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag vroeg de fractie van INbox om de stand van zaken. Wethouder van Wanrooij: ,,De pilot wordt nu doorgerekend. Er komt een voorstel om deze wijze van afval inzamelen in heel Boxtel door te voeren. Ook Hoogheem wordt daarin meegenomen. Voor de hoogbouw overwegen we meerdere opties, we bestuderen onder andere de mogelijkheid van stortkokers naar ondergrondse containers."


VOORBEREIDING OP NIEUWBOUW SUPERMARKT ALDI

Slopers al bezig bij 040Fit! Fellenoord

HENK VAN WEERT

De ontmanteling van het beeldbepalende pand aan de Fellenoord in Boxtel waarin sportschool 040Fit! is gevestigd is maandag gestart. Een bouwbedrijf uit Someren sloopte de fietsenberging op het terrein en plaatste bouwhekken rondom het voormalige postsorteercentrum. Dat maakt plaats voor een nieuwe supermarkt van discounter Aldi.

Volgens manager Ralph Zomer van 040Fit! verloopt de verbouwing van het nieuwe onderkomen dat de sportschool heeft gevonden aan de Duit naar volle tevredenheid. 040Fit! neemt zijn intrek in het pand waar ook koetsenbedrijf KCS van Edwin Kelders is (en blijft) gevestigd. ,,Het gebouw is leeg dus er kan flink doorgewerkt worden. We openen er 28 januari de deuren. Op de vier voorgaande dagen zijn we gesloten voor publiek om alle trainingstoestellen over te huizen."

De sloopwerkzaamheden die deze week startten, lopen vooruit op de volledige afbraak van het gebouw. ,,De afspraak is dat onze sporters er geen overlast van ondervinden", aldus Zomer. Aldi krijgt met ingang van 1 februari de beschikking over de sportschool aan de Fellenoord. Daar was eerder het voorsorteercentrum van PostNL gevestigd. Het pand werd in 1988 gebouwd naar ontwerp van de vorig jaar overleden Boxtelse architect Paul Strik.

SORTEERCENTRUM

In 2013 verkocht het postbedrijf het gebouw. In het najaar van 2015 opende 040Fit! er zijn vestiging. De sportschool sloot een huurcontract af en werd in de zomer van 2017 verrast met de mededeling dat Aldi het gebouw wilde kopen. Hoewel de gemeente de bouw van een nieuwe supermarkt op de plek niet zag zitten, kon zij niet anders dan toch toestemming geven aangezien het bestemmingsplan daartoe mogelijkheden bood. Aanvankelijk was de sportschool niet van zins te vertrekken en volgden onderhandelingen met Aldi. Uiteindelijk kwamen beide partijen in december jongstleden tot een overeenkomst.

In het pand aan de Duit was voorheen HiPa Sports gevestigd. Wegens het teruglopende aantal leden, stopte eigenaar Paul Ketelaars vorig jaar zomer met zijn bedrijf. Het gebouw is eigendom van koetsenbouwer Kelders. Die levert een deel van zijn opslag in om meer ruimte te maken voor 040Fit!. De sportschool heeft op de nieuwe locatie straks zo'n duizend vierkante meter oppervlakte tot zijn beschikking, waar dat nu 750 vierkante meter is. Daarnaast zijn er douches aanwezig, wordt de bovenverdieping ingericht voor onder meer gewichtheffen. Op de begane grond is meer ruimte voor cardio-toestellen en groepslessen.

FOTO ONDER: Maandag is gestart met de sloopwerkzaamheden op het buitenterrein van 040Fit!. Die is van donderdag 24 tot en met zondag 27 januari gesloten; dan worden trainingstoestellen verhuisd naar de nieuwe locatie aan de Duit. Daar opent de sportschool maandag 28 januari voor het eerst de deuren. Aan de Fellenoord bouwt supermarkt Aldi een nieuwe winkel. Die vervangt de bestaande vestigingen in winkelcentrum Oosterhof en aan de Kapelweg. (Foto: Henk van Weert).

Afbeelding